Címlapsztori Sztárok

Kemény csapásokat mért rá az élet: Lang Györgyi nem engedett beleszólást az életébe

Miközben a közönség felé jókedvet sugárzott, a sors nem volt hozzá kegyes. Számos magánéleti és lelki megpróbáltatáson kellett keresztülmennie. Mindig erősnek mutatkozott, ugyanakkor érzékeny művész volt. Különleges személyisége hiányozni fog.

Összetett személyiség volt. Egyesek imádták karcos stílusát, mások sértőnek találták túlzott őszinteségét és pikírtnek tűnő megjegyzéseit. Vitathatatlan tény, hogy Lang Györgyi egyedi színfoltja volt a hazai művészvilágnak. Rá emlékezünk.

Édesanyja Bübükének hívta

Anyukája, Éva a lelki támaszt jelentette számára

A munkám révén jó néhányszor találkoztam és készítettem interjút az énekesnővel. Egy alkalommal még a házibulimra is meghívtam a 90-es évek közepén, Györgyi az akkori párjával érkezett a lakásomra. „Boldogan jöttem, de puszit nem adok” – mondta rögtön, ezzel hárítva el a fizikai kontaktust. Később megtudtam tőle, mi az oka a távolságtartásnak. „Nekem olyan a természetem, hogy nem bírom, ha puszilgatnak, ölelgetnek. Kedvelem az embereket, de gyereknek sem voltam bújós. Például sosem kértem az édesanyámat, hogy simogassa meg a hátamat, vagy masszírozza meg a talpamat. Arra viszont kristálytisztán emlékszem, hogy amikor lefekvés előtt mesét mondott, akkor nem a szokványos történeteket, a Hófehérkét vagy a Csipkerózsikát akartam hallani tőle, hanem arra kértem, hogy az alattunk lakó szomszédról, Hoffmann néniről meséljen” – árulta el nekem Györgyi, akit az édesanyja Bübükének becézett, és ő ezt végtelenül mulatságosnak tartotta.

Az énekesnő Szegeden született 1957. május 10-én, kisgyerek volt, amikor a szülei elváltak. Az általános iskolát már Budapesten kezdte el. Az édesanyja másodszor is férjhez ment, Mécs Károly színművészhez.

Kulkával együtt élt Pécsett

„A szüleim válása után az anyukámmal a fővárosba költöztünk. Édesapámmal megmaradt a szoros kapcsolatom, de a nevelőapámtól sosem kaptam szeretetet, pedig majdnem húsz évig laktunk együtt. Ő nem ismert el engem a gyerekének, mondjuk, én sem ismertem el az ő fene nagy művészetét…” – bökte ki Györgyi kissé gúnyosan.

Kulka János volt az első szerelme

Az énekesnő 23 évesen költözött el a szülő házból. Édesanyjával, Évával mindvégig nagyon jó kapcsolatban maradt. „Mindennap beszélünk, és nincsenek titkaink egymás előtt. Anyukám nagy kritikusom. Időnként megjegyzi: Jaj, kislányom, ezt már nem kéne! Legtöbbször a külsőmet kritizálja. Először, amikor 40 éves voltam, szóvá tette a színesre festett hajamat, aztán 50 éves koromban is megpróbálkozott rávenni arra, hogy változtassak a külsőmön, legyek a koromnak megfelelően visszafogott… Mindig rá akart venni valamire, de ezerszer mondtam neki, hogy ebből a szempontból fafej vagyok, nem engedek beleszólást az életembe. Makacs vagyok, a magam útját járom, és mindig olyan külsőm lesz, ami nekem tetszik.”

Presser jó tanácsokkal látta el a kezdő énekesnőt

Györgyi színművészetit végzett, majd a pécsi színháznál kezdődött a színpadi karrierje. Szerelme Kulka Jánossal is itt bontakozott ki. „Együtt laktunk. Azt hittem, hogy minden csodálatos köztünk, de kiderült, hogy János nem így érezte. Ő kezdeményezte a szakítást…”

Györgyi teherbe esett a pályakezdő színésztől, de a közös gyereküket nem szülte meg. „Most lenne egy vastag szemöldökű, csúnya és kövér lányunk – mondogatta évtizedekkel később viccesen. – Talán jobb is, hogy így alakult.”

A szakítás után Kulkával jó barátok maradtak, ami Györgyi életének utolsó napjáig kitartott.

Emelt fővel viselte a betegségét

A másik meghatározó és fontos ember Falusi Mariann volt számára. Testvéreként szerette őt.

A Pa-dö-dő 1988-ban futott be

„1985-öt írtunk. A Vígszínházban a Rémségek kicsiny boltja című musical előkészületei folytak. Presser, a színház zenei vezetője bemutatott minket egymásnak, és mindketten kaptunk egy-egy szerepet. Pici bácsi egyszer megjegyezte, hogy milyen jól mutatnánk együtt. Megfogadtuk a tanácsát, és összeálltunk” – mesélte, hogyan alakult meg a Pa-dö-dő. De a sikert nem adták könnyen, évek kemény munkája volt, mire a slágerlistákra felkerültek. „Mariann hozzám költözött, és az éneklés mellett egy közös vállalkozásba is belefogtunk. Színes jelvényeket gyártottunk. Akkoriban a kitűzők nagyon divatosak voltak, a fiatalok a zakójukon hordták. Jó kis időszak volt: sokat nevettünk, buliztunk és lelkesek voltunk” – idézte fel a múltat Györgyi, akinél 28 éves korában diagnosztizálták a sclerosis multiplex nevű alattomos betegséget, ami izomsorvadáshoz vezetett.

Györgyi ötvenévesen kerekesszékbe kényszerült. A fájdalmai ellenére sosem hallották panaszkodni. A barátai, szerettei előtt is erősnek mutatta magát. Elképesztő energia sugárzott belőle, amit csak a két évvel ezelőtti agyvérzése tépázott meg. Beszédközpontja sérült, jobb karja lebénult, de még így is kiállt a közönség elé, és lelkesen próbálta előadni a Pa-dö-dő-slágereket. Vidám, mosolygós arcokat akart látni maga körül, miközben otthon, a négy fal között ápolásra és állandó felügyeletre szorult.

Mariannt testvéreként szerette

Az énekesnő sosem ment férjhez, csak élettársi kapcsolatokban élt. Évi nevű barátnőjének a lányát, Sárát a saját gyermekeként szerette, de ódzkodott attól, hogy közös képet osszon meg magukról a nyilvánosság számára. „Nem mintha titkolnivalóm lenne, de van az életemnek egy szeglete, ami csak rám tartozik” – mondogatta.

Györgyi nagyon beteg volt, de nem készült elhagyni a földi létet. Megszokta, hogy a sors kemény csapásokat mér rá, és ő ezt emelt fővel viselte. Május 20-án családtagjai és barátai körében, álmában, váratlanul érte a halál.

fotó: Nagy Zoltán, Gálos Mihály Samu, Olajos Piroska, Archív, Mti

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete