Egészség Riportok

Vitaminhiány vagy -túladagolás: ezekre a tünetekre figyeljen és megtudja, mire van szüksége a szervezetének

Jó, ha odafigyelünk, hogy szervezetünk mindig elegendő mennyiségű tápanyaghoz jusson.

Az ételből nem lehet baj

„Ha betartjuk az egészséges étkezés szabályait, ritkán fordul elő vitaminhiány vagy túladagolás” – mondja dr. Székely Gábor. De arra is érdemes odafigyelnünk, mit mivel szedünk, mert csak akkor hasznosulnak,
ha más vitaminok vagy zsírok segítik a felszívódásukat.

Lassan a testtel!

  • A-vitamin: Akkor okozhat galibát, ha a napi ajánlott bevitel (0,8 mg) tíz-hússzorosát kapkodjuk be rendszeresen. Ilyenkor álmosság, ingerlékenység, fejfájás vagy akár hányás is jelentkezhet. Ha hónapokon át elhúzódik a túladagolás, a hajszálak megvastagodnak, a hajkorona mégis megritkul, a szemöldök egy része kihullhat, az ajkak repedezetté, a bőr szárazzá válik. „A legkomolyabb tünetek a súlyos fejfájás, a megnövekedett koponyaűri nyomás, gyerekeknél pedig csontkinövés, ízületi fájdalmak, máj- és lépnagyobbodás is felléphet” – tájékoztat dr. Székely Gábor.
  • E-vitamin: Túladagolása ritka, ha megtörténik, az megemeli a K-vitamin-szükségletünket.
  • D-vitamin: A napi ajánlott bevitel tízszeresét több hónapig kell szednünk ahhoz, hogy kialakuljanak
    a tünetek. Étvágycsökkenést, hányingert, szomjúságérzetet, magas vérnyomást, idegességet okozhat. Ilyenkor nő a kalcium lerakódása a szervezetben, főként a vesében, így a szerv működése is károsodhat. Az átlagos hazai étrend sajnos a napi ajánlott bevitel negyvened részét fedezi!

Segítség, túladagoltam!

Bár a túlzott vitaminbevitel tünetei ijesztőek, általában nincs okunk aggodalomra. „Elegendő kerülnünk az adott vitamint, és a tünetek néhány héten belül elmúlnak, A-vitamin esetében például ez az időtartam nagyjából négy hét. Szükség lehet más tápanyag csökkentésére is, például D-vitamin-túladagolásnál alacsony kalciumtartalmú étrenddel javul állapotunk.”

Mit, mivel?

  • A-, D-, E- és K-vitamin: Zsír jelenlétében oldódnak fel a szervezetben. Ha tudunk, egy csepp olívaolajat tegyünk a répalébe, vagy vajas kenyérrel vegyük be a zsírban oldódó vitaminokat.
  • E-vitamin: felszívódását elősegíti a szelén és a C-vitamin.
  • C-vitamin: A vassal erősítik egymás felszívódását. A C-vitamin akkor hasznosul a leghatékonyabban, ha a napi dózist elosztva vesszük be (pl. 1000 mg-os tablettát vágjunk ketté, reggel és délután vegyük be.)
  • K-vitamin: Az E-vitamin segíti hasznosulását.
  • A- és B1-vitamin: Lecitinnel érdemes bevenni.
  • B12-vitamin: Csakis a gyomorban termelődő, ún. intrinzik faktor jelenlétében szívódik fel. Ha az utóbbi hiányzik, súlyos vérszegénység léphet fel, autoimmun betegségre gyanakodhatunk.
  • Riboflavin (B2): A szelén és a többi B-vitaminféle segíti felszívódását.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete