Címlapsztori Sztárok

Rajongva szereti a másikat Galambos Erzsi és Csonka András: „Érzelmileg rengeteget jelentünk egymásnak”

Egy különös barátság szemtanúi lehettünk. A korkülönbség ellenére úgy szeretik, tisztelik és csodálják egymást, hogy alig találunk rá szavakat. A két művész a kitűnő példa arra, hogy a mostani világunk szebb hely lenne, ha mindenki ilyen szeretettel fordulna a másik emberhez.

A művésznő frissessége és energiája ámulatba ejtő. Ahol megjelenik, ott ráirányul a figyelem. Galambos Erzsinek nem kell a színpadon állnia ahhoz, hogy érezzük a jelenlétét, a kisugárzását. Csonka András is rajong a díváért, érzelmileg sokat jelentenek egymásnak.

Pocaklakóként ismerte meg a barátját

Bármilyen meglepő, de Galambos Erzsi már 59 évvel ezelőtt ismerte Csonka Andrást. Hogyan lehetséges ez, amikor Pici idén januárban töltötte be az 58. évét?

Pici édesapjával, Csonka Endrével fiatal színésznőként számos alkalommal felléptem. A munkakapcsolaton túl kellemes baráti viszony alakult ki köztünk. Az egyik előadásunk után Endre azt mondta nekem, most pedig bemutatom neked a szépséges feleségemet. Az első találkozásunkkor Zsuzsa áldott állapotban volt, és amikor a kezemet gyengéden a hasára tettem, éreztem egy apró rúgást. Így történhetett meg, hogy én már akkor ismertem Picit, amikor még meg sem született” – meséli nevetve a színésznő.

Már Pici születése előtt is “ismerték” egymást

Később, a 60-as, 70-es években is többször találkoztak, bár erre jószerivel csak Galambos Erzsi emlékszik, hiszen András akkoriban kisgyerek volt. „A néhai férjemmel, Petrovics Emillel és a lányommal, Eszterrel nyaranta sokszor mentünk Siófokra, ahol a Csonka családnak víkendháza volt. A Balatonnál gyakran összefutottunk, Pici a szemem láttára nőtt fel.”

A musical hazai nagyasszonya

Jóllehet Csonka András színészgyerek volt, édesapja nem vitte magával a kulisszák mögé, így Erzsit először a színpadon látta énekelni és táncolni, és azonnal beleszeretett a művésznő páratlan tehetségébe.

„A musical­imádatom Galambos Erzsihez köthető. Ő volt az, aki itthon először vitte sikerre a műfaj legnépszerűbb darabjait. Láttam a Chicagóban, a West Side Storyban, a Kabaréban, a Lola Blauban, és még hosszasan sorolhatnám. A musicalnek ő a hazai nagyasszonya! Amíg a velem egykorú kamasz fiúk Led Zeppelint és Deep Purple-t hallgattak, én Galambos Erzsiért rajongtam, és az Osztrigás Mici zenés komédia dalait dúdoltam. Ennek a darabnak is Erzsike volt a főszereplője, a televízióban óriási sikerrel mutatták be 1983-ban” – meséli András, aki úgy emlékszik az összes színes képkockára, mintha tegnap este látta volna a tévében.

Előkerült egy roller, ők pedig nem bírtak magukkal

Együtt sütiznek a cukrászdában

Talán furcsa, de Erzsike és András sosem szerepeltek egy színdarabban. „Mi csak úgy lettünk egymásnak, nem a munkakapcsolat hozott össze – árulja el a színésznő. – Az az igazság, hogy szeretem a tehetséges embereket, Picit pedig mindig megnézem a színházi előadásaiban. Amikor a 85. születésnapomra egy gálaműsort szerveztek, azt mondtam, én nem halhatok meg addig, amíg Csonka Andrással nem állok egy színpadon, ezért felkértem őt, hogy legyen a műsor házigazdája. Fantasztikus szeretettel vezényelte le az estét, egyébként is jellemző rá, hogy óriási a szíve. Nagyon sok törődést és odafigyelést kapok Picitől, ami a mi szakmánkban nem annyira jellemző, hiszen mindenki a saját színészi karrierjével van elsősorban elfoglalva. Pici a Covid alatt is törődött a lelkemmel. Rendszeresen felhívott, és felajánlotta, hogy bevásárol nekem, gondomat viseli a járvány alatt, nehogy én is elkapjam a vírust, hiszen már három évvel ezelőtt is a veszélyeztetett korosztályhoz tartoztam. Bár van saját családom, aki vigyáz rám, nagyon jólesett a fiatal barátom támogatása. Észrevettem, ahogy öregszem, egyre érzékenyebb vagyok. Nüansznyi dolgoktól, egy kedves gesztustól meghatódom. Amikor Pici meghív egy étterembe ebédelni, vagy egy cukrászdába süteményezni, sosem engedi, hogy én fizessek.”

A piacra is csinosan, sminkelve jár

Hiába mondja a művésznő, hogy mostanra szentimentálisabb lett, az öregség Galambos Erzsire nem jellemző. Huszonöt évet letagadhatna a korából. Ízig-vérig nagybetűs nő, aki odafigyel a megjelenésére, az alakjára. Plasztika nélküli természetes szépség.

„Senki nem hiszi el, hogy nincs felvarrva a ránc az arcomon. Elárulom, csak egy férfiért tenném meg: Plácido Domingóért! Szeretem a testes pasikat, és ha a világhírű operaénekes azt mondaná nekem, »Erzsi, te kellesz!«, akkor rögvest szaladnék az orvos szikéje alá. De azt hiszem, az a veszély nem fenyeget, hogy Domingo szerelme legyek, így a ráncaim is az arcomon maradnak” – mondja nevetve. András pedig elárulja, azt is szereti Erzsikében, hogy nagyon igényes magára és a környezetére. „Nem tagadom, hiú ember vagyok, még a szemeteszsákot is sminkben viszem le. A piacra is csinosan járok, a mai napig szívesen költök a külsőmre. Hetente megyek fodrászhoz, kéthetente manikűröshöz. Büszke vagyok arra, hogy 92 éves leszek, és még a fejem fölé emelem a lábamat! Persze nekem sincs mindig jókedvem, néha engem is kínoz a nyavalya, de igyekszem nem tudomást venni róla. Próbálom megtalálni a szépet az életben. Szeretem a tavaszt. Imádom nézni, amikor a növények virágoznak, vagy amikor a kék égen a fehér felhők megjelennek, szinte mindegyikben látni vélek egy emberi arcot.”

Örökké akar élni, fél az elmúlástól

Valahonnan váratlanul előkerül egy roller. Több sem kell a két színésznek, azonnal felpattannak rá, sztorizgatnak, viccelődnek. Később táncra is perdülnek, András felkapja a színésznőt, aki olyan lazán és kecsesen ugrik a fiatal barátja karjaiba, mintha mindennap ezt gyakorolnák. Egy rögtönzött revü nézőivé válunk. Ennyi energiával és baráti szeretettel rég találkoztunk.

„Erzsike a két lábon járó történelem. 75 éve van a pályán. Imádom, hogy ő annak a generációnak a tagja, aki még a régi nagyokkal, Honthy Hannával, a Latabárokkal, Karády Katalinnal és Jávor Pállal is dolgozott” – mondja András. Erzsikének pedig rögtön van egy története Jávorral. „Fia­tal lányként szerelmes voltam belé, elmentem a szomszédjaimhoz mosogatni, csak hogy mozijegyet tudjak venni azokra a filmekre, amikben játszott. Évtizedekkel később megadatott, hogy együtt szerepeltünk a Bartók Teremben. Akkor már idős és beteg volt, de én még mindig csodáltam, mert áradt belőle az elegancia. Mondtam is neki: tudja, mennyit kellett mosogatnom maga miatt?!” – oszt meg egy anekdotát a Kossuth-díjas díva. Ma már Galambos Erzsi az élő legenda, őt csodálja a fiatal nemzedék.

„Nem szeretem, hogy idős vagyok – árulja el. – Azt mondták, megbarátkozom majd a korommal, az öregséggel. De én szorongok, ha az elmúlásra gondolok. Olyan szép és teljes életem van, hogy nem szeretnék meghalni. A jó Istennel mindennap beszélgetek, és csak arra kérem: add meg, Uram, nekem, hogy örök életű legyek!” „Erzsike, ne aggódj, az ilyen csillagok, mint Te vagy, örökké ragyognak!” – mondja András a beszélgetésünk végén.

Nem szereti, ha művésznőnek hívják

„Elsősorban anyának, nagymamának és színésznőnek tartom magam. A művésznőség idegen tőlem, mert én közvetlen vagyok. Büszke vagyok az Erkel Ferenc-díjas dokumentumfilm-rendező lányomra, Petrovics Eszterre, és a 16 éves unokámra, Zsófira, aki kémia–biológia szakos gimnáziumban tanul. Szerencsésnek érzem magam, mert nagyon jó családom van” – mondja Galambos Erzsi.

fotó: Rózsa Erika, privát

smink, haj: Szabó Lilla • stylist: Bendes Bianka • Ruha: C&A, Mohito, Van Graaf

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete