Otthon

Tudatos költekezők előnyben: okosan használva még spórolhat is a hitelkártyával

Hitelkártya és pluszbevétel. Na, ezek aztán nehezen férnek össze – gondolhatnánk. De ha valaki tudatosan költ, még az is lehet, hogy pénzt hoz neki a kártya!

Kinek való a hitelkártya?

A hitelkártya leginkább azoknak javasolható, akik biztos kézzel képesek kezelni a pénzügyeiket. És itt nem gazdasági szakemberekre gondolunk, hanem olyan átlagos háziasszonyokra, akik számon tartják bevételeiket, kiadásaikat, és ezeket ügyesen
össze tudják hangolni. Aki ezeket kellően átlátja, akár meg is forgathatja a hitelkártya segítségével felszabadult összegeket.

Mi a hitelkártya?

Míg a bankkártyával annyit költhetünk, amennyi a számlánkon van, addig a hitelkártyával valójában a bank pénzével vásárolhatunk, a hitelkeretünk erejéig. Ezt a bank állapítja meg a hitelkérelem és a hitelképesség alapján. A hitelkártyához, a bankkártyával ellentétben, nem szükséges külön bankszámla. Nem kell pénzt elhelyeznie bankszámláján, a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatja vásárlásra és – kártyatípus függvényében – készpénzfelvételre az úgynevezett hitelszámla terhére.

Ha néhány szabályt betartunk, akkor mindezt kamatmentesen tehetjük. Itt is kell alapdíjjal számolnunk, és fontos tudni, hogy a kamatmentesség csak a kártyás vásárlásra vonatkozik, ha készpénzt veszünk fel, arra ketyeg a kamat. A fordulónap az a nap, amikor összesítik a költségeket, majd kapunk egy értesítést. Innentől 15 nap áll a rendelkezésünkre, hogy a teljes összeget visszafizessük. Ha ki tudjuk egyenlíteni a tartozást, a bank nem számol fel kamatot. Van viszont egy minimum összeg, amit vissza kell mindenképpen fizetni, ellenkező esetben a bank késedelmi díjat számít fel.

Hogyan spórolhatunk?

Először is, ha fizetésünk a bankszámlánkra érkezik, abból ne költsünk, hanem egy-egy hónapra kössük le. A folyó havi költéseinket, figyelve a limitünkre, a hitelkártyával, kamat mentesen tegyük meg. A számlánkon hó végére egy-két ezer forint kamat is keletkezhet. A türelmi időben a lejárt lekötésű számlánkról átutaljuk a pénzt a hitelkártyára, és így a kamat a miénk. Az összeg persze elsősorban éves szinten jelentős, hiszen 12–20 000 Ft nagyon jól jön karácsony előtt.

Fontos, hogy vannak olyan kártyák, amelyek a kedvezményeket csak egy bizonyos időszakra biztosítják!

Fontos tudnivalók

● Ügyeljünk a fordulónapra! Ha hajlamosak vagyunk elfeledkezni a határidőkről, mindenképpen jelezzük magunknak, hogy mikortól indul a türelmi idő 15 napja. Egyszerűen jegyezzük fel a naptárba, esetleg a mobilunkba.

● Ne várjunk a fizetéssel! A visszafizetés a 15 napon belül történjen, ne előbb, de később se: ha kicsúszunk a határidőből, akár havi 3%-os kamatot is kell fizetnünk a költéseink után.

● Figyeljünk a keretünkre! Bár jól hangzik, hogy a bank számlájára költekezhetünk, a keretünk felett nem érdemes vásárolnunk, ugyanis ez 2000-3000 forintos büntetést von maga után.

Okosan forgatott pénz hitelkártyával

A hitelkártyában rejlő másik lehetőség, ha élünk a vásárlás-visszatérítéssel. Ez azt jelenti, hogy minden vásárlás után az általunk elköltött összegnek általában 1 százalékát jóváírja a bank, amit felfoghatunk egyfajta árcsökkenésként is. Éves szinten ezzel a módszerrel újabb több tízezer forint maradhat így a miénk.

Ha a hitelkártyával pénzt veszünk fel, arra külön díjat kell fizetnünk, amely meghaladhatja az 1000 forintot is!

Fotó: shutterstock