Otthon

Találkozott már vele? Új, amerikai kártevő pusztítja a veteményest

Természetesen addig, amíg valamilyen természetes ellensége meg nem jelenik, permeteznünk kell, de azt fogadjuk el, hogy teljes mértékben lehetetlen megszabadulni tőle.

A fél országot elárasztotta az amerikai kabócalepke. Először csak a fehér vattaszerű pamacsok jelentek meg a levelek fonákján, majd a szürke lepkék, amelyek ülnek a növényeken, és gondolom, a nedveit szívogatják. Utánanéztem az interneten. Azt írják, a többszöri száraz meleg nyár miatt telepedett meg nálunk ez a kártevő, és permetezzünk ezzel-azzal. De kérdem én: ha az út menti csalánt is megtámadták ezek a lepkék, akkor mit érek el azzal, ha a kertemet lepermetezem? Nincs valami védekezés ellenük? Vagy nézzem végig, amíg mindent elpusztítanak
a kertemben? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Az amerikai lepkekabóca gyakorlatilag már ellepte az országot. Néhány éve, amikor megjelent, még csak a fővárosban volt fellelhető. Ekkor tűnt fel nálunk is, próbáltuk menteni a menthetőt. Nem takartunk lombbal növényeket, nehogy átteleljen benne, permetezünk ellene, és figyeltük a kedvenc tápnövényeit, mikor jelenik meg rajta az állat.

Igazából könnyű észrevenni, fehér nimfáinak viaszváladéka a gyapjastetűre emlékeztető pamacsokban jelenik meg, lombon, hajtáson, virágon. A kifejlett állat (imágó) szürkés, és már pattanva menekül. Gyakorlatilag minden növényen megtelepszik, nem válogat.

Hogy mit lehet tenni ellene? Természetesen addig, amíg valamilyen természetes ellensége meg nem jelenik, permeteznünk kell, de azt fogadjuk el, hogy teljes mértékben lehetetlen megszabadulni tőle. Mindent megpróbáltunk mi is, hiszen egy botanikus kertben, mint amilyen a Füvészkert is, végtelenül kellemetlen, ha az emberek azt látják, hogy „tetvesek” a növények. Igazából, ha mértéktelenül permeteznénk, amivel gyakorlatilag a környezetünket és magunkat is veszélyeztetnénk, akkor sem lehetne eltüntetni az állatot. Én maximum kétszer permetezek ellene évente, a nagyobb gócokat, és a főbb útvonalak mentén. Így azért elfogadhatóan csökken a létszámuk! A végére a jó hír: az állat ugyan ronda, de olyan mértékben nem károsítja a növényzetet, hogy az elpusztuljon tőle.

Fotó: shutterstock