Otthon

Egyszerűbb a termesztése, mint gondolná: kakiszilva nevelése otthon, cserépben

A kaki, khaki vagy barátságosabb nevén datolyaszilva terméshozamánál nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy vajon milyen fajta lehet.

Lenne egy nagyon fontos kérdésem. Hétről hétre olvasom számomra igen kedves rovatát a Meglepetésben, s bár Szlovákiában élek, minden lapszámot igyekszem beszerezni. Most azért ragadtam tollat, hogy én is tanácsot kérjek. Van nekem két nagyon szép kakifám, nagyon sok virágot hoznak, nem kis örömömre. Tavaly, képzelje, hozott is mindkettő termést. Idén az egyiken megmaradt körülbelül tíz-húsz gyümölcs, a másik azonban nap mint nap csak úgy dobálta le a félig érett terméseket magáról. Végül, az összes elhullott, nagy keservemre. Vajon mit hibázhattam? Műtrágyát két-három alkalommal teszek a cserepekbe évente, a melegben pedig naponta öntözöm. Vajon mi lehet a gyümölcsök elvesztésének az oka? – írta korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A kaki vagy barátságosabb nevén datolyaszilva terméshozamánál nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy vajon milyen fajta lehet. Van olyan fajta, amely alternál, azaz egyik évben terem szépen, majd a következő évben alig, és van olyan fajta, amelyik kiegyenlített hozamú. Ha a két növény ilyen tekintetben különbözik, lehet, hogy eltérő a virágzási idejük néhány héttel. Ilyenkor előfordulhat, hogy az egyik arra megfelelő időjárási viszonyok közt nyílt, a másik pedig pont egy lehűléses vagy esős időszakban, mely gátolja a terméskötést. Okozhat terméshullást a túlöntözés is. Vizsgálja meg, hogy a cserép alján ki tud-e folyni a felesleges víz! Mert bizony okozhat gondokat az is, ha nem. Reménykedjünk, hogy mindössze a fajtakülönbség miatt nem remekelt idén az egyik fácskája.

Fotó: shutterstock