Otthon

Felkopaszodott sárkányfa: pontos útmutató a növény megmentéséhez

Amennyiben a növény kanyargósan nőtt vagy elhajtott, visszavághatjuk a kívánt magasságban, mert egy-két hónap múlva több oldalon ki fog hajtani, tehát könnyen fiatalítható.

Kérem, legyen szíves tanácsot adni! Van egy dracénám, más néven azt hiszem sárkányfám, ami már hétéves, és körülbelül két méter magasra nőtt, de sajnos fokozatosan dobálja le az alsó, elsárgult leveleit, így már több szára eléggé megkopaszodott. Ön szerint ez természetes folyamat, vagy elrontottam valamit a gondozásában? Kérdésem, hogy ha visszavágnám a csupasz szárakat, túlélné-e a virágom? – írta korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A Dracaena magyar neve sárkányfa vagy üstökfa. Ez utóbbi elnevezés habitusára utal. A növényre jellemző, hogy a hajtás vagy törzs felső része lombos, míg a többi csupaszon marad a lehullott levelek után. Éppen ezért szoktak ebből a növényből több törzset, vagy más néven tuffot összeültetni, esetleg egy elágazó törzset becserepezni, hogy a lombozat több szinten helyezkedjen el, és a növény dekoratívabb legyen.

Az alsó levelek lehullása tehát természetes folyamat. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ez nem azt jelenti, hogy négy-öt levélke marad, hanem azt, hogy fajtától függően tizenöt-harminccentis törzsszakasz lombos. Ha csak kevés levél maradt, akkor tápanyaghiány, fényhiány, túlöntözés lehet az oka a lombhullásnak. Fontos, hogy a növény egészen jól tűri a szárazságot, de hosszú ideig nem viseli el. Úgy öntözzük, hogy a két öntözés között száradjon ki a talaj egy kicsit!

Amennyiben a növény kanyargósan nőtt vagy elhajtott, visszavághatjuk a kívánt magasságban, mert egy-két hónap múlva több oldalon ki fog hajtani, tehát könnyen fiatalítható.

Fotó: pexels