Riportok

Gondoskodjunk előre! Hogyan férhet hozzá a család a bankszámlához baj esetén?

Egy váratlan baleset, egy hirtelen jött kórházi kezelés, vagy egy haláleset kockára teheti az egész család anyagi biztonságát. Pedig több olyan megoldás létezik, amellyel előre gondoskodhatunk az ilyen helyzetek pénzügyeinek megnyugtató rendezéséről.

A leggyorsabb, de hivatalosan tilos megoldás

Nem egyszer előfordul, hogy egy tragikus esemény miatt felbolydul a család megszokott életvitele, és ez szinte azonnal plusz pénzt igényel.

„A leggyakrabban ilyenkor az érintett bankkártyáját kezdik használni, amely nem szabályos megoldás ugyan, de kétségkívül működik” – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Azonban ez hivatalosan tilos, mert a bankok szabályzata tiltja a bankkártya átadását másnak, beleértve a hozzátartozókat is. Ugyanígy tilos a PIN-kód átadása, mely az esetleges reklamáció visszautasítását jelenti a bank részéről. PIN-kód nélkül azonban a pénzhez még szabálytalanul sem lehet hozzáférni. Ugyanígy nem lehet elérni a  pénzt, ha az olyan számlán vagy megtakarításban van, amelyhez nem tartozik bankkártya.

Kéznél van a mobil, de…

Valamelyest segíthet a kórházban lévő családtag mobil­telefonjának használata. Ehhez azonban képernyőzár feloldása szükséges, amihez előre regisztrálni kell egy családtag ujjlenyomatát a telefonon, vagy be kell avatni őt a feloldókód használatába.

Előny az előrelátóknál: társkártya

A szabályos lehetőségek ennél megnyugtatóbbak, és hosszabb távra szólnak. Nézzük ezeket!

  • Érdemes egy külön társkártyát kérnünk a banktól a számlatulajdonos bankkártyája mellé, annak a nevére, aki hozzáférhet a pénzhez. „Ez egy pár ezer forintos plusz kiadással jár évente, de megéri rá áldozni, mert így szükség esetén a kijelölt családtag teljesen legálisan férhet hozzá a  bankszámlán lévő pénzhez” – magyarázza szakértőnk.
  • A lekötött betétben, megtakarítási számlán, értékpapírszámlán lévő pénz csak akkor érhető el, ha a számlatulajdonos mással is megosztja a pénze feletti rendelkezés jogát. „Ez a házastársak esetén leggyakrabban a közös tulajdonú bankszámla szokott lenni. Ahol elengedhetetlen a teljes bizalom, mivel mindkét fél azonos jogokkal fér hozzá a számlához” – figyelmeztet Gergely Péter.
  • Megoldás lehet még az elhalálozási rendelkezés, mely kikerüli, sőt időben meg is előzi a hagyatéki eljárást. „A bank a halálesetről történt tudomásszerzést követően automatikusan zárolja a számlát, kivéve, ha van elhalálozási rendelkezés. A bank ilyenkor a kijelölt kedvezményezettnek fizeti ki a bankszámlán lévő pénzt. Ez akkor működik akadálytalanul, ha a számlának egy tulajdonosa van, jogilag azonban ezzel sem vonható ki pénz a kötelesrész alól.”
  • Szakértőnk javaslata, hogy ha a számlatulajdonos szeretne gondoskodni a pénz hozzáféréséről veszélyhelyzetek esetére, de a hétköznapokban mégsem akarja megosztani a bankszámláját, akkor érdemes a társkártya pénzköltési limitjét korlátozni. Vagy elhelyezni egy meghatalmazást a banknál, amellyel a meghatalmazott csak a kijelölt műveleteket hajthatja végre, ám nem kap teljes hozzáférési jogosultságot a bankszámla felett.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete