Egészség

Meglepő tények: ezért nem hat a fogamzásgátló, férgek gyógyítják az autizmust

Tudta, hogy bizonyos ételek javítják a látást, hogy az emlékeinket átadhatjuk DNS-ünkkel? Íme, néhány meglepő tény!

80 kg fölött nem hat a tabletta

A legtöbb országban recept nélkül kapható sürgősségi fogamzásgátlón 2014-től kötelező lesz feltüntetni, hogy bizonyos súly felett nem hatékony. A vizsgálat szerint 75 kiló felett a gyógyszer hatékonysága csökken, ha pedig az illető hölgy a 80 kilót is meghaladja, a szer elveszti hatékonyságát.

Zöldséggel a látásért

A leveles zöldségekben található rezveratrol segít megelőzni a szemizmok korral járó hanyatlását – állítja Milind Pande, brit szemész szakorvosa. Úgy véli, hogy az anyag megakadályozza a látószerv vérereinek növekedését, amelyek nagyobbodása makuladegenerációt vagy látásromlást okozhat.

Cukorkával a fogszuvasodás ellen

Kutatók egy új cukormentes cukorkát mutattak be, amely képes megkötni a száj kórokozóit, így csökkentve a fogszuvasodás kockázatát. Étkezés után a baktériumok savas anyagokat bocsátanak ki, ami károsítja a fog állományát – gyakorlatilag ezt jelenti a fogszuvasodás. Ám az új cukorka hatóanyagai 75 százalékában csökkentik a szájüregben lévő baktériumok mennyiségét, így megelőzve a fogak romlását.

Öröklődő emlékek

Átadhatjuk az emlékeinket utódainknak a DNS-ünkben, így örökölhetőek az ösztönös fóbiák, bizonyos elemi erejű félelmek – állítja egy új amerikai kutatás. Így például lehetséges, hogy a pókoktól való rettegésünk valójában öröklött védekező reakció, amely valamely ősünknek a nyolclábúakkal való kellemetlen találkozását tükrözi.

Férgek gyógyítják az autizmust

Amerikai kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy azoknál a felnőtt korú autistáknál, akiknél bélférgességet diagnosztizáltak, javultak a betegség tünetei. 10 autistát 12 héten át kéthetente 2500 ostorféreg csírával etettek, majd 3 hónappal később azt tapasztalták, hogy a betegek kevésbé jöttek zavarba, ha eltérés jelentkezett a megszokott rendszerükben, és csökkent a dührohamok száma is.

Méheltávolítás helyett…

Öt év alatt 350 miómás nő kerülte el a méheltávoító műtétet a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján egy új módszer, a mióma embolizáció segítségével. Ennek során egy 1,5 mm-es katéter segítségével a méhet ellátó artériákba apró szemcséket juttatnak. Ezek a mikroszemcsék eltömítik a kisartériákat, így a mióma vérellátottsága jelentősen csökken, és a szövetek elhalnak. Ez a beavatkozás sokkal kisebb megterhelést jelent, sőt néhányan gyermeket is vállalhattak utána.

 

Fotó: Unsplash.com