Egészség Riportok

Fejfájás lúdtalp miatt? Mit tegyünk, ha már gágog és milyen lehetőségek vannak a megelőzésre?

Hosszú idő kell ahhoz, hogy a lúdtalp kellemetlenségekhez és súlyos elváltozásokhoz vezessen. De fiatalon sem szabad elbagatellizálni, mert felnőttkorban komoly hátfájást, fejfájást is okozhat!

Ha megbomlik az egyensúly

„Talpunkra nemcsak teljes súlyunk nehezedik rá, de izmaink segítségével egyensúlyban is tartja a testünket. Ha a láb izmai és az ízületeket rögzítő szalagok nem működnek megfelelően, akkor az ízületek és a csontok is deformálódnak. Kialakul a lúdtalp, ezzel pedig megbomlik testünk harmóniája” – figyelmeztet dr. Elek Emil Miklós ortopéd szakorvos-gerincgyógyász. Ilyenkor akár egyik napról a másikra, váratlanul is jelentkezhet a fájdalom.

„A lúdtalpas ember testében eltolódik az alátámasztási pont, a medence kibillen, így egész testtartása helytelenné válik. Ilyenkor a térd, a csípő vagy a gerinc próbálja helyreállítani a megbomlott egyensúlyt. Ez súlyos szövődményeket okoz: elkezd fájni a bokánk, a sarkunk, a derekunk vagy a hátunk” – mondja a szakember. Sokszor nem is tudjuk, hogy a kalapácsujjunkat, bütykeink deformitását, a talpi bőrkeményedéseket és X-térdünket is ennek köszönhetjük. Ha hosszú időn át elhanyagoljuk a lúdtalpat, túlterhelhetjük az ágyéki és a háti gerincszakasz izmait, ez pedig derék-, illetve hátfájdalmakban nyilvánul meg, és tartási rendellenességekhez, izomelváltozásokhoz vezet, de súlyosabb esetekben a belső szervek működését is megzavarhatja.

Lúdtalpat okozhat:

✽ a járás vagy a cipőviselés korai erőltetése

✽ nem megfelelő cipő viselése

✽ sima és kemény talaj

✽ fokozott igénybevétel, túlerőltetés (álló foglalkozás, cipekedés, versenyszerű sport)

✽ a testsúly vagy magasság hirtelen növekedése (főleg 6–12 éves korban)

✽ a terhesség alatti súlygyarapodás és a tartás megváltozása

✽ klimax alatti változások

✽ veleszületett kötőszöveti gyengeség

✽ gerinckopás, gerincferdülés

✽ mozgásszegény életmód

Gyors megoldás kell

„Akkor is ügyeljünk lábaink egészségére, ha nincs panaszunk: tornáztassuk őket rendszeresen, és válasszunk jó cipőt! Ha mégis kialakul a lúdtalp, az a legfontosabb, hogy minél hamarabb visszaállítsuk a test megbomlott egyensúlyát” – tanácsolja az ortopéd szakorvos. A megoldás egyszerű: kérjünk különlegesen kialakított gyógytalpbetétet, ami segít abban, hogy a láb csontjai visszakerüljenek a helyükre. Bármilyen lábbelivel használhatjuk, legyen az szandál, magas sarkú vagy sportcipő. „Kezdetben általában a készen vett, puha szendvicsbetét is elég. Később, ha a láb már hozzászokott, érdemes személyre szabott lúdtalpbetétet csináltatni, az erre szakosodott cégek ezt számítógépes lábvizsgálat után készítik el” – mondja
dr. Elek Emil. A rendszeres gyógytorna is sokat segít, akárcsak a gerincgyógyító manuálterápia, ami a csípő, a láb és a lábfej ízületeinek kimozgatásával visszaállítja a test szimmetriáját. Bármelyik megoldást választjuk is, előtte mindenképpen kérjük ki szakorvos tanácsát – főleg akkor, ha a lúdtalp már fájdalommal is jár.

Jó tudni!

A szűk orrú, magas sarkú cipő viselését a mindennapokban nem ajánlják. A magas sarkú cipő megemeli a sarkat, ezzel a test gravitációs központja eltolódik. Ennek ellensúlyozására az alsó hátszakasz meghajlik, mire a gerinc addigi helyzete is megváltozik, nyomást gyakorolva a hát- és nyakidegekre, állandó fejfájást okozva. Az egyenes, lapos talpú balerinacipők és flip-flop papucsok viselésével is károkat okozhatunk hosszabb távon, mivel nem támasztják alá a talpívet és a sarkat, így a talpizmok ellustulásához, gyengüléséhez és funkcióvesztéséhez vezetnek. Az ideális, ha 2-3 centis sarkú cipőket vásárolunk.

A gyerekekre is figyeljünk!

A gyerekeket 4-5 évesen érdemes először lúdtalpvizsgálatra vinni. De az iskolakezdéskor is oda kell figyelni a kicsik panaszaira.

„A nyári szünidőben a gyerekek szinte észrevétlenül nőnek, de közben sokat pihennek is, így nem vesszük észre azonnal, ha elkezd kialakulni a lúdtalp. Az iskolakezdéssel járó rendszeres fizikai terhelés aztán gyorsan kifárasztja a gyerekek lábát: felborul az addigi egyensúly, megjelennek a fájdalmak, és a szülő gyakran nem is tudja, valójában mi a baj” – mondja dr. Elek Emil Miklós.

A főként kora este jelentkező, boka-, talp- vagy sarokfájdalmakat a lúdtalppal kapcsolatos egyensúlyzavar okozhatja. Gyakori panasz, hogy a gyermek a sípcsont melletti területen, ritkábban a vádlijában érez fáradtságot vagy fájdalmat, ami egy kis pihenés után csökken vagy meg is szűnik. A rendellenesség a térd és a csípő ízületeit is túlterheli, nem beszélve az ágyéki gerincről. Ilyenkor a panaszok (pl. derékfájás, térdfájdalom, hátfájás) a szülő figyelmét elterelhetik a valódi problémáról. Érdemes tehát ortopéd szakorvoshoz fordulni, aki a gerincet is ellenőrzi, hiszen a tartáshibákat gyakran a lábboltozat rendellenessége okozza.

Honnan ismerem fel, hogy gágog?

Kezdetben jellegtelenek a tünetek, bizonytalan, égő érzés a talpban, később azonban határozott lábfájdalom jelentkezik, ami hosszú állás, járás után kínzóvá válhat. A fájdalom kiterjed az egész lábra, de a lábszár, a térd, a comb, sőt a csípő és deréktáj izmaiba is kisugárzik. A fájdalmak pihenésre csökkennek. Jellegzetes panasz még a láb és az egész alsó végtag gyors fáradása, a boka és a láb ízületeinek merevsége.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete