Otthon Riportok

Így űzhetjük el a kártevőket: lemosó permetezés természetesen, vegyszerek nélkül is lehetséges

Október elején eljön az őszi növényvédelem ideje. Az ezzel kapcsolatos praktikákat gyűjtöttük most csokorba.

A hűvösebb idő beköszöntével a növények, akár az emberek, hajlamosabbak lesznek a betegségekre – kiváltképp egy ilyen szélsőséges nyár után. Védjük hát meg őket a kártevőktől, hogy jövőre is egészségesen ragyoghassanak. A levelek hullása különösen érzékeny időszak, hiszen ezzel a növényeken sebfelület keletkezik, ahol könnyen bejuthat egy-egy kórokozó. Hogy ne ez történjen, permetezzünk környezetbarát módon, vegyszermentesen.

Vegyszer nélkül is megoldható

Az őszi lemosó permetezéshez sokan használják a réztartalmú „bordói lét”. Egyes kényesebb növényeknél azonban ez nem alkalmazható, és a talaj mikro­biológiai életét is károsítja.

A kártevő-mentesítés azonban természetesen is megoldható. Számos vegyszermentes hatóanyag van, ami hatékonyan segíthet. Emellett pedig folyamatosan gyűjtsük össze, és komposztáljuk a lehullott leveleket is, ezzel a termőtalajunk minőségét javíthatjuk.

Hernyók ellen

Érdemes a fák megtisztításával együtt megritkítani a kis farontó lepkék hernyóit is. Ezt például a járatukba feljuttatott dróttal vagy benzines vattával tehetjük meg, majd a sebet fasebzáró anyaggal fedhetjük le.

Időzítsünk a sikerért

A lemosó permetezés ősszel akkor végezhető, amikor a lombhullás már legalább 50%-ban megtörtént – ennek ideje tájegységenként változhat, és az időjárástól is erősen függ. Jön egy hidegfront, és már le is hullott csaknem az összes levél – ilyenkor pedig gyorsan kell cselekednünk. Nagyon fontos, hogy mindenképpen a fagyok beállta előtt végezzünk ezzel a művelettel.

A legfontosabb cél, hogy a folyadék minden sebfelületbe, résbe bejusson a növényen, nehogy ott átteleljen valami kártevő, ami később aztán megkeseríti az életünket. Éppen ezért legyünk nagyon alaposak. Ne csak flakonból juttassuk ki a szert, a problémás részeknél bátran használjunk kisebb eszközöket, például rongyot, ecsetet is, hogy mindenhová kerüljön!

Érdemes próbát tenni velük is

  • Narancsolaj: Jó lehet gombás betegségek ellen, mivel hatékonyan szárít. Kis méretű, puhatestű kártevők és rovarok esetében is hatásos. Mindenképp végezzünk vele kis felületen próbapermetezést, különösen az érzékeny, virágos dísznövények kezelése előtt.
  • Paraffinolaj: Igen hatásos levéltetvek ellen, de erősen korlátozott az az időszak, amikor a növény életébe beavatkozhatunk vele, mert a fiatal szöveteket károsítja. Éppen ezért, csak meglett, korosabb növények esetében alkalmazzuk, és előtte mindenképp végezzük el vele kis helyen a tesztet.
  • Szódabikarbóna: Kiválóan bevethető a lisztharmat ellen. Készítsünk belőle 2 százalékos oldatot (1 evőkanál szódabikarbónát keverjünk 3,5 liter vízhez), ez remekül visszaszorítja majd a kártevőket. E hatóanyag esetében sem árt előbb próbát végezni.
  • Ecet: Gomba- és baktériumölő hatással bír, de hatékony lehet a hangyák ellen is. Kb. 20 li­ter vízhez keverjünk 0,5 liter 20 százalékos ecetet, majd a próbapermetezést követően figyeljük, mennyire hatékony a kertünkben. Néhány növény nagyon érzékeny rá, így körültekintően használjuk.

Mikor elég?

A lemosó permetezés céljából kijuttatott folyadék mennyisége akkor elég, ha a növény minden részét hiánytalanul beborítja, anélkül, hogy lecsöpögne.

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete