Egészség

Kínzó térdfájdalmak: az gyógyít, ami a legkevésbé esik jól ilyenkor

40 és 50 között már nyomot hagy rajtunk az idő. Nehezebb felmenni a lépcsőn, hirtelen felállni a fotelből. Jelentkezhetnek gyötrő térdfájdalmak is.

„Térdfájdalmak esetén fontos, hogy szakemberhez forduljunk, hiszen a diagnózis pontos felállítása az egyetlen út ahhoz, hogy mihamarabb elfelejthessük a gyötrelmeket. Egy alapos és átfogó vizsgálat során derülhet csak ki, hogy milyen állapotban vannak a porcok, nem sérültek-e a szalagok, nincs-e folyadék a térdízületben. A térdfájást ugyanis okozhatja sport- vagy rossz mozdulat okozta sérülés, anyagcsere-betegség (köszvény vagy reumás kór), gyulladás, de a porc kopása is” – mondja Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd traumatológus.

Sport a lelke mindennek

A térdfájdalom leggyakoribb oka egyébként a porc kopása. Ennek kialakulásában komoly szerepe lehet a túlsúlynak és a mozgásszegény életmódnak. Éppen ezért fontos, hogy óvatosan, de elkezdjünk mozogni. Először is érdemes megtanulni akár egy személyre szabott térdtornát, ami a térdkörüli izmokat nyújtja és megerősíti. A speciális nyújtógyakolatokkal elérhetjük, hogy az ízületi porcra ható terhelés csökkenjen, illetve egyenletesen legyen elosztva. A torna ezen kívül javítja a vérkeringést, így a szervezetünk saját erőit mozgósítva, a porc regenerálódása felgyorsul. Mindemellett természetesen fontos a porc előanyagait tartalmazó gyógyhatású készítmények szedése, és a különböző fizikoterápiás módszerek alkalmazása is.

TIPP

● Az úszás, főleg a gyors- és a hátúszás különösen fontos, hiszen a víz felhajtóerejét kihasználva kevesebb terhelés éri az térdízületeket.

● Választhatjuk a kerékpározást is, ami szintén hatékony, hiszen a mozgás nem terheli az ízületeket.

● Az edzőtermi gépek közül enyhe térdfájás esetén választhatjuk az elliptikus trénert vagy a sífutógépeket.

● Nagy fájdalmak esetén gyógytornász vezetésével egyénre szabott térdtorna javasolt.

Fotó: pexels