Egészség Ezotéria

Mudra: a fejfájást és a menstruációs panaszokat is enyhíti az ujj-jóga művészete

Nem csak izmainkat és testünket lehet edzeni és erősíteni, ujjainkat is. Érdemes a következő mozdulatokat gyakorolni, mert a gyógyító hatás nem marad el!

Indiában a kéz mindig az erő és a hatalom szimbóluma volt, közvetítő ég és föld között. A jógát gyakorló emberek rájöttek, hogy ujjaik összeérintésével, keresztezésével, begörbítésével hatékonyan befolyásolhatják testüket és szellemüket, erősíthetik akaratukat. A különböző energiával feltöltő kéztartásokat mudráknak nevezték el. Mindez nemcsak legenda, hiszen azóta tudományos kutatások is bebizonyították, hogy ujjbegyeinken mintegy négyezer idegrost található, amelyek összes szervünkkel összeköttetésben állnak. Ha megtanuljuk, melyik ősi ujj-jóga szimbólum hogyan hat, nem kell fejfájás, hátproblémák vagy menstruációs panaszok esetén azonnal gyógyszert bevennünk, vagy orvoshoz rohannunk.

Fogfájás

Kezünkön található egy úgynevezett „mesterpont”, amellyel befolyásolni tudjuk fájdalmainkat. Ha megfelelően megnyomjuk, gyorsan segít megszüntetni főként a fog- és végtagfájdalmat. Ezt a pontot a mutató- és hüvelykujjunk közötti lágy területen találjuk. Mindig a bal kézen kezdjük: jobb kezünk mutató- és hüvelykujjával fogjuk közre a bal kéz mesterpontját, és mindkét oldalról nyomjuk erősen. Mutatóujjunkkal rajzoljunk kis köröket, számoljunk tízig, és közben lélegezzünk mélyeket. Ismételjük meg kétszer, majd végezzük el a gyakorlatot a másik kézen is.

Hátfájás

  • Nyak- és vállproblémákra: A hátfájást gyakran a nyak és a váll merevsége okozza. Ezen könnyíthetünk, ha először a bal kéz mutató- és hüvelykujjával megnyomjuk a jobb kéz gyűrűs- és kisujja közötti lágy részt. Háromszor 3 másodpercig tartsuk ott az ujjainkat, majd tíz másodpercig masszírozzuk is meg. Ezután végezzük el a gyakorlatot a másik kézen is.
  • Ülőmunka miatt: Ha ülőmunkát végzünk, ezzel az egyszerű ujj-jóga gyakorlattal megelőzhetjük és csökkenthetjük hátfájásunkat. Masszírozzuk át a bal hüvelykujjunk külső részét alulról egészen az ujjvégéig. Ezután csináljuk meg a másikkal is, és ezt háromszor ismételjük meg. Így könnyedén megnyugtathatjuk a gerincoszlop melletti idegeket.

Fejfájás

  • Fejfájás stressztől: Tegyük össze a két kezünket a hüvelyk-, mutató- és középső ujjaink végével. Gyűrűsujjunkat hajlítsuk be, és érintsük meg vele a tenyerünket, kisujjunkat pedig nyújtsuk ki. Miközben az ujjhegyet finoman egymáshoz nyomjuk, csukjuk be a szemünket, és lélegezzünk mélyeket. Öt percig végezzük a gyakorlatot, és naponta legalább háromszor ismételjük meg.
  • Feszítő-nyomó fejfájás ellen: A nyak és váll energiapontja a kisujj és a gyűrűsujj között található. Nyomjuk ezt a területet a másik kéz hüvelyk- és mutatóujjával három másodpercig, majd enyhén masszírozzuk meg. Naponta többször ismételjük!
  • Megfázás okozta fejfájásra: Az orrmelléküreg energiapontja a mutató- és középső ujj kézfejoldali második ujjperce alatt található, ezért ott érdemes enyhén masszírozni. Mindkét kézen egy-egy percig ismételjük!

Menstruációs problémák

Menstruáció előtt

Néhány nappal periódusuk előtt sokan panaszkodnak hasfájásra, hangulatingadozásra és vizesedésre. Ilyenkor segít a hüvelykujj külső részének megmasszírozása. Ismét kezdjük először a bal kézzel: érintsük össze jobb kezünk mutató- és középső ujját, és finom nyomással simogassuk végig a hüvelykujj külső részét. Mindig alulról felfelé haladjunk! Háromszor ismételjük meg, majd váltsunk kezet.

Erős hasfájásra

Zárjuk össze mutató- és középső ujjunkat, majd mindkét ujjheggyel váltakozva, finoman masszírozzuk át csuklónkon a tenyerünk alatti bemélyedést. Mindkét kézen ismételjük meg egy-egy percen keresztül. Ez nyugtató hatású a méhre. A kisujj alatti gödröcske masszírozása pedig lazítja és oldja a görcsöket a petefészekben.

Vizesedés ellen

A menstruáció előtti és alatti napokban előfordulhat, hogy a kötőszövetekben víz halmozódik fel, és enyhe ödémák keletkeznek. Egyébként ez a terhességre is jellemző. Ilyen esetekben kipróbálhatjuk a következő ujj-jóga gyakorlatot: nyomjuk erősen össze mindkét tenyerünket behajlított ujjakkal, maradjunk így 3-4 másodpercig. Tartsunk kis szünetet, majd ismételjük meg 5-8 alkalommal. Ezt naponta többször is végezhetjük, ugyanis ezzel a gyakorlattal javíthatjuk a nyirokrendszer működését. Így a felgyülemlett víz és az anyagcsere méreganyagai is gyorsabban távoznak a szervezetből. Ez a masszázs ráadásul az immunrendszert is felélénkíti!

Fotó: SMAG/Fábián Olga

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete