Egészség

Természetes feltöltődés: tankoljunk fel vesemasszázzsal és fénnyel energiát

A korán sötétedő téli napok szinte mindenkire negatívan hatnak: elfogy az energiánk, legszívesebben csak aludnánk, sőt, a hangulatunk sem a legfényesebb ilyenkor. Vajon mit tehetünk a téli energiahiány ellen?

Nézzünk a fénybe!

A téli fényhiányban szervezetünk több melatonint, azaz az alvásért felelős hormont termelt, ami hozzájárul a lehangoltsághoz és a kimerültséghez. Fényre van szükségünk. Akár egy fényterápiás készüléket is beszerezhetünk, amely a napfényhez hasonló, teljes spektrumú fényt ad, de az is megoldás, ha a nap világos óráiban minél több időt töltünk a szabadban.

Sétáljunk!

A séta szinte mindenre jó: amikor energiára van szükségünk a nap folytatásához, vagy ha nyugodtnak kell lennünk, és koncentrálnunk kell. Igyekezzünk az ebédszünetbe beszorítani 10 perc sétát, elég, ha a háztömböt járjuk körbe. Próbáljunk önmagunk felé fordulni: érezzük, ahogy a lábunk érintkezik a talajjal, ahogy felemeljük, ahogy letesszük, figyeljünk a környezet színeire, hangjaira. Ez segít a figyelmünket a jelenben tartani, és feledtetni a stresszt.

Lélegezzünk!

Üljünk le, és néhány percig figyeljünk a légzésünkre: 4 számolásra, lassan lélegezzünk be, picit tartsuk bent a levegőt, majd 8 számolásra, még lassabban fújjuk ki. Közben ismételgessük magunkban: „kilélegzem a stresszt, és belélegzem az energiát”. A lassú légzés megnyugtat, a mantra pedig pozitívabbra hangolja a gondolatainkat.

Hallgassunk zenét!

A zene enyhíti a legfeljebb középsúlyosnak minősülő depressziós tüneteket. Egy mexikói kutatásban a résztvevők egy csoportja Mozart és Bach műveit hallgatta. A negyedik 30 perces zenehallgatás után a csoport 75 százaléka tüneteinek enyhüléséről számolt be, míg a pszichoterápiára járó csoportnál csak 25 százalék volt a javulást mutatók aránya. A résztvevők egyike sem szerette kifejezetten a komolyzenét, mégis jó hatással volt rájuk. Ha a popzenét szeretjük, inkább csak a kifejezetten szomorú zeneművekkel vigyázzunk.

Aludjunk jógázva!

Ha elkerül az álom, próbáljuk ki a jógaalvást, amely az egyik legkiválóbb relaxációs technika. Az Egyesült Államok hadseregében ezzel kezelik a háborús övezetekből visszatért katonákat. Feküdjünk hanyatt, és figyeljünk a testünkre, mintha a világon nem létezne semmi más, majd tudatosan lazítsuk el. Kezdjük a jobb lábfejünkkel, majd haladjunk felfelé a lábunkon a combunkig, térjünk át a bal oldalra, fel egészen a combig, majd folytassuk a sort a hasunkkal, a mellkasunkkal, a hátunkkal, a két karunkkal és kezünkkel, a vállunkkal, a nyakunkkal, az arcunkkal, a fejtetőnkkel. Az így kialakuló relaxált állapot hozzásegíthet a pihentető alváshoz.

Próbáljuk ki az illóolajokat!

A grépfrút, a narancs, a mandarin illóolaja energizál, míg a levendula és az ylang-ylang megnyugtat. 20 ml bázisolajba cseppentsünk pár cseppet a fenti olajokból. Egy csepp a csuklónkra, egy mély szippantás, és máris több az energiánk!

Jöhet a magnézium!

Ha kiegyensúlyozottan étkezünk, mégis elesettnek érezzük magunkat, lehet, hogy magnéziumhiányunk van. Kutatások szerint a magnéziumhiányban szenvedők többet dolgoznak, hogy ugyanannyi feladatot elvégezzenek. A nők napi szükséglete 300 milligramm, a férfiaké 350 milligramm. Együnk teljes kiőrlésű gabonafélét, halat, és minden nap egy marék mandulát vagy mogyorót.

Igyunk több vizet!

Néha egyszerűen azért érezzük magunkat fáradtnak, mert nem ittunk eleget. A gyógymód pedig rendkívül egyszerű: töltsünk magunknak egy pohár hideg vizet. Ez különösen fontos a fizikai erőfeszítések után, hiszen ilyenkor a szervezetünk vízre vágyik. Az alkohol viszont kiszárítja a testet, vagyis társaságban is válasszuk inkább az alkoholmentes italokat.

Táncoljunk!

Mindegy, milyen stílusban, milyen zenére, és hogy társakkal vagy egyedül! Elmehetünk a barátainkkal, rendezhetünk házibulit, ha nem szeretnénk mások előtt rázni, tegyük fel a kedvenc lemezünket, és képzeljük, hogy újra tinik vagyunk. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat!

Masszírozzuk a vesénket!

Az ülő életmód megfoszt az energiánk maradékától is: a görnyedés, a keresztbe tett láb, a rossz testtartás, összenyomott rekeszizom hozzájárulhat az energiahiányhoz. Ha sétára sincs időnk, a kínai gyógyászat ősi módszerével igyekezzünk elűzni a fáradtságot. Tegyük a kezünket a hát alsó szakaszára a gerincünk két oldalán, és masszírozzuk át alaposan a vesetájékot. Közben figyeljünk a légzésünkre, mélyen, nyugodtan, hasba lélegezzünk. Végül gyúrjuk át az öklünk csontos részeivel a gerincoszlop két oldalát, hogy energizáljuk ezt a területet.

Fotó: profimedia