Otthon és Kert

Macskát kap a gyerek szünidőben? Így alakítson ki vele kellemes életteret

Kedvencünk tartása nem az etetésnél, dédelgetésnél kezdődik. Teremtsünk számára kényelmet, biztonságot, és ne feledkezzünk el a játékról se!

A macska helye

Hamarabb hozzászokik új gazdáihoz a cicánk, ha a fekhelyét mindig ugyanott találja, hiszen ez már az első napokban rendszert hoz az életébe. Legyen nyugodt, csendes helyen a macska vacka, de ne zárjuk el a külvilágtól, mert – bármennyire is hercegek és hercegnők a macskák -, időnként szükségük van az emberi közelségre. Az üzletekben se szeri, se száma a szebbnél-szebb macskafekhelyeknek, ám ezek ára igen borsos.

Ha szeretnénk saját készítésű fekhellyel meglepni kedvencünket, vegyünk puha, ám strapabíró textilt, vágjuk ki
a megfelelő méretre, és varrjuk körbe. Csak annyi helyet hagyjunk szabadon, hogy ki tudjuk fordítani. Miután ez megtörtént, tömjük ki vattával, és varrjuk be az oldalát. Ne tegyünk bele túl sok tömőanyagot, mert akkor nem lesz kényelmes a négylábúnak, de keveset se, mert akkor a padló fogja nyomni.

Cicaillemhely

Aki tartott már macskát a házban, az tudja, sarkalatos pont a cicaillemhely. Lehetőleg olyan helyiségben legyen, ahol a vendégek nem találkoznak vele, és mindenképpen tudjunk itt szellőztetni. Alomból a nagyobb, jól csomósodó változat mellett döntsünk, mert ezt könnyebb eltávolítani a műanyag tálcából. Minden nap cseréljük az almot, ha szükséges, akár többször is, és a műanyag dobozt is rendszeresen fertőtlenítsük.

Vásárolhatunk zárt macskavécét is; ez egyrészt esztétikusabb, másrészt – ha jól záródik – a kellemetlen szagok sem kezdenek el azonnal terjengeni a lakásban. Az viszont idő, míg a macska hozzászokik a csapóajtó használatához.

Evés, ivás

Az étkezési helyre ugyanaz igaz, mint a cicaágyra; legyen egy megszokott hely a lakásban, ahol a macska mindig megtalálja az elemózsiáját, vizét. Ezeket a tálakat is rendszeresen tisztítsuk, fertőtlenítsük. Még higiénikusabb a cica étkezési helye, ha egy műanyag alátétet teszünk a tálkák alá, így, ha az állat melléeszik, elég az alátétet lemosnunk mosószeres törlőkendővel. Lehetőleg a macska tálja ne szőnyegen legyen, inkább járólapon, mert azt könnyebb tisztán tartani.

Cicaszőr, házon kívül!

Sok cicatartónak fejtörést okoz, hogyan szabaduljon meg a lakást elborító szőrtől. A legjobb módszer a megelőzés: a macska bundájának rendszeres ápolása. Ugyanakkor nem árt kétnaponta felporszívózni, hogy ne ragadjanak bele a szőrszálak a szőnyegbe. Ha mégis megtörténik, gyökérkefével tudjuk kiszedni az anyagból a szőrt. Ruhánkon is feltűnhetnek a szálacskák, vásároljunk ragasztós hengert, amellyel egy pillanat alatt leszedegethetjük azokat. Végső esetben, ha nincs otthon henger, nedvesítsünk be egy törölközőt, és óvatosan húzzuk végig a felületen.

Körmök

Ha nem szeretnénk, hogy a bútoraink lássák kárát a macska körömélesítésének, mindenképpen gondoskodjunk kis fadeszkáról, hogy ott munkálkodjon.

Fotó: pexels