Címlapsztori Sztárok

Először szólal meg Schubert Éva lánya, Verebes Dóra: „Anyám stílusikonnak számított”

Lassan hét éve, hogy a kiváló színésznő nincs köztünk. Verebes Dóra csak nagyon ritkán szerepelt az édesanyjával közösen, hiszen civil élete van. Hosszú idő után először sikerült szóra bírni őt, hogy meséljen a családjáról.

Schubert Éva nagyon szeretett élni. Imádta a hivatását és a művelt embereket. Mindig készült valamire, még idős korában is nehéz volt lépést tartani vele. „Anyámat sosem láttam unatkozni vagy lustálkodni. Nagyon foglalkoztatott művész volt: tévé, szinkron, színház, rádió, mindig rohant valahová. De közben arra is jutott ideje, hogy főzzön ránk, mert az apám ilyen tekintetben klasszikus férfiként viselkedett, házimunkát nem végzett” – árulja el Verebes Dóra.

A fogadott fia volt Verebes István

A néhai színésznő kétszer ment férjhez. Második házasságából, Verebes Károly színésztől született a lánya. „Nagyon érdekes gyerekkorom volt. A szüleim mindig vittek magukkal, sosem hagytak egyedül otthon. Színházi közegben nőttem fel, anyám pályatársait jól ismertem. A legendás színésznőnek, Sulyok Máriának még citeráztam is az öltözőjében, pedig nem volt kifejezetten barátkozós, de mivel anyámat nagyon kedvelte, engem is a bizalmába fogadott.”

Dóra nem követte a híres szülei pályáját. „Általános iskolásként még játszottam olyan előadásban, amit anyukám rendezett, de igazából sosem akartam színész lenni. A zene és a képzőművészet érdekelt, így lettem restaurátor.”

Dóra édesapja 1987-ben halt meg. Verebes Károly első házasságából született fiával, Verebes Istvánnal ezután sem szakadt meg a kapcsolata. „Istvánnal 15 év köztünk a korkülönbség, ezért nem együtt nőttünk fel, de nagyon szeretjük egymást. Gyerekkoromban sokszor jött fel hozzánk, egyszer még el is lopott otthonról, hogy megmutasson a saját édesanyjának. Volt nagy felfordulás, hogy hová tűntem a lakásból, amikor kiderült, hogy csak István vitt el kérés nélkül magával. Nem féltestvéremként tekintek rá, hanem igazi bátyámként. Pista hosszú évek óta Bazitán él. Sajnos kétszáz kilométerre lakunk egymástól, ezért csak ritkán találkozunk, de néhány nappal ezelőtt aludt nálam a családjával. Sok közös élményünk van, és bizonyos tekintetben olyanok vagyunk, mint a szüleink. Ő is, én is tevékeny életet élünk.”

Irigyei is voltak a szakmában

Schubert Évát az egyik legintelligensebb magyar színésznőnek tartották. Négy idegen nyelven beszélt, a belvárosi lakásában pedig háromezer kötetes könyvtára volt. „Imádott olvasni, szinte mindig könyvvel a kezében láttam. Anyám nemcsak színésznő volt, hanem pedagógus, rendező és műfordító is. Francia életrajzi könyveket fordított magyarra. Amikor pedig itthon nem kapott a tehetségéhez méltó szerepeket, a berlini Theater des Ostens vendégművésze lett. Német nyelven, német közönségnek játszott.” Itthon és külföldön egyaránt népszerű volt, bár irigyei is akadtak.

„Anyám okos, tehetséges és jó alakú nő volt. Ruttkai Éva pedig kifejezetten irigykedett rá, és próbálta ellehetetleníteni anyám karrierjét. A Vígszínház akkori igazgatója, Várkonyi Zoltán sem könnyítette meg édesanyám pályáját, kerek perec megmondta neki, hogy nem áll érdekében kiemelten foglalkoztatni őt. De anyám nem esett kétségbe. Miután eljött a színháztól, önálló estjével járta az országot, és saját színinövendékei is lettek. Szeretett tanítani és fia­talok között lenni. Az ifjú generáció imádta a humorát és a sokszínűségét. Anyám készítette fel Csonka Andrást is a színművészeti főiskolai felvételijére, aki évekkel később, hálából Schubert Évából írta a diplomadolgozatát.”

Betegen sem hagyta el magát

A Verebes testvérek, István és Dóra

A tévénézők számára A fekete városból, az Abigél sorozatból ismert, később pedig a Szomszédok Lillácskájaként népszerű színésznő a maga korában stílusikonnak számított. Ahol megjelent, ott minden szempár rászegeződött.

„Anyámnak remek ízlése volt, szeretett nőiesen, csinosan öltözködni. Amikor súlyos beteg lett, akkor sem hagyta el magát. A csontritkulása miatt idős éveiben már nehezen járt, de a külsejére akkor is odafigyelt. Méltósággal viselte a betegségét, sosem panaszkodott. Kerekesszékben is közönség elé ment, Ady-verset szavalt az Operaház színpadán.”

Schubert Évát 2013-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, ami jelentősen megváltoztatta a művésznő addigi életkörülményét. „Pásztor Erzsi színművésznő közbenjárásának köszönhetően anyám is díjazott lett, ami jelentős pénzjutalommal járt. Anyám álma teljesült: egy balatonfüredi társasüdülőben vásároltunk egy földszinti lakást. Élete utolsó néhány nyarát a tó mellett töltötte. Halála előtt egy héttel még a segítségemmel úszkált a Balatonban. Olyan boldogság volt az arcán, hogy szavakkal elmondani nem lehet. Anyám 86 évesen hagyott itt minket. Azóta is az ő etikai mércéje szerint élek. Sosem irányított, és tanácsokat sem adott, de a lelkem mélyén tudom, hogy ő mit tartana helyesnek.”

A maximalizmust örökölte

Verebes Dórára nagyon büszke volt az édesanyja, mert az ország egyik legjobb vezető restaurátorának számít. ­Dóra többek között az esztergomi bazilika, a Várkert Bazár, a Szépművészeti Múzeum és az Operaház felújításán dolgozott. Neki és a csapatának köszönhetően ismét eredeti pompájukban láthatjuk ezeket a gyönyörű épületeket. „Akárcsak egykor édesanyám, én is szenvedélyesen szeretem a munkámat. A kihívások éltetnek” – mondja Dóra.

Fotó: Ványi Ákos, Mti, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete