Otthon

Apró kártevő a cserépben: így irtható ki végleg a tőzeglégy

A tőzeglégy ellen a beöntözéses módszer a megfelelő.

Kérdésem az lenne, hogy a tőzeglegyet hogy lehet végérvényesen kiirtani? Virágosoktól kérdeztem, milyen szer jó ellenük, vásároltam is amit rám sóztak, de a sokadiknál már leálltam, mert egyik sem volt hatásos. Megtudtam, hogy a vásárolt virágfölddel is behurcolhattam a lakásba. A növényeken, a friss hajtásokon hemzsegtek az apró, muslicaszerű,fekete kis bogarak. Persze gyorsan megszabadultam a hagymáktól, s ekkor még a lakásban röpködni nem láttam őket, de valószínű a petéket már szépen elhelyezték a többi virágcserép földjében. Később aztán már tömegével szálltak az otthonomban, addig, míg észre nem vettem, hogy a radiátorra tett párologtatóként használt tálban lelték halálukat, ugyanis kis ecetet is teszek bele, hogy ne vízkövesedjen, gondolom, az az illat vonzotta őket. Most sűrűbben cserélem a párologtató vízét, igaz egyre kevesebb tetem van benne, de ez nem megoldás, mert úgy tudom, a földben elhelyezett peték elkezdik a virág gyökerét rágni, mígnem tönkre teszik. Olyan szer kellene, amit belocsolhatnék a földbe, hogy eleve a peték pusztuljanak, ne legyenek bogarak belőlük, hogy újra petézzenek, és álljon meg végre az ördögi körforgás – részletezte korábban problémáját egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A tőzeglégy ellen tényleg a beöntözéses módszer a megfelelő. Azonban a korszerű növényvédőszer- szabályozásnak köszönhetően számos tőzeglégy ellen is hatásos szert betiltottak. Ilyenkor morgolódik egy kicsit az ember, de gondoljunk arra, hogy ezek a szerek nyilván ránk nézve is veszélyesek voltak.

Jelenleg az Actara az egyik olyan szer, mely lakásban is használható, és permetlé dózisban keverve beöntözésre javallott. Így nem csak a talajból irtja a kártevőket, hanem a növénybe is bekerül a gyökéren át. Hatásos a Sherpa, Karate, Mospilan, Decis, Dimilin is, de ezeket a szereket lakásban nem javaslom alkalmazni. Ha ezek valamelyike mellett dönt, akkor a cserép növényt vigye ki a szabadba, és egy-két napig tartsa is kint őket.

Fotó: shutterstock