Otthon

Mikor kell valójában locsolni, hogyan metsszünk? Ezek a legfontosabb kerti teendők a kánikulában

Érkezik a forróság, mi pedig szeretnénk, hogy a telkünk ilyenkor is teljes szépségében pompázzon. Ha a következő feladatokról nem feledkezünk meg, a nyári pihenésünk közben is gyönyörködhetünk benne.

Mikor locsoljunk?

A melegebb napokon még azok a növények is öntözést igényelnek, amelyeknek elég szokott lenni az esővíz. Ügyeljünk arra, hogy a kora reggeli vagy a késő esti órákban kapjanak vizet, hogy elkerüljük a párolgás okozta veszteséget. Különös figyelmet kell fordítanunk azokra a növényekre, amelyek gyökerei még nem mélyedtek el a talajban. Óvjuk fokozottan a frissen ültetett fácskákat, nehogy kiszáradjanak!

A metszés ideje

A június ideális időszak a rózsák, díszcserjék és más virágzó növények metszésére. Az elhalt vagy sérült ágak levágása mellett formázhatjuk is a növényeket, hogy serkentsük a további virágzásukat és egészséges növekedésüket.

Ki a gyomokkal!

A hőségben igen gyors fejlődésnek indulnak a gyomnövények, távolítsuk hát el őket, mielőtt elburjánzanak. A munka során ügyeljünk arra, hogy a betolakodókat gyökerükkel együtt húzzuk ki, hogy kisebb eséllyel nőjjenek vissza.

Mulcs a védelemhez

Segít megőrizni a föld szükséges nedvességtartamát és visszaszorítja a gyomok növekedését, ha kiszórunk egy réteg mulcsot a növények köré. Ez a művelet megóvja a gyökereket a tápanyagveszteségtől és a hőtől.

Pótoljuk a tápanyagokat

A növények a virágzás és a termésképzés során sok tápanyagot használnak fel. Hogy ezeket utántöltsük, adagoljunk szerves trágyát vagy komposztot a talajhoz. Különös figyelmet kell szánni a zöldségnövényekre, amelyeknek az átlagosnál jóval magasabb a tápanyagigényük.

A munkánk gyümölcse

Miután leszedtük az érett zöldségeket, gyümölcsöket, öntözzük meg alaposan a növényeket, ösztönözve az újabb termés­érést. A borsót, a babot, a salátát, a korai burgonyát soha ne hagyjuk a növényen, különben odaszoktathatjuk a belőlük dézsmáló kártevőket!

Ügyeljünk a kártevőkre!

A kártevők és betegségek elleni védekezés jegyében rendszeresen vizsgáljuk át a növényeket, és szükség esetén alkalmazzunk természetes vagy vegyi ellenszereket. Vannak biológiai módszerek is, mint például a katicabogár, ami megvédi a növényeket a tetvektől, illetve a csalánlével történő permetezés és a sörös csigacsapda.

Gyakran egy keveset

A gyep attól lesz ápolt, ha folyamatos figyelmet kap. A füvet rendszeresen nyírni kell, de soha ne vágjuk túl rövidre, mert kiszáradhatnak a gyökerek és károsodhat a fűtakaró. Az összegyűjtött maradványokat mulcsként is felhasználhatjuk a virágágyásokban.

Új ültetések

Nem gond az sem, ha valamiért elkéstünk az ültetéssel! Néhány növény júniusban is gyorsan gyökeret ereszt, és szépen megerősödik. Az egynyári virágok, a petúnia, muskátli és estike, valamint a gyorsan növő zöldségek, mint a retek, a saláta vagy a spenót kiválóan alkalmasak erre.

Fotó: Adobestock

Szöveg: Kiszel Péter