Egészség Riportok

Miért nem apadnak a kilók? Sokszor nem az akaraterőn múlik a tartós fogyás

Ha a legnagyobb erőfeszítések után sem indul be a súlyvesztés, érdemes néhány vizsgálattal kideríteni, nem betegség akadályozza-e a fogyást.

Vannak, akik az összes fogyókúrás módszert kipróbálták, rendszeresen sportolnak és a dietetikus tanácsait is hűen követik, mégsem adnak le egy dekát sem. Nekik érdemes elvégeztetniük néhány vizsgálatot, hogy rájöjjenek, mi okozza ezt. A megfelelő kezelés után véglegesen megkaphatjuk álomalakunkat.

Tudta?

Ha a fogyókúra során elérjük a genetikailag meghatározott alkati maximumot, és egészségesek vagyunk, akkor már nem tudunk tovább fogyni. Minél közelebb vagyunk ehhez a súlyhoz, annál nehezebben mennek le a kilók.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy szabályozza, hogy milyen gyorsan égeti el a kalóriákat a szervezetünk. Alulműködésének a hízás mellett egyéb tünetei is vannak. Ezek általában nem jelentkeznek egyszerre, ezért nehéz felismerni. Megállapításához mindenképpen szükséges a vérvétel, a tapintásos vizsgálat, esetenként a röntgen és az ultrahang.
➤ Tünetei lehetnek: izomgyengeség, állandó fáradtság, rossz közérzet, rekedt hang, száraz bőr, szem körüli duzzanat, hideg végtagok, fázékonyság, székrekedés, szívritmuszavar, valamint az esetleges rossz étvágy vagy a legegészségesebb étrend mellett is testsúlygyarapodás.
➤ Kezelése: folyamatos hormonpótlással gyógyítják. A tabletták mennyiségét mindig személyre szabottan határozzák meg. Lényeges a megfelelő mennyiségű jódbevitel is. A kezelés visszaállítja a pajzsmirigy rendes működését, így a felszedett kilókat már gyorsan le lehet adni.

Jó tudni!

Egyes fogyasztótabletták tönkreteszik a pajzsmirigy működését, így ezek szedése végül hízáshoz vezet.

Inzulinrezisztencia

Ez a betegség a kialakuló cukorbetegségre is felhívja a figyelmet. Ha ezt időben felismerik és kezelik, úgy megelőzhető a diabétesz.
A hízás mellett egyéb jelei is vannak, melyek nem mindig jelentkeznek egyszerre. Megállapításához hormonvizsgálatra, valamint terheléses vércukorvizsgálatra van szükség.
➤ Tünetei lehetnek: étkezés után kb. 3 órával indokolatlan feszültség, sőt agresszió, fáradtság, koncentrációzavar, rosszullét. Ezek mellett gyakori szomjúság, bőrviszketés, fokozott szőrnövekedés főként a köldök alatt, az állon, a pajeszvonalban és a mellbimbó környékén.
➤ Kezelése: a betegség megállapítása után egy speciális étrendet kell betartani, melyben nem szabad éhezni. Emellett lényeges a rendszeres, könnyű mozgás is. A betegség fokától függően, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Figyelem! A fogamzásgátlók szedése csökkenthetik a kellemetlen tüneteket, de a betegséget nem gyógyítják meg, de hosszú távon tovább rontják az alapbetegséget, az inzulinrezisztenciát.

Tudta? Gyanút ad a betegségre, ha rendszeresen és nagyon erősen vágyunk az édességre, főleg, ha ez olyan erővel lep meg, hogy úgy érezzük, bármire képesek lennénk egy szelet csokiért.

Policisztás petefészek szindróma (PCO)

Ez az inzulinrezisztencia részjelensége lehet, nőgyógyászati tünetei is vannak.
➤ Tünetei lehetnek: zsíros, pattanásos bőr még a kamaszkor elmúltával is, gyorsan zsírosodó haj, hajhullás, hízékonyság, nehéz vagy egyáltalán nem beinduló fogyás, szőrösödés, kimaradozó vagy teljesen elmaradó menstruáció.
➤ Kezelése: étrend- és életmódváltással jelentősen lehet javítani a betegségen, szükség esetén gyógyszerszedés is szükséges. Ajánlják még az akupunktúrás kezelést is.

Jó tudni! A PCO-t lényeges idejében felismerni, mert megnehezíti a teherbeesést, és spontán vetélést is okozhat.

Fotó: Shutterstock