Egészség Riportok

Egy hónap alatt hat kiló: a hatékony és szenvedések nélküli diéta 10 aranyszabálya

Néhány apró trükkel rásegíthetünk a diétánkra, és akár hat kilótól is megszabadulhatunk egy hónap alatt!

Élvezzük ki a fogásokat!

Ha visszaérek az irodába, még fel kell hívnom valakit! Jaj, elfelejtettem elküldeni egy e-mailt! – hányszor kaptuk már azon magunkat, hogy az ebédidőnkben csakis a tennivalóinkon járt az eszünk? Pedig így az agynak esélye sincs arra, hogy a testünkkel elhitesse, mennyire jóllakott, és csodálkozunk, ha néhány órával később újra éhesek leszünk. Ráadásul a kutatások alátámasztották, ha gyorsan eszünk, akár 67 kalóriával többet fogyaszthatunk minden étkezésnél. Vagyis bármennyire nehéz is, tudatosan oda kell figyelni, hogy evés közben kiélvezzünk minden egyes fogást, és alaposan rágjunk meg minden falatot. Ezáltal hamarabb lesz teltségérzetünk, és egy hónap alatt 1 kilót is fogyhatunk!

Vásároljunk tudatosan!

Egy-egy bevásárlás alkalmával szinte észrevétlenül pakoljuk tele a kosarunkat tartósított élelmiszerekkel. Pedig ezáltal a kilók is ugyanolyan észrevétlenül kúsznak fel ránk, mivel ezeket a szervezet lassabban dolgozza fel. Hiszen elég csak összehasonlítani a szeletelt fehér kenyeret a teljes kiőrlésűvel: az első változat után hamarabb éhezünk meg, míg a másiktól sokáig jóllakottnak érezzük magunkat. Ha minél több élelmiszerből frisset veszünk, akár havonta fél kilót is leadhatunk!

Csapjuk arcul magunkat!

Eddig mindig megmosolyogtuk azokat az ismerősöket, akik kitettek a hűtőre egy olyan fotót magukról, amin pocsékul néznek ki? Pedig igazán hatásos módszer, ha éppen a második adag fagylaltért szeretnénk benyúlni a jégszekrénybe. Sőt, az igazán bátrak tegyenek tükröt a konyhába. Hiszen ha meglátják magukat, ahogy éppen habzsolnak például egy habos pudingot, rögtön lecsillapodik az édesség utáni vágyuk. Inkább az okozzon döbbenetet, hogy ezzel a módszerrel egy kilót is veszíthetünk néhány hét alatt!

Vezessük le másként a stresszt!

Be kell fizetni a csekkeket, a gyerek rossz jegyet hozott az iskolából, és még a főnök is goromba volt. – Ezekre a gondokra sokszor nincs más gyógymód, mintha elmerülünk egy zacskó chipsben, vagy egy ültő helyünkben eltüntetünk egy tábla csokit, ugye? Hiszen a legtöbben ilyen nassolnivalókkal simítják ki az idegeiket egy-egy stresszes helyzet után, annak ellenére, hogy tudják, mennyire hizlaló. Pedig érdemes chips helyett például néhány szem mandulát elropogtatni, hiszen gyorsan eltelít, és kálium-foszfát-tartalma miatt tökéletes megoldás stresszes helyzetekre. Arról már nem is beszélve, ha elhagyjuk
a snackeket és édességeket, hat kilót is fogyhatunk egy hónap alatt!

Mozduljunk meg!

Ha lusták vagyunk, akkor mindig gondoljunk a következőre: már tíz perc mozgás is több a semminél! Vagyis ha nincs kedvünk lemenni az edzőterembe, akkor legalább tegyünk egy nagy sétát a környéken. Hiszen a kanapén üldögéléssel 0, míg a félórás gyaloglással 80 kalóriát is el lehet égetni. Egy hónap után pedig egy kilónak is búcsút lehet inteni!

Hunyjuk le a szemünket!

Ne értsék félre, nem kell most azonnal! Elég, ha este időben kerülünk ágyba, és kipihentek vagyunk. Ugyanis elég egyetlen olyan éjszaka, amikor keveset alszunk ahhoz, hogy 20%-kal lassúbb legyen az anyagcserénk. Ráadásul, amikor fáradtak vagyunk, hajlamosak vagyunk többet enni. Vagyis mondjunk jó éjszakát a finom falatoknak, és intsünk búcsút egy kilónak másfél hét alatt!

Ne igyunk kalóriát!

Egy nehéz nap után nincs is megnyugtatóbb egy jéghideg sörnél vagy egy pohár bornál. Pedig az elég nyugtalanító, hogy ezzel rengeteg kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. De megéri bontatlanul hagyni az üvegeket: ugyanis, ha kihagyjuk az alkoholt a hétköznapi estékből, akkor hat kilótól is megszabadulhatunk!

Harmadoljuk a tányérunkat!

Nem kell azonnal széttörni a kedvenc étkészletünket, hanem elég, ha képzeletben három részre osztunk egy tányért. Az első harmadban vannak a gyümölcsök, zöldségek, a másodikban a szénhidrátok (kenyér, rizs, krumpli, tészta), míg a harmadikban a tejtermékek, a hús és halfélék, és a magas cukor/zsír tartalmú ételek-italok. Ahhoz, hogy egészségesen étkezzünk, így kéne felépülnie az étkezésünknek. Ha pedig elég kreatívak vagyunk, akkor nemcsak a tányérunkat, hanem a hűtőnket is eszerint osztjuk be. Na és ahhoz van elég képzelőerőnk, hogy egy hét múlva két kilóval vékonyabbnak lássuk magunkat?

Olvassunk a sorok között!

Itt az ideje, hogy táblázat-szakértővé képezzük magunkat! Hiszen elég egy kis gyakorlás ahhoz, hogy egy pillantással fel tudjuk mérni, hogy mit rejt egy élelmiszer csomagolásán lévő címke. Így könnyen felismerjük, hogy valami megengedett-e a diétánk alatt vagy inkább tiltólistás. A képzés eredménye pedig az, hogy a mérleg fél kilóval kevesebbet mutat egy hónappal később!

Vezessünk naplót!

Ha már mindennap feljegyezzük a tennivalóinkat, a pénzügyeinket, akkor miért is ne tehetnénk ugyanezt azzal, hogy mi mindent ettünk egy nap. De ez csakis akkor segít, ha kíméletlenül őszinték vagyunk, és még azt a fél kocka csokit is feljegyezzük, amivel a kolléganőnk kínált meg délután! Hiszen, ha leírva látjuk a csúf igazságot, akkor legközelebb jobban meggondoljuk, mi fér bele a diétába. Viszont az őszinteségnek mínusz fél kiló a jutalma hetente!

Fotó: Istock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete