Konyha

Főzzünk jókat olcsón: 3 csípős étel, amiért minden férfi rajongani fog – Recept

Sokáig élt a hiedelem, hogy a csípős étel ártalmas, esetleg gyomorfekélyt is okozhat. Mára kiderült, többnyire inkább egészséges.

Igazi csípősek

A paprikák csípősségét egy Scoville-skálának nevezett lista jelzi. Ez azt mutatja, hogy nagyjából mennyi kapszaicin található a paprikában. Ez az a vegyület, ami a csípősséget okozza. A toplistán mindenképpen helyet kapnak a magyar csípősek is, például a cseresznyepaprika. A csili különlegesen csípős fajta, sok változatban. Ezek közül a habanero és a jalapeno a legtüzesebbek. Ma már azt is eldönthetjük, hogy zöld vagy piros csilit teszünk-e az ételbe, hiszen a mi piacainkon is kaphatók a csilicsokrok. Ha ritkán használjuk, ne vegyünk egyszerre sokat. Kapható aszalt formában is, jól zárható üvegben sokáig eláll, ezzel jobban gazdálkodhatunk.

Nem kell lemondani róla

Orvosi kutatások és népi tapasztalatok szerint a csípős fűszerek a nátha, a megfázás, a torokfájás és az influenza legjobb természetes ellenszerei. A kapszaicin ugyanis felveszi a harcot a baktériumok és vírusok ellen. Ma már fájdalomcsillapító krémekben is felhasználják. A csípős ételek tisztítják a légutakat, boldogsághormont szabadítanak fel, jó hatással vannak a vérkeringésre, és rákmegelőző hatásúak. Általános aktivizáló hatása miatt az idősebbeknek sem kell tartózkodniuk tőle, mint korábban hitték.

Csilis húsgombóc

Hozzávalók:
■ 35 dkg darált sertéshús
■ 1 zsemle
■ 2 fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 2 evőkanál olívaolaj
■ 25 dkg főtt vörös bab (konzerv)
■ 40 dkg hámozott (konzerv) paradicsom
■ só, frissen őrölt bors, szárított csilipaprika
köret:
■ 15 dkg hosszú szemű rizs
■ 20 dkg szemezett kukorica
■ só, frissen őrölt bors, fokhagyma

A zsemlét vízbe áztatjuk, és kifacsarjuk. A húst elkeverjük 1 fej lereszelt vöröshagymával, 1 gerezd aprított fokhagymával és erős paprikával, sóval, borssal, az olívaolajjal és a zsemlével. Összegyúrjuk a húsmasszát, és 20 percre félretesszük pihenni. Közben a másik fej hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a lecsöpögtetett babot. Sózzuk, borsozzuk, takarékon 8-10 percig főzzük a mártást. A rizst lobogó sós vízben kifőzzük. A kukoricát kevés olajon az aprított fokhagymával együtt megdinszteljük, és elkeverjük a leszűrt rizzsel. Kis gombócokat formázunk a húsmasszából, forró olajban pirosra sütjük. A sült, csípős húsgombócokat a paradicsomos szaftba szedjük.

Ázsiai csirkeleves

Hozzávalók:
■ 30 dkg csirkemell
■ 5 dkg szárított shiitake gomba
■ 2 szál újhagyma
■ 2 szál sárgarépa
■ 15 dkg ázsiai tészta
■ 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
■ 1 csilipaprika
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 lime
■ só, frissen őrölt bors

A szárított gombát 20 percre langyos vízbe áztatjuk. Mikor megpuhult, felszeleteljük. A felkockázott vagy felcsíkozott csirkemellet a gombával együtt fazékba tesszük. A megpucolt sárgarépát gyufaszálra vágjuk, a csirkéhez adjuk. 8 dl hideg vizet öntünk rá, majd forralni kezdjük. Hozzáadjuk a gyömbért, az összevágott csilit, a darabolt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, 15 percig forraljuk a levest. Majd beletesszük a tésztát és a felszeletelt újhagymát, és 3-4 perc alatt puhára főzzük a tésztát. Lime levet csepegtetünk hozzá, hogy a csípős ízt savanykás íz egészítse ki.

Ananászos sertéscurry

Hozzávalók:
■ 40 dkg felkockázott sertéscomb
■ 25 dkg ananász
■ 2,5 dl kókusztej vagy tejszín
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 evőkanál csípős curry fűszerkeverék
■ 1 csapott evőkanál római kömény
■ olívaolaj

Olívaolajon megdinszteljük az apóra kockázott hagymát a curry fűszerkeverékkel és a frissen tört római köménnyel együtt. Hozzáadjuk
a húst, körbepirítjuk, majd lefedve puhára pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Mikor megpuhult a hús, beletesszük a felkockázott ananászt és ráöntjük a kókusztejet, majd takarékon 5 percig forraljuk. Hosszú szemű natúr rizzsel kínáljuk.

Fotó: archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete