Konyha

Nem csak a nyuszik kedvence: olcsó és kiadós menüsor sárgarépából 3 recepttel

A sárgarépa nem kizárólag a húslevesbe való zöldség, egy egész menüsort is elkészíthetünk belőle. Érdemes is gyakran fogyasztani, mivel nagyon egészséges és nem is drága.

Fűszeres-paradicsomos sárgarépa-krémleves lepénykenyérrel

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 40 dkg sárgarépa
• 20 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
• 2 gerezd fokhagyma
• egy 2 cm-es gyömbérdarabka
• 2 evőkanál natúr görög joghurt
• 1 mokkáskanál őrölt csilipaprika
• egy csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
• 1 mokkáskanál római kömény
• 1 teáskanál méz
• fél citrom
• 2 evőkanál pirított szezám- vagy mogyoróolaj (elhagyható)
A lepénykenyérhez:
• 20 dkg liszt
• 7,5 dkg margarin
• 1 mokkáskanál (7 g) instant élesztő
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál só
• langyos víz

1. A megtisztított és felkarikázott répát egy fazékba tesszük, felöntjük kb. 1,2 liter vízzel vagy zöldséglével. Hozzáadjuk a fokhagymát, a megtisztított, darabolt gyömbért és a csilit. Lefedve puhára főzzük a zöldséget.
2. Botmixerrel pürésítjük a levest, hozzákeverjük a darabolt paradicsomot, a joghurtot és a római köményt. Citromlével enyhén savanyítjuk, sózzuk, borsozzuk, mézzel kicsit édesítjük. Legyen egyszerre édeskés, kicsit savanykás és csípős a csilitől és a gyömbértől. Tálaláskor gazdagon megszórjuk petrezselyemmel, és pirított szezám- vagy mogyoróolajat csepegtetünk rá.
3. A lepénykenyérhez a lisztet elkeverjük a sóval, az élesztővel, a sütőporral és a margarinnal. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy kenyértészta állagú legyen. 10 perc alatt ruganyossá gyúrjuk, majd 20 percig pihentetjük. 6 gombócot formázunk a tésztából, és lisztezett felületen kb. 2 mm vékony, kerek lepényekké nyújtjuk őket. Forró teflonserpenyőben (zsiradék nélkül!) kb. 1-1 perc alatt egyenként megsütjük mindkét oldalukat.

Csicseriborsós currys csirke

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 40 dkg csirkemell
• 30 dkg sárgarépa
• 25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
• 2,5 dl kókusztej
• 1 dl natúr joghurt
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• egy 3-4 cm-es gyömbérdarabka
• 3 evőkanál currypor
• 1 csapott teáskanál kurkuma
• 1 teáskanál római kömény
• 1 mokkáskanál őrölt fahéj
• 1 teáskanál csilikrém
• fél citrom
• olaj
• egy kis csokor friss koriander vagy petrezselyem

1. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, a fűszerekkel és a reszelt gyömbérrel együtt puhára dinszteljük benne a finomra aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzákeverjük a hámozott és karikára vágott sárgarépát, és ezt is dinszteljük 4-5 percig.
2. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkét. Enyhén lepirítjuk, majd felöntjük a ragut 1,5 dl vízzel és a kókusztejjel. Sóval, borssal és csilivel ízesítjük.
3. A lecsöpögtetett csicseriborsót is belekeverjük, lefedjük és takaréklángon forralva 20 perc alatt készre főzzük. Elkeverjük benne a natúr joghurtot, a vágott koriandert és kevés citromlével ízesítjük. Főtt bulgurral vagy rizzsel tálaljuk.

Sárgarépás, almás, csokis muffin

Hozzávalók 12 db muffinhoz

• 3 db M-es tojás
• 10 dkg cukor
• 20 dkg liszt
• 15 dkg alma
• 15 dkg sárgarépa
• 1-1,5 dl tej
• 5 dkg étcsokoládé
• 1 csomag sütőpor
• 1 dl étolaj
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 teáskanál frissen őrölt kávé
• egy csipet só

1. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk az olajat.
2. A lisztet elkeverjük a fahéjjal, a kávéval, a sütőporral és a csipet sóval, majd fakanállal a tojáshoz keverjük. Beleforgatjuk a lereszelt almát (a levével együtt) és a reszelt répát, valamint a finomra aprított csokoládét. Szükséges mennyiségű tejjel hígítjuk a tésztát úgy, hogy sűrű, de kanalazható legyen.
3. A muffinformát papír­kapszlikkal kibéleljük vagy alaposan kivajazzuk. Belekanalazzuk a tésztát, és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta