Egészség Riportok

Harcosok diétája: irányított túlevés és esti finom falatok indítják be a gyors fogyást

Nem kell többé lemondanunk az esti evés öröméről. Nyugodtan hallgathatunk belső ösztöneinkre, és ehetünk, amennyi csak belénk fér! Néhány hét után kirobbanó energia, fogyás és jobb koncentrálóképesség vár!

Ókori megfigyelés

Nem véletlen, hogy este sóvárgunk leginkább a finom falatok után. A hosszú munkanapból hazaérve jólesik lehuppanni a kanapéra, és egy finom vacsorával kényeztetni magunkat. Többé nem kell bűntudatot érezzünk miatta, hiszen pont ez az, amire szervezetünknek szüksége van!

A harcosok diétája testünk természetes ciklusához, ösztöneihez igazodik. Egyetlen megkötés, hogy naponta csak egyszer együnk sokat, méghozzá este.

Már az ókori Róma katonái is ismerték azt a bennünk lakozó, ősi, túlélési mechanizmust, amely veszély, fizikai stressz (pl. edzés, harc) vagy táplálékhiány esetén automatikusan bekapcsol. Ez a reakció – ami az emberi evolúció során hosszú évek alatt alakult ki – segít megbirkózni a feszültséggel, javítja az állóképességet, és zsírt éget a megnövekedett energiaigény fedezésére, mindezzel növelve a túlélési esélyeket.

Ahhoz, hogy a mi szervezetünkben is beinduljon ez a természetes folyamat, el kell hitetni, hogy veszély, illetve táplálékhiány van. Erre az edzés és az alulevés kombinációja a legalkalmasabb, ami maximumra kapcsolja a túlélési üzemmódot. Testünk ilyenkor az elraktározott zsírból nyer energiát, és megakadályozza a további zsírhízást.

Tipp!

● Főzéskor használjunk minél több féle alapanyagot, ízt, színt és állagot, hogy a vacsora változatos és tápláló legyen.

● A könnyebb, lágy ízektől haladjunk az erősebbek felé.

● Kerüljük a margarint és az állati zsiradékokat, a finomított cukrot, a mesterséges anyagot tartalmazó félkész- és készételeket!

● Heti három-négy alkalommal mozogjunk.

● Az esti evést akkor fejezzük be, amikor jóllaktunk, vagy amikor már sokkal szomjasabbak vagyunk, mint éhesek.  (Evés közben ne igyunk!)

● Esténként főtt, meleg ételt együnk, ami nagyobb elégedettséget nyújt, és könnyebb megemészteni.

Nincs több kaja-kóma

Számtalanszor tapasztalhattuk, hogy a napközbeni evés lagymataggá és bágyadttá tesz. Ebéd után gyakran tör ránk a kaja-kóma, amikor órákig csak ásítozunk a monitor előtt.

Ezzel ellentétben az új étrenddel – ami hamar az életmódunkká válik –, a saját javunkra fordíthatjuk hormonjainkat. Mivel nem terheljük le magunkat a sok étellel, az eredmény egész napon át tartó kirobbanó energia és koncentráltság lesz. Ráadásul, ha így teszünk, a nap folyamán zsírégető hormonok járják át testünket, és a májnak van ideje saját magát, illetve a szervezetet méregteleníteni.

Bizonyos típusú fehérjék éhgyomorra megemelik a növekedési hormon szintjét. Ezáltal javul a test megfiatalítási, szövetregeneráló és zsírégető képessége. Ellenben ha ez a szint alacsony, anyagcserénk lelassul, inzulinszintünk megemelkedik, és begyorsulnak az öregedési folyamatok. Még a gyógyulást is elősegíti az alulevés: egyrészt több energiánk lesz, hisz nem használódik el az emésztésre, másrészt
e fázisban jótékony hatású méregtelenítési folyamat megy végbe.

Irányított túlevés

A hagyományos, megvonáson vagy kalóriaszámolgatáson alapuló diétákat nehéz beilleszteni a napi rutinba. Ráadásul késő este nyűgösebbek vagyunk, könnyebben szegjük meg a tilalmat, és engedünk a bennünk lakozó ösztönös evési vágynak. A harcosok étrendjénél csak néhány irányelvet kell betartani, ami pár hét alatt megszokható.

Egy napból 20 órát alulevési fázisban kell töltenünk, azaz moderált éhezésben, a fennmaradó négyet pedig túlevési periódusban. Az éhezés óráiban együnk friss, nyers gyümölcsöt, zöldséget esetleg némi sovány fehérjét (pl. tojás, joghurt).

De lényeges, hogy mindig picit éhesek maradjunk! Az esti étkezésnél a nyers ételektől haladjunk a feldolgozottak felé, vagyis először saláta, utána párolt zöldség, hús, hal és hüvelyesek kerüljenek a tányérra, majd a végén, ha még mindig kívánunk valamit, együnk gabonaféléket, szénhidrátokat (pl. rizs, kuszkusz, bulgur) vagy akár zsíros ételeket (pl. diófélék).

A nagy lakoma segít a nappal elveszített tápanyagok visszanyerésében, és feltölti az energiaraktárainkat. Mivel ilyenkor a tápanyagok gyorsabban szívódnak fel, a szövetépítésért és regenerálódásért felelős hormonok tevékenysége is nő. A hirtelen jött sok tápanyag serkenti az anyagcserénket, ezáltal fokozódik a zsírégetés és a salaktalanítás. Mindemellett a jóllakottság után elégedettség tölt el minket, megnyugszunk, és pihentetőbben alszunk éjjel.

Tudta?

Elősegítjük a fogyást, ha éhgyomorra edzünk. Ez olyan, mintha éhesen indulnánk harcba, kitartóbbak, éberebbek és ambiciózusabbak leszünk. Az eredmény természetesen szálkás izomzat és sovány testalkat.

Mintaétrend:

(a mennyiség mindenkinél egyéni)

reggeltől délig: sok folyadék, joghurt meleg málnaszósszal és alma vagy narancs

déltől estig: sok folyadék, répa és uborka, vagy salátamix fűszerekkel, öntet nélkül

este: nagy adag saláta, hal és padlizsán paradicsomos-currys szószban, túrós palacsinta, egy marék mandula

fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete