Lélek

Izomként fejleszthető a kitartás: 7 lépés az akaraterő felé

Vajon mi kell hozzá, hogy betartsuk az újévi fogadalmakat, vagy akkor is elmosogassunk, ha semmi kedvünk hozzá? A kutatók szerint az akaraterő fejlesztése egyszerűbb, mint hinnénk!

Vajon mi az az akaraterő? Valamilyen misztikus tulajdonság, amelyet csak egyes kiválasztottak birtokolhatnak? A pszichológiai felmérések szerint a legtöbb ember úgy érzi, hogy szilárd akarattal leginkább mások rendelkeznek. Pedig a képesség, hogy ellenálljunk a kísértésnek, és kitartsunk az elhatározásunk mellett, korántsem különleges, hősies erény. Nem jelent mást, mint hosszú távú céljaink és érdekeink szem előtt tartását. Ráadásul fejleszthető is, méghozzá könnyebben, mint gondolnánk!

Erősítő lépések

1. Lélegezzünk!
A lazítás, a meditáció nagyon jót tesz az akaraterőnek. Ha találunk napi 5 percet, amikor ellazítjuk a testünket, és a mély, nyugodt légzésre koncentrálunk, azzal sokat tehetünk a stressz kivédéséért, a figyelmünk összpontosításáért és a lelkierőnk fejlesztéséért.

2. Együnk eleget!
A glükóz közvetlen kapcsolatban áll az önuralommal, a szervezetünk pedig először glükózzá alakítja a táplálékot. Ebből az következik, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend segíti az akaraterőt és a döntésekre való képességet. A cukorral viszont bánjunk óvatosan.

3. Képzeljük hullámnak!
A rossz szokások megtörése nem egyenes vonalú folyamat, bár a legtöbben azt várjuk, hogy idővel egyre könnyebb lesz megállni őket. A leszokás inkább egy hullámra emlékeztet – hol erősebben kívánjuk a régi, káros dolgokat, hol kevésbé. A legjobb szabály: engedjünk a vágyunknak, de csak 10 perc után. Ekkorra már esélyt adtunk az „állj meg és tervezz” ösztönnek.

4. Mozogjunk!
A mozgás oldja a stresszt, és segíti a megnyugvást. Akár 10 perc séta vagy kocogás is könnyebbé teszi, hogy ellenálljunk a hívogató csokoládénak.

5. Aludjunk sokat!
A krónikus alváshiány kiszolgáltatottá tesz a kísértésekkel szemben – még egy jó ok, hogy legalább 6 órát, de inkább hetet vagy nyolcat aludjunk éjjelente. A fáradt szervezet nem használja fel optimálisan a glükózt, ez pedig oda vezet, hogy nem tartjuk szem előtt hosszú távú céljainkat.

6. Gondolkodjunk!
Sajnos nem mindig hozza el a vágyott elégedettséget az sem, ha engedünk a kísértésnek. Amikor nagy szükségünk van az akaraterőnkre, a legjobb, ha élénken elképzeljük, mivel jár, ha beadjuk a derekunkat. Minden hatást vetítsünk magunk elé – könnyen lehet, hogy rájövünk, nem is lenne olyan élvezetes a dolog, mint reméltük.

7. Néha pihentessük!
Az akaraterő sokban hasonlít az izmokhoz: ugyanúgy fejleszthető, de ha túl sokat gyakorlatoztatjuk, ugyanúgy el is fárad, és egy ideig pihentetni kell. Épp ezért nem lehet minden pillanatban szilárdnak és kitartónak lenni.

Fotó: shutterstock