Lélek

Kreatív terápia: vezesse le naplóírással a feszültséget a gyerekeknél is!

A naplóírás nem csak az emlékeinket őrzi meg, de segít megismerni önmagunkat, megbirkózni a gondjainkkal, ha naponta lejegyzeteljük a történteket, gondolatainkat, érzéseinket.

Trendi terápia

„Manapság a naplóírás trend, ráadásul igen hasznos elfoglaltság. Feszültségcsökkentő hatása van, továbbá lehetővé teszi a személyiség fejlődését is” – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Csak egy jó indok kell…

„Egy esemény, érzelmileg megterhelt időszak vagy akár nap, komoly belső vívódást hozhat létre bennünk. Amikor naplót írunk, akkor ezt az érzelmi zűrzavart képesek vagyunk újra átélni, átértékelni, hogy mi történt és mit tettünk, sőt, nagyon gyakori, hogy fantáziálunk más megoldásokról is. Ilyenkor önmagunkról is sok mindent megtudunk, tudatosodnak olyanok is, amiket eddig észre se vettünk. Tehát a naplóvezetés már önmagában is hasznos terápia, ezért pszichológusként gyakran kérem a pácienseimet, hogy kezdjenek neki mielőbb.”

Továbbfejleszti gondolatainkat

Beszélgetni azért jó, mert a kommunikáció továbbgondoltatja velünk a dolgokat. Hasonló történik a naplóíráskor is: leírunk egy történetet, és ahogy megfogalmazzuk, újabb dolgokat idéz fel, újabb kérdéseket vet fel. Vagyis okosodunk, gondolatvilágunkat, fantáziánkat gazdagítjuk.

Kezdjük a nyaralással!

A naplóírást nyaraláskor a legjobb elkezdeni. Akkor ugyanis tele vagyunk új élményekkel, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak vagyunk, és remélhetőleg csupa jó dolog történik velünk. Így ez tökéletes alkalom, hogy hozzászoktassuk magunkat a napi események rögzítéséhez.

Görbe tükör?

„Naplóírás közben egy tisztább, valósabb képet kapunk magunkról, valamint képesek leszünk az érzéseinkről úgy beszélni, hogy ne kelljen másnak megfelelnünk, így a kontroll csökkenésével, cenzúrázatlanul kerül a papírra minden, olyan dolog is, amit lehet, hogy esetleg szégyellünk kimondani. Ráadásul segít meglátni ismétlődő hibáinkat, felfedezni valódi vágyainkat. Akkor is jó, ha soha nem olvassuk vissza, hiszen a probléma megfogalmazásával már félig meg is oldottuk a dolgokat.”

Emlékszem…

Azt se felejtsük el, hogy naplónk megőrzi az emlékeinket a fontos pillanatokról, emberekről, amelyekre később jó lesz majd visszaemlékezni, és már magával a leírással is erősebben rögzítjük ezeket a fontos élményeket emlékezetünkben. S ki tudja, talán egy nap éppen a naplónkon keresztül ismer meg minket igazán gyerekünk, unokánk…

Alkossunk bátran!

Már az gyakran segít a lelkünkön, ha kibeszéljük vagy kiírjuk magunkból a rossz érzéseket, megfogalmazzuk a jókat. A napló egyfajta alkotómunka, az alkotás pedig közismerten gyógyítja a lelki problémákat.

fotó: shutterstock