Egészség

Buktassuk le a porckopást! Ezek a gyanús jelek már a diagnózis előtt megjósolják a bajt

Minden orvos arra figyelmeztet, hogy ismerjük fel mielőbb, ha porckopással állunk szemben, mert így tudjuk mielőbb kezelni a bajt. Már csak az a kérdés, mik azok a tünetek, amikre gyanakodnunk kell!

A porckopás azért is alattomos probléma, mert előfordulhat, hogy hosszú ideig tünetmentesek vagyunk. Ám, ha már nagyobb a baj, akkor vannak olyan jelek, amikre oda kell figyelni.

„Ha azt vesszük észre, hogy olyan mozdulatok, amelyek korábban természetesek voltak, kezdenek nehézkessé válni, ideje gyanakodni! – kezdi dr. Szijártó Katalin reumatológus. – Például, amikor lépcsőzünk, fáj a térdünk vagy a csípőnk, ha fel akarunk tenni valamit a polcra, a vállunkat nehézkesen emeljük, esetleg a csuklónk miatt bajlódunk egy palack kinyitásával. Nem tudjuk úgy kimozgatni, hajlítani egyes ízületeinket, mint megszoktuk. Makacsul, tartósan fennálló ízületi fájdalom esetén forduljunk orvoshoz, hiszen a háttérben a kopás mellett állhat ízületi gyulladás, köszvény, daganatos megbetegedés is.

Ne várjuk meg, amíg jelentkeznek az első tünetek, mert lehet tenni az ellen, hogy kialakuljon ez a probléma. „Mivel a porc kopása és újraképződése folyamatos, ezért könnyen javíthatunk az állapotunkon – árulja el a szakértő. – Figyeljünk oda a testsúlyunkra, és rendszeresen mozogjunk, lehetőleg olyan sportot válasszunk, ami közepesen terheli a szervezetünket. De akár porcregeneráló készítmények közül is lehet választani.”

Kattogás vagy recsegés

Ha kattogó hangot tapasztalunk, az legtöbbször ártalmatlan, és nem feltétlenül a kopás jele, viszont a mozgás közben jelentkező recsegésnél valószínűleg erről van szó. Előzzük meg!

Fotó: pexels

Címkék: