Konyha

A nagymamák titkos receptjei: olcsó sütemények búzadarával – 4 recept

Biztos, hogy a gríz, azaz a búzadara nem kapta még meg azt a szerepet, amit megérdemel. Hiszen nemcsak gyerekkorunk tejbegríze készíthető el belőle, hanem finom sütemények is.

Kevés pénzből

A legolcsóbb alapanyag, amiből nem sok egyéb hozzávalóval igazi finom – és könnyű! – csemegéket készíthetünk. A gríz daraszerűre őrölt gabonamag (akárcsak a nagyobb szemű kuszkusz vagy a puliszkához kitűnő kukoricadara), amely a főzés hatására megduzzad. A tejbegrízen kikísérletezhetjük, hogy se betonkeménységű, se folyós ne legyen, s akkor remek süteményeket készíthetünk belőle. Ha a főtt grízt különböző aszalt vagy friss gyümölcsökkel, reszelt citrom- vagy narancshéjjal, likőrökkel, aromákkal, fahéjjal, vaníliával, dióval, mandulával, pisztáciával, kókuszreszelékkel gazdagítjuk, és például kuglófformába öntve hűtjük ki, parádés desszerteket is szervírozhatunk egy vacsora végén.

Grízes-ribizlis süti

Hozzávalók a tésztához (12-16 szelet):
■ 10 dkg liszt
■ 8-8 dkg porcukor és puha vaj
■ 2 tojás
■ fél csomag sütőpor
a grízes réteghez:
■ 5 dl tej
■ 7 dkg búzadara
■ 8 dkg cukor
■ 1 narancs reszelt héja
■ 2 dkg vaj
a vaníliakrémhez:
■ 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
■ 4 dl tej
■ 4 dkg cukor
■ fél vanília kikapart belseje
■ 2 tojás sárgája
a csíkozáshoz:
■ 10 dkg piros lekvár

A vajat a porcukorral és a tojásokkal habosítjuk, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 25×25 cm-es lapot sütünk belőle. A grízes réteghez a tejet felforraljuk a narancshéjjal és a cukorral, a grízt folyamatosan beleszórva és kevergetve sűrűre főzzük, végül a tűzről levéve a vajat is belekeverjük. A kihűlt tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt, tálcára rakjuk, és elkenjük rajta a grízes réteget. A vaníliakrémhez a pudingport a tej egy részével és a tojások sárgájával simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, majd a péppel besűrítjük, és a grízes rétegre egyenletesen rákenjük. A lekvárt simára keverjük, nyomózsákba töltjük, és átlósan becsíkozzuk a sütemény tetejét, majd a hűtőbe tesszük dermedni.
■ 218 kcal/szelet

Nem csak főzni

A grízes, mézes, gyümölcsös változatok különösen az arab konyhákban népszerűek, elég, ha csak a halvára gondolunk. Az egyiptomi basboussa elkészítése még azt a könnyebbséget is megadja, hogy főzni sem kell. Mindössze 40 dkg grízt, 6 dkg kókuszreszeléket, 10 dkg cukrot, 2 dl joghurtot és tetszés szerint pisztáciát kell vízzel összekevernünk, amíg sűrű, folyékony állagú nem lesz, és kivajazott tepsibe öntve fél napig tárolni, majd sütőben 1 óráig sütni. Citromsziruppal meglocsolva tálalják.

Szőlős grízgombóc

Hozzávalók:
■ 2 dl tej
■ 2 dl tejszín
■ 7 dkg búzadara
■ 6 dkg cukor
■ 1 csomag vaníliás cukor
■ 2 dkg vaj
■ 3 dkg darált háztartási keksz
■ 16 szem szép nagy szőlő
■ 5 dkg szeletelt mandula
A tejet, a tejszínt, a kétféle cukrot elkeverjük és felforraljuk. Folyamatosan beleszórjuk a grízt, sűrűre főzzük, majd belekeverjük a vajat, amíg el nem olvad. Amikor teljesen kihűlt, belegyúrjuk a darált kekszet, és diónyi halmokat szakítunk belőle a tenyerünkbe, majd mindegyik közepébe nyomunk egy szem szőlőt, és golyóvá gömbölyítjük. Egyenként kissé megvizezzük, ha kell, és pirított, szeletelt mandulába forgatjuk.
■ 118 kcal/darab

TIPP

Ha vendégvárónak szánjuk a desszertet, érdemes a szőlőszemeket éles késsel kimagozni, mielőtt belenyomjuk a grízes masszába.

