Lélek

Nem kell mindig tökéletesnek lenni: 8 tipp a boldog tökéletlenségért

Ne akarjunk a tökéletességre törekedni! Vállaljuk fel magunkat, hogy kiegyensúlyozottan és boldogan nézhessünk a tükörbe.

Hasznos hibák
Próbáljuk ki, mi történik, ha nem törekszünk a tökéletességre. Kövessünk el szándékosan hibákat. Reggel sminkeléskor „felejtkezzünk” el a szájfényről, vagy esetleg ne legyen sterilen tiszta a lakásunk, amikor átjönnek a barátok. Valószínűleg környezetünknek fel sem fognak tűnni ezek az apró hibák, amelyekről eddig azt gondoltuk, ha elkövetjük őket, összedől a világ. Ha rájövünk, hogy nem történik semmi, sokkal könnyebben meg fogjuk engedni magunknak, hogy ne legyünk mindig tökéletesek.

Saját személyiség
Mindig lesznek a környezetünkben olyanok, akik megmondják, hogy ez vagy az a tulajdonságunk szerintük miért jó vagy nem. Akárhonnan is nézzük, mindegyik hozzánk tartozik, a személyiségünk része. Velük együtt leszünk azzá, akik vagyunk. Tehát ne akarjuk a tulajdonságainkat az ő véleményük szerint formálni. És azt se feledjük: mások sem teszik ezt meg a mi kedvünkért, igaz?

Nem kell megfelelni!
Nem kell mindig és minden körülmények között a társadalmi elvárásoknak megfelelni. Amit a többiek akarnak, az nem szükségszerűen az, amit mi akarunk. Válasszunk az élet adta számtalan lehetőség közül – vagy akár hagyjunk mindent a régiben. Ajándékozzuk meg magunkat a szabadság érzésével, és kedvünk vagy pillanatnyi érzéseink szerint csináljuk azt, amit éppen szeretnénk.

Kétkedés? Soha!
Szép és jó, ha képesek vagyunk kritikus szemmel nézni magunkat. Ha azonban állandóan arra fokuszálunk, hogy mit csináltunk rosszul, akkor sosem fogunk igazán felszabadultan és boldogan élni. A foly-tonos tépelődés helyett élvezzük az életet, és vegyük észre, mennyi szép dolog vesz minket körül.

Ma nincs kedvem
Senki sem várhatja el tőlünk, hogy minden tettünket és kijelentésünket megmagyarázzunk és megindokoljunk. Ha egyszer éppen valamihez nincs kedvünk, mondjuk meg őszintén. Aki kedvel minket, és fontosak vagyunk neki, annak ez nem jelent problémát.

Elég szép?
Elgondolkodott már azon, hogyan lehetséges, hogy sok szép és sikeres nőnek nincs párja?
A válasz egyszerű: a férfiak félnek a tökéletességtől, a konkurenciától és attól, hogy nem tudnak lépést tartani a párjukkal. Biztosan létezik olyan férfi, akinek mi leszünk a legszebbek a világon. Anélkül, hogy törekednénk erre.

Elűzzük a párunkat?
Ha állandóan a tökéletességre törekszünk, legyünk tisztában azzal, hogy a párunkra is nagy terhet rakunk. Ha mindig elmosogatunk utána még egyszer, belekötünk abba, ahogy öltözik, fogat mos, vagy éppen kinek mit mond, azzal csak elűzzük magunk mellől. Úgy fogja érezni, hogy sosem tud megfelelni nekünk.

Csalódás és kudarc
Senki sem tökéletes, és nem is tud azzá válni. Aki túl sokat vár el magától, az biztosan csalódni fog. Fogadjuk el a vélt vagy feltételezett hibáinkat. Ha megpróbáljuk a lehetetlent, és teljesen meg akarjuk magunkat változtatni, azzal csak kudarcot fogunk vallani, és még jobban fogunk magunkban kételkedni.

Fotó: pexels

Címkék: