Konyha

Főzzünk jókat, olcsón: húsos muffinok uzsonnára – 3 recept

Az édes muffinokat mindenki szereti. De a sósak is gyorsan elkészíthetők és finomak. Ideális harapnivalók lehetnek egy kiránduláson, de akár munkába, iskolába is csomagolhatjuk uzsonnának.

Változatok

A muffin azért népszerű, mert könnyű elkészíteni, és rendkívül sok variációt találhatunk ki. Csak néhány ötlet, sósra, édesre: virslis-karfiolos, hagymás-sajtos, kukoricalisztből sütött csilis, aszalt paradicsomos, olajbogyós, pisztáciás, spenótos-fetás, sajtos-zöldfűszeres, illetve áfonyás, epres-joghurtos, mákos-mézes, datolyás-fügés, banános-ananászos, csokis-lekváros, mákos-narancsos, körtés-diós, sütőtökös, sárgabarackos, szilvás stb.

Sütőpor és szódabikarbóna

A muffinba mindkettőből érdemes tenni, akkor lesz szép magas. Hogy miért? Mindkettő levegőt juttat a tésztába, és megemeli. A sütőpor maga is sok szódabikarbónát tartalmaz, de mellette más anyagokat is, amelyek gyorsítják a széndioxid felszabadulását. A szódabikarbónának nagyobb a kelesztő hatása, mint a sütőpornak, ezért kell belőle kisebb mennyiség.

TIPP

Ha a muffinokat lefagyasztjuk, 1–2 hónapig eltarthatjuk. Amikor fel akarjuk használni, nem kell mikróban kiolvasztani, elég, ha hagyunk elég időt arra, hogy felengedjen.

Béleljünk vagy sem?

Lehet kivajazott muffinformában sütni vagy papírkapszliban. Igen ám, de az rásül a tésztára, ezért sokan nem szeretik. Ha megvárjuk, amíg kihűl a muffin, könnyen lehúzhatjuk. Sütéshez olcsó, fehér papírkapszlit használjunk. Ha a formában sütünk, akkor ki kell vajazni, és ez hosszítja a sütési folyamatot. Ha pedig már a második adagot sütjük, és nem jut mindegyik mélyedésbe, akkor a vajmaradék beleég. Ezt úgy előzhetjük meg, ha az üres mélyedésekbe kevés vizet öntünk. Az így sütött muffinokat díszes, tarka kapszlikba tehetjük.

TIPP

A tésztából csak annyit töltsünk a kapszliba, hogy a háromnegyedéig érjen, mivel sütés közben nőni fog.

Cukkinis-sonkás muffin

Hozzávalók:
■ 35 dkg liszt
■ 2 teáskanál sütőpor
■ só, frissen őrölt bors
■ 7 dkg vaj
■ 2 tojás
■ 3 dl tej
■ 30 dkg cukkini
■ 20 dkg füstölt sonka
■ 2 gerezd fokhagyma

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tojásokkal és a tejjel. A sütőporral, sóval, borssal elkevert lisztet hozzáadjuk, és sima tésztát keverünk belőle. A cukkinit káposztareszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk belőle a nedvességet, és az alaptésztához keverjük. A sonkát vékonyra felcsíkozzuk, a fokhagymát felaprítjuk, és mindkettőt a tésztához keverjük. Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy papírkapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük.
■ 246 kcal/darab

Kolbászos-sajtos muffin

Hozzávalók:
■ 35 dkg liszt
■ 2 teáskanál sütőpor
■ só, frissen őrölt bors
■ 7 dkg vaj
■ 2 tojás
■ 3 dl tej
■ 20 dkg házi, puha füstölt kolbász
■ 15 dkg ementáli sajt
■ 1 nagy csokor snidling

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat összekeverjük a tejjel és a tojásokkal, majd összedolgozzuk a sóval, borssal, sütőporral elvegyített liszttel. A kolbászt egészen kicsire daraboljuk, a sajtot lereszeljük, és az alaptésztához keverjük. A snidlinget is belevágjuk a tésztába. Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy kapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
■ 277 kcal/darab

Gombás-csirkemájas muffin

Hozzávalók:
■ 35 dkg liszt
■ 2 teáskanál sütőpor
■ só, frissen őrölt bors
■ 7 dkg vaj
■ 2 tojás
■ 3 dl tej
■ 25 dkg csirkemáj
■ 25 dkg csiperkegomba
■ 1 nagy csokor petrezselyem
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 2 evőkanál olaj
■ só, frissen őrölt bors

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Elkészítjük az alaptésztát: az olvasztott vajat elkeverjük az elhabart tojásokkal, a tejjel, majd összedolgozzuk a sütőporral, sóval, borssal elkevert liszttel. Az apróra kockázott hagymát olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt májat és a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a zúzott fokhagymát. 10 percig pároljuk, aztán levesszük a tűzről, elkeverjük benne az apróra vágott petrezselymet. Megvárjuk, amíg enyhén meghűl a keverék, és ekkor az alaptésztához adjuk. Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy papírkapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
■ 216 kcal/darab

Fotó: archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete