Egészség Riportok

Viszlát banyapúp: fájdalommal jár a feszülés, de odafigyeléssel enyhíthetőek a kínzó tünetek

Özvegypúp, bölénynyak – riasztó elnevezései vannak a nyaki csigolyaíven kialakuló görbületnek, amit a helytelen testtartás okoz, és aminek a mellékhatásai is fájdalmasak. Mit tehetünk ellene?

A gerincünk görbületei az életkor előrehaladtával változnak: ez egy természetes folyamat, ami mindenkit érint. Az, amit a nem túl kedves „banyapúp” névvel illetünk, tulajdonképpen egy kompenzáló görbület. Sok nő igyekszik hosszúra növesztett hajjal, magas nyakú ruhával, kendőkkel palástolni a deformitás látványát, de a vele járó fájdalmat, kellemetlenséget már nem tudják elrejteni. Bár azt gondolnánk, hogy ez a probléma kizárólag az idősebbeket érinti, ez tévedés!

Fiatalon az életmód a döntő

Szabó Réka gyógytornász és manuálterapeuta szerint a probléma hatékony kezeléséhez fontos, hogy kiderüljön a háttérben rejlő kiváltó ok.

„A banyapúp kialakulása időskorban főként annak köszönhető, hogy a háti görbületünk fokozódik, a fej és a nyak helyzete pedig ehhez alkalmazkodik – mondja szakértőnk. – Fiatalabb korban azonban a rendellenes görbület oka főként az életmódban, a mozgásban vagy annak hiányában, a munkakörülményekben keresendő. Amikor például órákig, megszakítás nélkül a monitort vagy a telefonunk kijelzőjét nézzük, a fejünk előrecsúszik, ehhez pedig idővel hozzáidomul a gerincünk és a környező lágyrészek is. Az izmok megmerevednek, és a védelmet nyújtó zsírszövet is felhalmozódhat ezen a területen. Ezek a tényezők együttesen okozzák a látványos deformitást.”

Szakértőnk hozzáteszi: a duzzanat megjelenése mögött lelki okok is állhatnak: a görnyedtség, az előreesett fej és váll, a lefelé szegeződő tekintet szomorúságot, szorongást, szégyent tükröz. De az okok között ott van a krónikus stressz is, amivel gyakran együtt jár a nyak merevsége és a fájdalom, sőt akár a kisebb-nagyobb légzési nehézségek is.

A feszülés fájdalommal jár

A legtöbb esetben a dudor csak a látvány miatt zavaró. A nyaki gerincünk görbületének mértéke és a nyakfájdalom között nincs összefüggés. A nyakizmok, lágyrészek feszessége, a háti gerinc és a bordák merevsége azonban már okozhat panaszokat. A fej és a nyak rendellenes helyzete ugyanis – mivel hatással van a bordamozgásokra – állandó feszülést válthat ki az izmokban, és a légzést is nehezítheti. Az ebből fakadó fájdalom csökkenti a mozgási képességet, a fejünk döntése, forgatása kellemetlenné válhat. „Ha ez a helyzet állandósul, a merevség miatt érintetté válhatnak az erek, az idegek is, ez pedig egy idő után fejfájást okoz. Közvetve egyensúlyzavar is felléphet, hiszen a nyak területén sok az ízületi helyzetérzékelő receptor. „Ha hasonló tüneteket észlelünk magunkon, egész biztos, hogy foglalkoznunk kell a problémával. Az első lépés a kivizsgálás, az okok részletes feltárása. Az eredmény fényében döntünk az enyhülés lehetséges útjairól” – magyarázza a manuálterapeuta.

Nem szokták műteni

A nyaki púp akkor kezelhető, ha az kötőszöveti felhalmozódás és izomfeszülés miatt keletkezett. Fontos azonban tudni, hogy a már kialakult deformitást inkább csak szinten tartani és tünetmentesíteni lehet, teljesen eltüntetni nem. A kezelés menetét, időtartamát, módszereit mindig egyéni tényezők mentén kell megtervezni. A terület érzékenységéből fakadóan az orvosok nem szoktak műtétet javasolni.

„A problémát elsősorban manuálterápiával kezeljük, ami fellazítja, oldja a nyaki-háti átmenetben a csigolyákon felgyülemlett kötőszövetet. Ezzel szabadabbá tehetjük a nyak mozgását, a csigolyák, légzési nehézségek esetén a bordák rögzült helyzetét pedig az ízületek átmozgatásával oldjuk” – mondja Szabó Réka. Majd hozzáteszi: az eljárást kiegészítő gyógytorna legalább ilyen fontos, hiszen a mély nyakizmok, a hát- és a lapocka körüli izmok erősítésével a nyak és a vállöv helyzete stabilizálható. Mindemellett fontos a szakszerű gyógymasszázs is, ami az akár megrövidült, akár megnyúlt izmokat segíti az épülésben, a regenerálódásban.

TIPP

Otthon is végezhetünk segítő gyakorlatot, például a nyaki mobilizációt. Az állunkat húzzuk hátrafelé előre néző tekintettel, és közben a tarkónkra kulcsolt kézzel támasszuk meg a nyak-hát átmenetet, a nyak alsó részét! Ha fájdalmat tapasztalunk, mindenképpen kérjük gyógytornász segítségét.

Folyton mozgásban

A rendszeres kezelések mellett az életmódváltás is fontos. Ez persze hetek-hónapok munkája, csak így hoz valódi eredményt. A folyamatot segíthetjük, ha tudatosítjuk a helyes fejtartást, és nem lógatjuk, toljuk előre a fejünket. Így akár 4-5 kilós „fantomsúlytól” kímélhetjük meg a nyakunkat: ennyivel kell ugyanis többet tartania ennek a területnek előrehajtott fejjel. Fontos, hogy alváshoz is megfelelő matracot, párnát használjunk, és amennyire csak lehet, redukáljuk az életünkben az egy helyben ülést. A telefonálástól az olvasásig rengeteg olyan tevékenység van, amit lehet állva, sétálgatva, vagy éppen tornázva végezni – tekintsünk erre a lehetőségre úgy, mint egy kreatív játékra, és tegyük a mindennapjaink részévé!

Minden nap figyeljünk rá

Szabó Réka hangsúlyozza, hogy a banyapúp kapcsán a legfontosabb a megelőzés, vagy a már kialakult probléma időben történő kezelése. Ennek érdekében mielőbb iktassuk be az életünkbe a következőket:

  • Sportoljunk rendszeresen, végezzünk bármilyen, számunkra kedves, élvezetes mozgást.
  • A munkahelyen óránkét 10 percre álljunk fel a gép elől, sétálgassunk és mozgassuk át a nyakunkat.
  • A monitort vagy a telefon képernyőjét helyezzük mindig szemmagasságba, ügyeljünk arra, hogy ne lógassuk a fejünket munka közben.
  • A szabadidőnkben amennyire csak lehet, mellőzzük az ülve végzett, passzív elfoglaltságokat.
  • Figyeljünk a testtartásunkra, vegyük észre, ha túlzottan előrenyújtjuk, vagy lehajtjuk a fejünket, és korrigáljunk. Kis odafigyeléssel ez szokássá tehető.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete