Egészség Riportok

Űzzük el a diéta-démonokat: rendszeres jutalomfalatokkal lesz kiegyensúlyozott a fogyás

Sokan azért buknak el a diéta során, mert azt hiszik, hogy csak akkor lehet sikeres, ha sanyargatják magukat, és minden olyan dologra gonosz szellemként tekintenek, amit korábban szerettek. Pedig ha másként nézzük a démonokat, akkor nemcsak a kísértést, hanem a pluszkilókat is elűzhetjük!

Diéta-démon: Kísért az édesség utáni vágy

Igenis belefér, hogy a diéta alatt is elcsábuljunk, csak megfontoltan kell csinálni! A legtöbben abba a hibába esünk a fogyókúra alatt, hogy teljesen száműzzük az édességeket, ám ha egyszer ránk tör a gyötrő vágy, akkor egy ültő helyünkben befalunk egy fél tábla csokit, vagy elpusztítunk egy hatalmas szelet tortát. Nem csoda, hogy utána azt érezzük, ezzel kárba mentek az eddigi erőfeszítéseink. Ám ha rendszeresen engedélyezünk magunknak jutalomfalatot, akkor kiegyensúlyozottabbak leszünk. Éppen ezért, ha desszertet kívánunk, együnk nyugodtan három kocka csokit vagy egy fél sütit. Élvezzünk ki alaposan minden egyes falatot, hagyjunk időt a nassolásra, mert akkor nehezebben esünk utána kísértésbe!”

Diéta-démon: Ráununk a zöldségekre

„Jaj, már a salátalevél látványától is rosszul vagyok!” – sokan vannak, akik így törnek ki a diéta közepén. Ami nem is csoda, hiszen hajlamosak vagyunk arra, hogy napokig ugyanazt a párolt zöldköretet főzzük a hús mellé, ugyanazt a salátakeveréket dobjuk össze vacsorára. Pedig a zöldségek esetében nagyon fontos a változatosság. Még szerencse, hogy most itt a nyár, a piacok sokszínű kínálata is segít abban, hogy megkívánjunk egy élénkzöld cukkinit, vérvörös paradicsomot, napsárga kukoricát. A tányérunkon ezek még látványosabban mutatnak összemixelve!

Diéta-démon: Nem tudunk lemondani az alkoholról

Szinte minden fogyókúrában tiltólistán szerepel az alkohol, hiszen azzal riogatnak, hogy már egy pohár pezsgőnek is óriási a kalóriatartalma. De nincs annál rosszabb, mint amikor egy ünnepségen a diétánkra hivatkozva utasítjuk vissza a koccintást, vagy le kell mondanunk azokról a romantikus estékről, amikor a párunkkal egy üveg bor társaságában beszélgetünk. Ám nem kell bevezetni a teljes megvonást, csupán ki kell találni néhány trükköt, ami megakadályozza, hogy elszaladjon velünk a ló! Például az öblös vörösborospohár helyett vegyünk elő egy kisebbet, mert ha a szemünket becsapjuk, akkor kevesebb mennyiséggel is beérjük. Vagy öntsük fel némi szódavízzel, a nyár úgyis a fröccs szezonja!

Diéta-démon: Estére elveszítjük az önuralmunkat

Egész nap kibírtam úgy, hogy csak egy salátát és egy joghurtot ettem! – hányszor büszkélkedtünk már így a környezetünknek, ám azt még a tükörképünknek is alig mertük bevallani, hogy késő este befaltuk a hűtő teljes tartalmát, nemhogy másoknak. A napi feladatok elterelik az evésről a figyelmünket, viszont nap végén a szervezet jelzi, hogy nem volt elég számára ennyi kalória. Ez elkerülhető, ha nem sanyargatjuk magunkat, kiegyensúlyozottan reggelizünk, ebédelünk, és persze időben vacsorázunk. Így az este ránk törő démonnak is jó éjszakát kívánhatunk!

Diéta-démon: Nincs reggeli édes nélkül

Egy isteni kakaóscsiga, egy szelet lekváros kenyér – nincs is ezeknél finomabb a reggeli kávé mellé. Csupán arról feledkezünk meg, hogy egy-egy ilyen reggeli körülbelül 400-450 kalória! Próbáljuk ki a következőt: néhány napra felejtsük el a kávét, tejet vagy teát, és igyunk inkább vizet. Érezni fogjuk, hogy emellé már nem is kívánjuk annyira az édeset. De ha mégsem múlik az érzés, akkor nutella helyett érdemes joghurtot
kanalazni, a sárgabaracklekvárt pedig kiváltja az aszalt változat is!

Diéta-démon: A só adja meg mindennek az ízét

Sokan azért nem bírják a fogyókúrát hosszú távon, mert a só elhagyása miatt minden ételt egyformának éreznek. Váltsuk ki a sót! A fűszernövények, a pirospaprika, fokhagyma, bors és a citrom könnyen helyettesíthetik, ha ízesítésről van szó. Az ízlelőbimbóink gyorsan alkalmazkodnak, és egy idő után már nem
hiányolják a régi berögződéseket!

Fotó: Shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete