Otthon Riportok

Kenyérpirítóhoz hajszárító, a fokhagymanyomóhoz fogkefe: így lesznek makulátlanul tiszták a konyhai eszközök

Néhány egyszerű, környezetbarát módszer segít, hogy a konyhában használatos tárgyaink újra ragyogjanak – még azok is, amelyekről egyébként nem könnyű eltávolítani a piszkot.

A konyhában mindig történik valami: mindegy, hogy egy többfogásos ebédet készítünk, vagy épp csak összedobunk valami hideget vacsorára, pillanatok alatt rengeteg kosz keletkezhet. Kifröccsent olaj, vajjal összekent konyhapult, kiborult tej, lecsöpögött gyümölcslé, hogy csak néhány lehetséges „balesetet” említsünk. Pedig ez az a helyiség, amelynek mindig ragyognia kellene, hiszen a tisztaság az élelmiszer-biztonság szempontjából is különösen fontos. Nézzünk néhány nagyszerű és olcsó tippet, amelyekkel könnyen ragyogóvá varázsolhatjuk a konyhát és az itt használt eszközöket!

Tűzhely
Ha a sütőteret odaégett zsírfoltok csúfítják, jobban járunk, ha mosószódával takarítjuk, mintha késsel kapargatnánk le őket. A drogériákban beszerezhető szódát nedves szivaccsal vigyük a tisztítandó felületre, és hagyjuk hatni legalább fél órán át – utána már könnyen lemoshatjuk. A sütőlemezt vagy tepsit még melegen szórjuk meg sóval, és addig hagyjuk rajta, míg kihűl. Utána száraz ruhával dörzsöljük át, végül mosogassuk el.

Forrólevegős sütő
A sütő kosarába szórjunk kevés szódabikarbónát, majd csorgassunk rá egy kis mosogatószert, végül pedig öntsük fel forró vízzel. Ne ijedjünk meg, ha hirtelen elkezd habzani, hanem hagyjuk hatni a keveréket néhány percig. Közben mártsunk egy rongyot ecetes vízbe, és a művelet végén töröljük át vele alaposan a gép belsejét.

Kenyérpirító
Nemcsak a morzsa, de a por is szeret megbújni a kenyérpirítóban. Kapcsoljuk alacsony fokozatra a hajszárítót, és tartsuk a nyílásba úgy, hogy a fűtőszálakra is fújjuk a levegőt. Utána fejjel lefelé tartva rázzuk ki a kenyérpirítóból a kis porcicákat és a morzsákat.

Rozsda ellen
A rozsdás ollót áztassuk egy éjszakára kólába, reggelre tiszta lesz. Jó megoldás még, ha a rozsdafoltos fémeszközt átdörzsöljük terpentinnel, majd puha ronggyal töröljük szárazra. A csempéről a legegyszerűbben citromlével tüntethetjük el a rozsdafoltot.

Konyhaszekrény, fiókok
A konyhaszekrényeket fontos rendszeresen takarítani, hiszen a zsír és a por nagyon gyorsan összeáll rajtuk. Ha szappanos vizes szivaccsal nem jön le a szennyeződés, akkor próbálkozzunk meg a szódabikarbónával: szórjunk egy keveset egy nedves szivacsra, majd dörgöljük át ezzel a felületet. Ha összegyűlt a por a fiókban, nem feltétlenül szükséges kipakolnunk belőle. Húzzunk egy porszívó csövére nejlonharisnyát, így könnyen kitisztíthatjuk.

Fokhagymanyomó
A megelőzés a legjobb módszer: használat előtt kenjük be kevés olajjal a fokhagymanyomót, így megakadályozhatjuk, hogy később beleragadjon a fokhagyma. Amennyiben a növény mégis beleszáradt az apró lyukakba, keressünk egy régi fogkefét. A sörték gyorsan átnyomják a kulimászt.

Mikrohullámú sütő
Hetente egyszer-kétszer forraljunk fel benne egy-egy bögre vizet. A gőzben feloldódnak a szennyeződések, amelyek ezután egyszerűen letörölhetők. Ha valami kifutott vagy odaégett benne, akkor ecetet gőzöljünk fel, vagy tegyünk a bögre vízbe 1-2 kanál citromlevet.

Kávéfőző
Kéthavonta tisztítsuk meg a vízkőtől. Öntsünk a víztartályba ecetet, majd szükség szerint főzzük át kétszer vagy háromszor. A kapszulás kávéfőzőkön létezik egy úgynevezett „átmosó” program. Ilyenkor a gép forró vizet főz le, ezzel tisztítva a rendszert. A tartályban kéthavonta oldjunk fel egy vízkőoldó tablettát, majd mossuk ki alaposan. Főzzük is át néhányszor tiszta vízzel, mielőtt kávé kerülne bele.

Milyen szereket használjunk?

A konyha esetében – különösen, ha olyan eszközöket akarunk letakarítani, amelyek közvetlen kapcsolatba kerülnek az élelmiszerekkel – gondosan válasszuk ki a tisztítószereket.

Az üzletekben sok speciális konyhai szer kapható, pl. zsíroldó, vízkőoldó, mosogatószer stb. – amelyeket bátran használhatunk. Ám érdemes a környezetbarát és olcsó házi szereket, a szódabikarbónát, az ecetet is kipróbálni. Egyrészt némelyikük csodákra képes, másrészt minél kevesebb vegyszert alkalmazunk, annál többet tehetünk az egészségünkért.

Vízforraló
Ennél az eszköznél bátran használjunk ecetet vagy citromot. A kiöntő alján, oldalán keletkezett vízkövet pillanatok alatt eltávolíthatjuk a következő módszerrel: töltsük meg legalább félig ecettel vagy citromlével, majd kapcsoljuk be a készüléket. Ha felforrt hagyjuk kihűlni a szert, majd öntsük ki a savas folyadékot, és alaposan mossuk át a gépet.

Hűtőszekrény
Mosogassuk el a kivehető polcokat jó meleg vízben, majd a gép belsejét ecetes ronggyal törölgessük át. Töltsünk meg egy tálkát sütőporral, és állítsuk a hűtőbe 1-2 napra: a benne lévő nátrium-karbonát ugyanis hatásos a rossz szagok ellen. A gumitömítéseket időnként dörzsöljük be púderrel, így jobban tapadnak. Kívülről a gép szappanos vízzel tisztítható.

Fotó: Adobestock

Szöveg: Kovács Vera

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete