Otthon

Kert, akár a mesében: tündérlakta oázissá változtatják az otthonát ezek a növények

Vannak növények, amelyek olyanok, mintha a fantázia diktálta történetekből léptek volna ki. Kertünk és otthonunk látványos díszei, és a gyerekek is odavannak értük.

A természet egy-egy különleges alkotása központi dísze lehet a kertnek, a lakásnak, hiszen senki nem tud szó nélkül elmenni mellettük – érdemes így tervezni az összképet. Körülményeinknek megfelelően választhatunk kerti vagy szobai „mesehőst”.

Húsevő kancsóka

Kancsóra emlékeztető részét módosult levélnek hívják. A gyerekek nagy kedvence, hiszen érdekli őket, mivel táplálkozik: legyekre, muslicákra, kisebb kukacokra van szüksége. A tetején lévő fedél az eső ellen véd, hogy a cseppek súlya ne tépje le a „kancsót”, és a benne lévő emésztőnedvet se hígítsa fel. Nem szabad tápoldatozni, és a csapvizet sem tűri, esővízzel vagy felforralt, visszahűtött csapvízzel öntözhetjük. Mindig tartsuk nyirkosan. Szereti a fényt, de a tűző napot nem tűri. Nyáron kitehetjük a fák alá a szabadba, télen pedig 18-22 fok között, lakásban kell tartani.

Romantikus fukszia

Nádszálvékony balerinára emlékeztető fukszia virágzata vonzza a tekintetet. Lehet fehér vagy rózsaszín, de a lila árnyalataiban is tündökölhet. Hatalmas előnye, hogy félárnyékban és árnyékban is jól érzi magát, így északi balkonoknak, teraszoknak is ideális lakója lehet. Elágazó, és a virág súlya miatt csüngő, elhajló hajtásokat nevel, így érdemes falra fúrt cserépbe vagy akasztós kaspóba helyezni. Vízigénye közepes, de a földje soha nem száradhat ki, mert a lágy lombozat azonnal megsínyli a nedvesség hiá­nyát. Ha van a házban tíz fok körüli hőmérsékletű, napfényes helyiség, a teleltetésével is meg lehet próbálkozni.

Csinos papucsorchidea

Nevét virágjának különleges formájáról kapta. A szivárvány szinte minden színében kapható. Kedveli a félárnyékot, nyáron is óvni kell az erős naptól. Jól érzi magát más szobanövények társaságában, már 40-50%-os páratartalom is elég neki. Tiszta esővízzel vagy desztillált vízzel öntözzük, és mindig tartsuk nyirkosan a közegét. Tél végén, virágzás után ültessük át. Megfelelő hozzá az orchidea-földkeverék, de ha kedveznénk neki, egy kevés porított mészkövet és faszenet is keverhetünk a talajhoz, ez meggátolja a gyökérrothadást. Ültetés után egy hétig ne öntözzük!

Bohókás csupros harangvirág

Bögrevirágnak is szokták nevezni, nevét több centiméter átmérőjű, jellegzetes alakú, fehér, lila és rózsaszín virágairól kapta. Kétnyári növény, tehát az első évben csak elterülő lombja fejlődik ki. A következő esztendőben borul virágba, méghozzá tavasz végén vagy nyár elején. Napos, félárnyékos helyre ültessük, és a földjét mindig tartsuk nyirkosan, mert nem állhatja a száraz­ságot. Főként a csigáktól és a tetvektől kell megóvnunk. Szaporítani magról érdemes, de kalkuláljunk vele, hogy csak a vetést követő évben számíthatunk virágra.

Vicces szakáll­bromélia

Sokan nem is hiszik el, hogy valódi növény a furcsa manószakállra emlékeztető broméliaféle. Ennek a dísznövénynek az az egyik különlegessége, hogy nem kell neki föld, helyette egy faágra akasztva éli az életét. Másik érdekessége, hogy a felületét ezüstszínű csillámszőrök borítják. Feladatuk, hogy a levegő páratartalmából és az esőből juttassák vízhez, amitől kizüldül. Nevelésénél arra kell figyelni, hogy naponta egy-két alkalommal permetezzük le vízzel, és kéthetente egyszer negyedórára tápoldatos vízbe áztassuk be – ezután pedig egyszerűen akasszuk vissza a helyére. Nyáron félárnyékban, fák alatt, sőt akár azok ágain is tartható.

Fotó: Adobestock

Szöveg: Kiszel Péter