Grízes-citromos almatorta

Hozzávalók a piskótához (8-10 szelet):
■ 3 tojás
■ 6-6 dkg cukor és liszt
■ 2 dkg darált dió
a grízes réteghez:
■ 4 dl tej
■ 7 dkg búzadara
■ 8 dkg cukor
■ fél citrom reszelt héja és leve
■ 2 dkg vaj
az almaréteghez:
■ 2 dkg vaj
■ 2 alma
■ 1 csipet fahéj
■ fél citrom reszelt héja
a tetejére:
■ 3-4 evőkanál baracklekvár

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját a habhoz adjuk, majd a dióval elkevert lisztet is óvatosan hozzákeverjük. Egy kb. 20 cm átmérőjű, 7 cm magas tortakarikába töltjük a piskótát, ha szükséges, előtte kikenjük és kilisztezzük. 180 fokos sütőben megsütjük a tésztát, tűpróbával ellenőrizve, hogy átsült-e. Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd egy serpenyőben a vajjal és az ízesítőkkel együtt megpároljuk. A grízhez a tejet a cukorral felforraljuk, folyamatosan kevergetve beleszórjuk a grízt, és sűrűre főzzük, végül a citromhéjat és a vajat is belekeverjük. A gríz felét a piskótára halmozzuk, majd elegyengetjük rajta a párolt almát, végül a maradék grízt. Ezután a hűtőbe tesszük dermedni. A baracklekvárt kissé felmelegítjük, felkeverjük, és vékony réteget kenünk belőle a torta tetejére.
■ 205 kcal/szelet

TIPP

Keverhetünk a grízbe almapálinkát vagy egy kevés francia Calvadost, amivel még kellemesebben almás ízt érhetünk el.

Grízes-vaníliás körtetorta

Hozzávalók:
■ 15 dkg liszt
■ 10 dkg vaj
■ 5 dkg porcukor
■ 1 tojás sárgája
a grízes réteghez:
■ 4 dl tej
■ 7-7 dkg búzadara és cukor
■ fél vaníliarúd kikapart belseje
■ 2 tojás sárgája
■ 1 csipetnyi só
a díszítéshez:
■ 3-4 szép, nem túl puha körte
■ 1 csomag színtelen tortazselé

A tésztához egy tálban elmorzsoljuk a lisztet, a porcukrot és a vajat. Tojással elkevert vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. 1 órán át hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán piteformának megfelelő méretű kerek lappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. Az alját megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben világosra megsütjük. A tejet a sóval és a cukorral felforraljuk, a grízt beleszórjuk, sűrű krémet főzünk belőle, majd a tojások sárgáját és a vaníliát is belekeverjük, és az elősütött tésztán egyenletesen elkenjük. Körteszeletekkel körberakjuk a krém tetejét, majd a zacskó leírása alapján elkészített tortazselével lefényezzük a szeleteket. Rá is önthetjük a tortára, de szebb, ha ecsettel kenjük a forró zselét.
■ 224 kcal/szelet

Indiai változat

A gríz a távol-keleti konyhákban is népszerű. A kesari nevű indiai édességhez 5 dkg vajat kell serpenyőben megolvasztanunk, és kissé megpárolni rajta egy maréknyi mazsolát. Ekkor beleöntünk 2 pohár búzadarát, kevergetve megpirítjuk, majd hozzáadunk 3 pohár tejet, 1 pohár kristálycukrot és 1 csomag vaníliás cukrot. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, ekkor kivajazott tálba simítjuk, és kockákra vágjuk.

Fotó: archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete