Otthon

Így élik túl a virágok, ha nyaralni megyünk: egyszerű trükkök, nehogy kiszáradjanak

Sokan nem tudják, mit tegyenek a szobanövényekkel, balkon virágokkal, amikor elutaznak, és egyedül hagyják őket. Bár, ha akad egy kedves, megbízható szomszéd, akire rábízható a locsolásuk, az nagy szerencse, de ha nincs, akkor mutatjuk, mi segíthet!

Amennyiben van olyan családtag, szomszéd, akit meg tudunk kérni, hogy gondozza a növényeinket, amíg mi távol vagyunk, az azért is praktikus, mert egyúttal a postaládából is kiveheti a küldeményeket, és kevésbé kelthet feltűnést egy illetéktelen behatoló, betörő számára, hogy nem tartózkodunk otthon. Ám ha nincs, aki segítene, vagy nem akarjuk terhelni a szomszédokat, esetleg nem szívesen bízzuk bárkire is a lakáskulcsunkat, más megoldást kell találni. Ma már számtalan elektronikus, akár a telefonunkról beállítható öntözőrendszer létezik, ám ezek ára igen borsos lehet. Most nézzük olyanokat, amelyeket akár fillérekből, mi magunk is elkészíthetünk a hosszabb utazás előtt.

Kerti teendők

Ha nem burjánzó, elhanyagoltnak tűnő kertbe szeretnénk hazaérni egy-két hét után, indulás előtt ajánlott lenyírni a füvet. Igazítsuk ki a szegélyeket, ha szükséges öntözzük, tápoldatozzuk a füvet, illetve a növényeket. Természetesen, ha utazás előtt napokig esős idő volt, akkor a locsolás elmaradhat. Az ámpolnákban és az ágyásokban elültetett virágok a legkényesebbek, mert gyökerük csak kevés tápanyaghoz és vízhez jut, így azoknál mindenképpen érdemes valamilyen megoldást találni.

 PET-palackos öntöző

Bár mostanában már visszaválthatóak kezdtek lenni a vizes palackok, ám biztos akad a ház körül olyan üdítős, vizes flakon, amelyet fel tudunk használni. Többféle módszer közül választhatunk:

1, Ha nem nagy vízigényű növényről van szó, akkor lyukasszuk ki néhány helyen a vizes flakon kupakját, majd fejjel lefelé állítva ássuk egy picit a földbe (cserépben vagy a szabadban egyaránt alkalmazható), hogy ne dőljön fel.

2, Hasonlóan jó megoldás, ha levágjuk a flakon talpát, majd kupak nélkül fejjel lefelé helyezzük el a növény tövéhez, úgy, hogy ne boruljon fel (ha szükséges picit ássuk a talajba), majd töltsük meg vízzel a flakont.

3, A barkácsáruházakban, mezőgazdasági boltokban kaphatók vízcsöpögtetők, amelyekre szintén levágott vizesflakont kell rácsavarni. Előnye, hogy szabályozható a víz mennyisége.

Fonalat a szobanövényeknek

A kisebb méretű, cserepes növényeket az alábbi módon is öntözhetjük: vigyük őket egy helyre a lakásban (a legjobb, ha nem a legmelegebb, legnaposabb szobát választjuk). A növények mellé helyezzük egy vízzel teli lavort, tálat. Fontos, hogy az edény magasabban legyen, mint a virágok, érdemes tehát egy székre, asztalra állítani azt. Majd kössünk össze több különböző méretű fonalat, zsinórt (a legjobb, ha gyapjú vagy pamut változatot választunk, mert az jól szívja a vizet): ennek az egyik végét helyezzük a vízbe, a másik végét pedig dugjuk a növények földjébe. Jó ötlet a fonal végét megerősíteni, tekerjük például egy-egy szögre mindkét végét, és így helyezzük a vízbe, illetve a földbe.

Árnyékoljunk!

  • A szobákban található cserepeket vigyük távolabb az ablaktól, hogy ne tűzzön rájuk közvetlenül a napfény. Engedjük le a rolót, spalettát félig, vagy húzzuk elé a függönyt.
  • A szabadban élő cserepes növényeket tegyük egymás mellé, hogy árnyékolhassák társaikat!
  • Az erkélyen tartott virágokat tegyük árnyékosabb helyre, vagy ha túl nehezen mozgathatók borítsunk rájuk tüll-leplet, amely megszűri a napsugarakat. Támasszuk alá karókkal az ideiglenes takarót, nehogy megsértse a növényt.

Zsákoljuk be a nedvességet!

A kis cserepes szobanövényeket sokáig nedves, páradús környezetben tarthatjuk, ha vízzel töltött lavórba állítjuk őket. Ennél az ötletnél természetesen fontos, hogy a cserép lyukas legyen, tehát be tudjon jutni a víz a földbe. Jó megoldás lehet még a következő: öntözzük meg alaposan a földet, majd a cserepet helyezzük műanyag zsákba. A növény szára körül kössük össze a zsákot, így megakadályozhatja a párolgást.

Vízadagoló

Ma már kaphatók olyan cserepek, amelyekhez agyagból készült vízadagoló is tartozik. Ha új cserepet vennénk, érdemes legalább a vízigényes növényekhez ilyet beszerezni. Külön is kaphatók vízadagolók, amelyeket bármelyik cserépbe beállíthatunk.

Csepegtető rendszer

A fű és a konyhakertben termesztett zöldségek is szépen fejlődnek majd, ha csepegtetős rendszerű slagot veszünk. Ez egy speciális tömlő, amelyen apró lyukak vannak. Ezeken keresztül láthatjuk el vízzel a növényeket. A slag végét rögzítsük a kerti csapra, majd rendezzük el a tömlőt a növények gyökérénél, esetleg a füvön. A víz adagolására két módszer is lehetséges: egyrészt megkérhetjük a szomszédot, hogy menjen be a kertbe és kétnaponta nyissa meg fél órára a csapot. A másik megoldás, amelyhez nem kell a szomszéd segítsége: ha időzítőt szerelünk a csapra, és indulás előtt beállítjuk, mikor induljon el a víz.

 Önmagát locsolja

Kertészeti üzletekben vagy lakberendezési boltokban is beszerezhetőek az önöntöző kaspók, amelyek akár a feledékeny növénytartóknak is jó szolgálatot tehernek egész évben.

Fotó: Pexels

Címkék: