Otthon

Itt a szüret ideje, de tetves a bodzafa? Mit tehetünk, hogy megóvjuk a növényt?

Mint sok esetben, a káliszappan most is lehet megoldás, de van más is.

Szeretném megvédeni a kis bodzafámat, így tanácsát kérem. Az új hajtások hajlatában, majd a levelek szárain tömegesen megtelepszenek a fekete tetvek. Olyan mennyiségben fordulnak elő, hogy a szárak körkeresztmetszete akár háromszorosára is megnő. Egymás hegyén-hátán vannak ezek a bogarak. Később felkúsznak a virághajtásokig, és nem fejlődik ki termés. Mivel tudnám kiirtani ezeket úgy, hogy a fának ne ártson? Pillanatnyilag csak azt tudom tenni, hogy vizes vattával letörlöm az levélszárakat. Ám ez édeskevés. Tavaly is az történt, hogy kevés virág fejlődhetett ki, mert megrágták a tetvek. A bodzát én is nagyon szeretem, és a közelünkben élő madárkák is – írta korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A fekete bodza-levéltetű igen agresszív, és bosszantó kártevő. Szerencsére azonban megszabadulhatunk tőle. A „vegyszermentes” megoldások közül alkalmazható a káliszappanos permetezés, illetve a csalán áztatásából nyert lével történő fújás. Ez utóbbinál arra figyeljünk, hogy a csalánlé, ha megerjed, elveszti a hatóanyag-tartalmát, tehát csak az egynapos, friss lé használható.

Vegyszerrel is próbálkozhatunk. Levéltetű ellen rengeteg szer kapható. Az egyik legelterjedtebb, és ez által a legkönnyebben beszerezhető a tiametoxam hatóanyagú Actara. Ez alkalmas öntözésre is, így felszívódik a növényben, és minden olyan tetvet elpusztít, ami belekóstol. Ha a növényvédőszeres permetezést választja, és fogyasztani is szeretne a bodzából, nagyon figyeljen a szer élelmezésügyi várakozási idejére, és annak lejártára.

A permetezés időzítése fontos mozzanat. Érdemes folyamatosan figyelni a kertben a tetvesedésre hajlamos növényeket. Amikor megjelenik rajtuk az Ősanya, az a tetű, melynek szárnya is van, akkor érdemes elkezdeni a vegyszeres védekezést. Így elkerülhető a tömeges felszaporodás, és nem permetezünk feleslegesen.

Fotó: shutterstock