Lélek

Bátran mondjuk ki: Szeretem magam! – 5 lépés a teljes önbecsülésig

Mit mondunk magunknak, amikor a tükörbe nézünk? Gondolnánk, hogy éppen azokban a pillanatokban dől el, hogy mennyire leszünk sikeresek és boldogok az életben?

Többet kell teljesítenünk nőként

A nők többsége önbizalom-, még inkább önbecsülés hiányban szenved. Ennek egyik oka a régimódi gondolkodás, miszerint a családokban a férjnek kell a pénzkeresőnek lenni, az asszonynak pedig háztartást vezetni. Ez az elmélet rettenetesen megnehezíti, hogy nőként sikeresek legyünk. Szerencsére azonban egyre több az üdítő kivétel, bár tény, hogy nőként többet kell teljesítenünk, hogy ugyanazt az elismerést megkapjuk, mint egy férfi. Ez az egyik oka az önbizalomhiány kialakulásának.

Mitől leszünk kishitűek?

„A másik ok gyökere a gyermekkorban található. Egy felmérés szerint, 17-szer kapunk negatív kritikát szüleinktől addig, amíg egyszer megdicsérnek minket. Ezt még tetézi, hogy nevelőink akaratlanul is feltételhez kötik a szeretetet, például amikor azt sugallják, hogy, „ha elpakolsz a szobádban, akkor szeretlek, de ha nem, akkor nem vagy jó kislány”. Mivel gyerekként a legfőbb vágyunk, hogy szeressenek, ez nagyon mély nyomot hagy bennünk, ezért felnőttként is arra törekszünk, hogy mások elfogadjanak, kedveljenek. Így válunk felnőtt korunkra mindannyian saját magunk legfőbb kritikusaivá.” – mondta az önbizalom specialista.

Muszáj változtatnunk!

„Ha huzamosabb ideig élünk úgy, hogy kevésnek érezzük magunkat, akkor az rányomja bélyegét a mindennapi hangulatunkra, életkedvünkre, akár tragikus következményei is lehetnek. Soha nem késő, hogy elinduljunk az egészséges önbizalomhoz vezető úton!” – tanácsolja a szakember, aki ehhez ad is néhány hasznos tippet.

  1. lépés

Az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy mit gondolunk magunkról, amikor reggel a tükörbe nézünk. Milyen gondolatok jutnak eszünkbe. Ha pozitívan állunk önmagunkhoz, akkor az életünk sikeres, legyen szó magánéletről vagy karrierről. Ha nem, és szeretnénk változtatni ezen, meg kell vizsgálnunk a magunkról alkotott véleményünket. Ez hasonló ahhoz, mint ha egy fogyókúrába kezdenénk, és mérlegre állnánk. Sokan nem merjük ezt megtenni, félünk ráébredni, hogy mennyire semmire sem tartjuk magunkat. Ez ugyanis óriási fájdalommal jár.

  1. lépés

Tudatosan ismételgessük magunknak a nap különböző szakaszaiban, akár a reggeli készülődés közben, akár vezetés közben, hogy szeretem magam, és  elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok. Ha ilyen kijelentéseket teszünk, annak szinte varázsereje van, bármilyen hihetetlennek is tűnik. Először gyakran ellenállást vált ki bennünk, mivel nem hisszük el ezeket. Ilyenkor segítség lehet, ha az első időkben kiegészítjük azzal, ezeket a kijelentéseket, hogy: Mi lenne, ha… szeretnénk magunkat? Eközben figyeljünk arra a kellemes, megkönnyebbülést okozó érzésre, amit ez a kívánatos gondolat vált ki belőlünk.

  1. lépés

Hallgassunk olyan hanganyagokat, amely az élet minden területére vonatkozó pozitív állításokat, megerősítéseket tartalmaz. Ilyeneket lehet készen is kapni, de elkészíthetjük a saját, személyre szabott felvételünket is. Ez azért fontos, mert sajnos legtöbbünk környezetében nem sok olyan ember van, aki dicsér minket, főként a belső értékeinket.

  1. lépés

Keressük azoknak a társaságát, akik nincsenek tele keserűséggel, negatív gondolatokkal, érzésekkel, és észreveszik az erősségeinket is, amiről visszajelzést is adnak, ahelyett, hogy állandóan csak kritizálnának minket.

  1. lépés

Minél jobbá tesszük a saját magunkhoz fűződő viszonyunkat, annál jobban fog minket értékelni a környezetünk is, hiszen a külvilág egy tükör. Ha az önbecsülésünk rendben van, akkor nagyon hamar meg fogjuk találni a helyünket. Lehet, hogy nem egy cég alkalmazottjaként, hanem éppen egy saját vállalkozás beindításával, ahol nem leszünk kiszolgáltatva a férfi cégvezetők előítéleteinek. Ám a legjobb eredményt akkor érjük el, ha felül tudunk emelkedni mások véleményén, nem akarunk senkinek megfelelni, hiszen pontosan tudjuk, hogy jók vagyunk úgy, ahogy vagyunk, és nem a megfelelési kényszer alapján tesszük a dolgunkat.

 

Fotó: Unsplash.com

Címkék: