Otthon

Családi házak korszerűsítése állami támogatással: itt vannak a legfontosabb részletek

Az 1990 előtt épült, vezetékes gázhálózatra kapcsolt házak tulajdonosai pályázhatnak az új otthonfelújítási programban idén nyáron. Utána­jártunk, mire lesz ehhez szüksége a tulajdonosoknak, és miket hozathatunk rendbe a pénzből.

Szakértők szerint a magyar családok nagy részének komoly megterhelést, kihívást jelent saját erőből finanszírozni egy olyan felújítást, amellyel növelhetik az otthonuk energiahatékonyságát, ezért a nyár elejétől új otthonfelújítási támogatásra lehet pályázni.

A tervek alapján júniustól már pályázható lesz a program, de a pályázat benyújtásának pontos részletei még nem ismertek. Megkerestük az illetékes minisztériumot is, hogy válaszoljanak a kérdéseinkre, de lapzártánkig nem válaszoltak, így dr. Major Szilvia ügyvéd segítségével összeszedtük az eddig tudható információkat.

Ki mennyit kaphat?

Az otthonfelújítási támogatás 2024-ben három pillérből épül fel: önerőből, vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes hitelből.

„Az egyik legfontosabb feltétel, hogy magának a beruházásnak összesen 7 millió forintot kell elérnie, tehát ennyit mindenképpen rá kell költeni az otthonunk korszerűsítésére. Ebből az összegből 1 millió forint önrészre van szükség a tulajdonos részéről. Így, ha valaki tudja, hogy szeretné igénybe venni ezt a támogatást, érdemes már most átgondolnia, honnan tudja előteremteni ezt az összeget” – figyelmeztet az ügyvéd.

A maradék 6 millió forint két részből áll: egy kedvezményes hitelből és egy vissza nem térítendő támogatásból. Akárcsak a CSOK Plusz esetében, a támogatás a hitel tőketartozását csökkenti majd. A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5 és 3,3 millió forint között mozoghat.

„Az, hogy pontosan ki mennyi támogatást kap, az adott járás fejlettségétől függ. Vagyis minél magasabb az ott élők átlagos jövedelme, annál kisebb a vissza nem térítendő támogatás és magasabb a felvett hitel összege. Utóbbi törlesztőrészletét 25 és 36 ezer forint között állapították meg, melyet nyolc éven át kell majd vissza­fizetni. A hitelkonstrukció igénylésére pedig az MFB Pontjain lesz lehetőség” – magyarázza dr. Major Szilvia.

Ezekre költhető

Az összeget fel lehet használni nyílászárócserére, szigetelésre, fűtés- vagy akár használati melegvíz-rendszer korszerűsítésére, melyekbe a gázkazáncsere vagy akár a kapcsolódó kéménybélelés is beleérthető. Végeredményben a beruházástól 30%-os energiamegtakarítást vár el a program, amit az igénylőnek igazolnia kell egy, a kivitelezés előtt és után készült energetikai tanúsítvánnyal.

Ekkora a keret

A REPower EU-keretből 108 milliárd forintot különítettek el a programra, amely segítségével közel 20 ezer családi ház újulhat meg. A kormány arra számít, hogy az otthonfelújítási támogatás 2024-től hozzájárul az építőipar fellendüléséhez is.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete