Egészség Lélek

Női gondok, lelki okok: „alvilágunk” úrnőjévé válunk, ha megértjük, mitől vagyunk betegek

Sokszor nem segít a gyógyszer, hiszen a különböző nőgyógyászati gondok hátterében a legtöbbször a nőiességgel kapcsolatos lelki gondok állnak. Most leleplezzük őket!

Ciszták, miómák, daganatok: visszautasítás, megaláztatás

Mit jelent: A nőiességünket a női nemi szervek szimbolizálják. Ha itt találunk valamilyen elváltozást, az valamilyen pszichés problémára figyelmeztet.

  • Például, ha a mellben vannak ciszták, daganatok, akkor a gyerekünkkel vagy az édesanyánkkal való kapcsolatunkat kell fejleszteni.
  • Ha a petefészekben, akkor a párkapcsolatunkon kell elgondolkozni. De a háttérben a szexuális elutasítás, megaláztatás vagy a nemi örömök hiánya is állhat.
  • Ám az is hasonló következményekkel járhat, ha hosszas próbálkozás után sem sikerül gyermeket vállalnunk. Ugyanis ilyenkor a folyamatos önvád miatt alakulhatnak ki a különböző ciszták, miómák, daganatok.

Így segíthetünk: Szemléljük türelemmel saját
kezdeményezéseinket, és gondolkozzunk el lelki fejlődésünkről az adott területen.

Rendszertelen ciklus: női szereppel való elégedetlenség

Mit jelent: Fiatalkorban jellemző, hogy a ciklusunk nehezen áll be, és előfordul, hogy egy-két hónap is kimarad. Ha a probléma később is fennáll, jelezheti a saját szerepünkkel való elégedetlenségünket. Arra is utalhat, hogy nőként még nem találtuk meg a stabil életritmusunkat. De a vérzéskimaradás szimbolizálhatja a női lét tagadását, az áldozatkészség és odaadás hiányát. Vagyis a nő nem tud az énjéből önzetlenül adni, fél a szüléstől, az anyaságtól, elutasítja a szexualitást és a termékenységet.

Így segíthetünk: Érdemes elgondolkozni, hogy miért nem tudunk megnyílni, miért vagyunk görcsösek, mik azok a dolgok, amikhez ragaszkodunk.

Menstruációs görcsök: női lét megélése

Mit jelent: Azokat a fiatal lányokat, akik erős fájdalommal küzdenek, amikor megjön a havi vérzésük, azzal vigasztalják, hogy ez később enyhül majd. Ám előfordul, hogy felnőttkorban sem változik a helyzet. A menstruációs görcs jelképezheti a női lét fájdalmas megélését, azt, hogy nem vagyunk képesek magunkat teljesen átadni a nőiességünknek. De egyfajta menekülési lehetőség vagy hatalmi eszköz is lehet.

Így segíthetünk: Fogadjuk el nőiességünket és a női lét lehetőségeit. Béküljünk meg nemi hovatartozásunkkal.

Visszatérő hüvelyfertőzések: felgyülemlett stressz

Mit jelent: Előfordulhat, hogy hiába próbálunk ki egy csomó gyógyszert vagy kezelést, újra meg újra visszatér a kellemetlen, égő érzés. Ilyenkor azt hisszük, hogy nem próbáltunk ki mindent, pedig más a probléma forrása.

A különböző hüvelyi fertőzésekre egyszerű a magyarázat: stressz és még több stressz. Ugyanis, ha nehezen birkózunk meg a mindennapi gondokkal, akkor a szervezetünkben felhalmozódik a kortizol nevű hormon. Ez pedig megakadályozza a gyulladásgátló vegyületek termelődését, így gyengül az immunrendszerünk is, és a hüvelyi fertőzések ismételten lecsapnak.

Így segíthetünk: Gondolkozzunk el azon, hogy mi okozza a legtöbb feszültséget az életünkben, és próbáljuk átértékelni. De akár egy relaxációs gyakorlat is sokat segíthet.

Meddőség: szülői szereptől való félelem

Mit jelent: Ha valakinek sokáig nem sikerül teherbe esnie, akkor rögtön valamilyen szervi problémára kezd el gyanakodni. Ám lehet, hogy a probléma gyökere ennél sokkal mélyebben húzódik. A meddőség lelki szinten a szülői szereptől való elfojtott félelmet, saját szülővel való kapcsolatot vagy korai gyermekkori traumát. Ennek következtében is kialakulhat egy olyan szorongásos állapot, mely nagyban megnehezíti a fogamzást.

Így segíthetünk: Bármilyen nehéz, de nézzünk mélyen magunkba, és tegyük fel a kérdést, valóban szeretnénk-e családot alapítani, vagy csupán a társadalmi elvárásoknak szeretnénk megfelelni. Ha a saját szüleinkkel vannak problémáink, próbáljuk meg legalább magunkban tisztázni azokat.

Fehér folyás: harag a partnerrel szemben

Mit jelent: Gyakran szimbolizálja a partner elleni haragot. De akkor is jelentkezhet, ha a nőben felmerül az érzés, hogy őt a másik nem kihasználja. Ám mindenképp a szexualitással kapcsolatos. Ezek a gyulladások lehetőséget adnak arra, hogy kivonjuk magunkat a nemi életből. Ennek a negatívan értékelt kórképnek nem az értékelésről, hanem az értelmezésről kellene szólniuk, vagyis azt kellene megértenünk, hogy mi okozza.

Így segíthetünk: Vállaljuk fel az élvezetek, a szerelem konfliktusait. Váljunk a saját „alvilágunk” úrnőjévé!

fotó: shutterstock