Egészség

Miért lesz olyan könnyen véraláfutásos a bőröm? Meglepő a magyarázat

Szinte alig ütöm meg magam, mégis tele leszek véraláfutásokkal vagy kék-zöld foltokkal. Vajon mi okozza ezt?

Ha megütöttük magunkat, az jó!

„Minden életkorban – de különösen idősödve – meglehetősen gyakori, hogy a bőrön, illetve akár a bőr alatti szövetekben is véraláfutások keletkeznek, elsősorban valamilyen sérülés hatására. Addig nincs is különösebb aggodalomra ok, amíg ezek valamilyen ütés, esés nyomán alakulnak ki egyes testtájon. Ilyen esetekben ugyanis természetes, hogy az épen maradt felhám alatt a hajszálerek megrepednek. A vér a környező szövetekből nem kifelé, hanem befelé szivárog. Ezt sötétvörös, majd kékesfekete, később esetleg zöldes-sárgás elszíneződés jelzi. A mechanikus sérülés utáni napokban a folt színe folyamatosan változik mindaddig, míg a vérömleny teljesen fel nem szívódik. A folyamat általában 10-14 napig tart, ezt követően áll vissza a bőr természetes színe.” – mondta a bőrgyógyász, kozmetológus.

Csak vitaminhiány!

„A véraláfutások legártatlanabb, könnyen rendezhető oka gyakran az, hogy a szükségesnél kevesebb K, B12-vitamin vagy folsav jut a szervezetünkbe, amelyek szerepe elsősorban a véralvadási folyamatokban jelentős. Felszívódási zavar vagy súlyos alultápláltság, de akár téli vitaminszegény táplálkozás is előidézhet ilyen hiányállapotokat. A C vitamin is fontos, jó hatással van a hajszálerek falára, azaz erősíti, a sérülésekkel szemben ellenállóbbá teszi őket.”

Gyógyszer is lehet a bűnös!

„A vérképzési vagy alvadási zavarra utaló apró bevérzéseket akár gyógyszer is kiválthatja, mint például  szteroidtartamú vagy szalicilt tartalmazó készítmény tartós szedése.”

A korral is járhat

„Gyakori okozó lehet az idősödés is. Előrehaladott életkorban a zsírpárnák „elvesztésével”, a bőr vékonyabbá válásával, szövetállományának fokozatos leépülésével, a hajszálerek falának gyengülésével nő az apróbb mechanikai sérülések nyomán kialakuló bevérzések esélye. A hajszálerek sérülékenysége összefüggésbe hozható a hormonháztartás változásával, így az ösztrogénhormon termelésének csökkenésével, illetve megszűnésével is. Nem véletlen, hogy például a menopauza idején kék, lila foltocskák jelennek meg a nők különféle testtájain anélkül, hogy bármilyen sérülés érte volna az adott bőrfelszínt.”

Csontvelő problémák is okozhatják

„Ugyancsak hozzájárulhat a véraláfutások, vérömlenyek gyakorivá válásához az, hogy ötvenéves kor felett a csontvelő működése is megváltozik. Ez, a vérlemezkék (trombociták) képződésében aktív szerepet betöltő szövet az élet harmadik harmadában már kevesebb és kevésbé tevékeny vérlemezkét termel, ami károsítja az érfalakat, rugalmatlanná, törékennyé teszi őket.”

Alacsony vérlemezke szám

„Felmerülhet az alacsony vérlemezke-termelődés is okozóként. Ha a vérlemezkeszám jelentősen lecsökken, süllyed, igen kis sérülés hatására is vérzés jelentkezhet. Ha a vérlemezkék száma kritikus szint alá megy, akkor sérülés nélküli, spontán módon is kialakuló vérzés kockázata is nagyobb lesz. Minél alacsonyabbra csökken tehát a vérlemezkék száma, annál nagyobb a bevérzés súlyosbodásának, a vérzékenységnek a kockázata. Ez érintheti az emésztőszerveket (pl. a bélrendszert), de akár az agyat is.”

Érdemes elébe menni

„Indokolt  – különösen időskorban – orvoshoz fordulni, ha időről időre valahol véraláfutást tapasztalunk magunkon, illetve gyakran vérzik a fogínyünk, esetleg véres székletet vagy vizeletet ürítünk. Amennyiben időben kiderül, mi áll a tünetek hátterében, megfelelő terápiával megelőzhető a vérlemezkeszám további csökkenése és az ezzel járó vérképzési zavar súlyosbodása, ami akár életveszélyessé váló állapothoz, vagyis elvérzéshez is vezethet.”

Kezelés

A bőrbevérzések, bőrszöveti véraláfutások megelőzésében – amennyiben szervi ok nem áll a háttérben – jótékony hatású a rutint és aszkorbinsavat tartalmazó gyógyszerek rendszeres szedése.
Esés, zúzódás, ütés után sokat segíthet, ha jegeljük az érintett testrészt, legalább egy napig, akár jégtömlővel, törülközőbe bugyolált mirelitborsóval, jéghideg vízbe mártott mosdókesztyűvel, törülközővel. A borogatást alkalmanként 10 percig hagyjuk a sérült bőrfelületen, majd a kezelést ismételjük meg félóránként.
Ha a karunkat vagy a lábszárunkat ütöttük meg, szorítókötéssel is megakadályozhatjuk a véredények szivárgását, így megelőzhetjük, hogy a véraláfutás nagyobb területre is kiterjedjen, és meggyorsíthatjuk a vérömleny mielőbbi felszívódását.

Hetven év felettieknél az alsó karon és a kézfejen véraláfutásokat vagy apró bevérzéseket okozhat az is, ha erős napfényen tartózkodnak huzamosabb ideig.

A szájon át szedhető vérhígítók megakadályozzák a K-vitamin hasznosulását, a daganatos és egyes rosszindulatú vérképzőszervi betegségek gyógyítására alkalmazott gyógyszerek pedig erőteljesen károsítják a vérképzésben fontos szerepet betöltő csontvelő működését.

Forduljunk orvoshoz!

„Keressük fel az orvost, ha a beütött ízület megduzzad, vagy az érintett végtag mozgásában korlátozott, illetve ha heves fájdalom vagy láz lép fel, netán a véraláfutás a koponya oldalán, a fül felett alakult ki, mert ebben az esetben az ütés súlyosabb sérülést, törést is okozhatott.”

Spontán véraláfutás

„Spontán véraláfutás is kialakulhat, ennek oka lehet az öröklött érfal-gyengeség, a vérképzőszervi eltérés, vagy az esetleges autoimmun betegség. Első lépésként a kivizsgálás belgyógyászaton történik, mint ahogy a kezelése is.”

Fotó: Unsplash.com