Egészség Riportok

Allergiások, figyelem! Így védhetik ki a kellemetlen könnyezést a legegyszerűbben

Az allergiával járó tünetek sokaknak egész évben megkeserítik az életét, másoknak pedig egyes pollenek szezonjában okoznak nehézségeket. Egy kis odafigyeléssel azonban ilyenkor is javíthatunk a helyzeten.

Az allergia egyes felmérések szerint a lakosság 20-30 százalékát is érintheti. A tüsszögéssel, szemviszketéssel, könnyezéssel, sőt súlyos esetben asztmával is küzdők száma ráadásul évről évre nő, az sincs teljes biztonságban, akin eddig még nem mutatkoztak a túlérzékenység tünetei. Az immunrendszer ilyenkor egyes allergénekre túlzott mértékben reagál, így alakul ki a kellemetlen szénanátha. A kezeletlen légúti allergiából pedig idővel akár asztma is lehet. Épp ezért érdemes pontosan kivizsgáltatni, mire is vagyunk allergiásak, és beszedni az orvos által felírt gyógyszereket. Emellett azonban több fogással is hozzájárulhatunk, hogy az allergiaszezon minél kevésbé gyötörjön meg bennünket.

Takarítsunk gyakran!
Pollenszezonban érdemes a megszokottnál is gyakrabban és alaposabban takarítani, különösen ott, ahol az allergének összegyűlhetnek. Porszívózzuk rendszeresen az eldugott sarkokat, a kárpitozott bútorokat, és cseréljük gyakran az ágyneműt, a törölközőt. Még jobb, ha a porszívóban HEPA szűrő is van.

Szabaduljunk meg a pollenektől!

A ruhánkba tapadt pollenektől úgy tudunk a leggyorsabban megszabadulni, ha hazatérés után azonnal átöltözünk, vagy akár le is zuhanyozunk, de legalábbis kezet és arcot mosunk. A ruhánkat a lehető leghamarabb tisztítsuk ki, de ne a szabadban szárítsuk! Hajat is gyakrabban mossunk a megszokottnál, akár naponta is leöblíthetjük zuhanyzás közben.

Figyeljünk a keresztallergiára!
A megfigyelések szerint egyes ételek, főként zöldségek és gyümölcsök erősíthetik az allergiás tüneteket, vagy viszketést, duzzanatot okozhatnak a száj területén. A parlagfűre allergiásoknak például ebben az időszakban ajánlatos kerülni a görögdinnye, az uborka, a banán, a cukkini fogyasztását. A kereszt­allergiás reakció nem minden allergiával élőnél jelentkezik, érdemes kitapasztalni, mit ehetünk biztonsággal, és mit nem.

Időzítsük a szellőztetést!
A reggeli és esti órákban szellőztessünk többször is röviden, de se nappal, se éjjel ne tartsuk nyitva huzamosabb ideig az ablakot. A légkondicionáló, különösen, ha pollenszűrő is van benne, a lakásban és az autóban is jó szolgálatot tehet, de csak akkor, ha a szűrőjét legalább évente alaposan kitisztíttatjuk. A napközbeni „pollen-csúcsidőben”, ha csak lehet, tartózkodjunk a szabadtéri tevékenységektől, mozgástól, sétától, kertészkedéstől.

Hasznos gyógyszerek
A tüneteket enyhítő gyógyszerek használatát mindenképp érdemes megbeszélni az orvossal. Az antihisztamin tartalmú tabletták mellett helyileg, orr- és szemcseppekkel is enyhíthetjük a tüsszögést, a szemviszketést. Az összehúzó hatású orrcseppeknél mindig tartsuk be az adagolásukra vonatkozó előírásokat, ne alkalmazzuk őket túl hosszú ideig. A szemcseppek esetében keressük a hidratáló hatású, irritációt csökkentő, nyugtató hatású készítményeket. Egyes természetes hatóanyagok, például az olasz szalmagyopár kivonata is segíthet a könnyező, kivörösödött, viszkető szem megnyugtatásában. Ha elmegyünk otthonról, legyen nálunk gyógyszer, orr- és szemcsepp arra az esetre, ha hirtelen felerősödnének a tüneteink.

fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete