Otthon

Hőségben is szép maradhat a kert: így ápolja a növényeket a kánikulában

Az utóbbi nyarakon hőmérsékleti rekordok dőltek meg, így idén is számítanunk kell a kánikulára. Figyeljünk oda a kerti és szobanövényeink egészségére!

Fontos az árnyékolás

Árnyékoló háló alatt a nyári hőséget a paradicsom- és a paprikaültetvény is jobban viseli. Hiába igénylik ugyanis ezek a növények általában a tűző napot, amikor az tartósan, szárazsággal és magas hőmérséklettel együtt éri őket, megéghet a lombozatuk. A másik megoldás, ha már kora tavasszal, ültetéskor gondolunk erre a problémára, és olyan helyre rakjuk a növényeket, ahol a nap bizonyos részében másik növény árnyékában hűsölhetnek. Gyakori hiba, amikor a gazda a napégés tüneteit fertőzéssel azonosítja, és tévesen kezd permetezni. Ezzel csak feleslegesen terheli a környezetet, és a növényeknek is további égési sérülést okozhat.

TIPP:

Napos helyre ültessünk olyan növényt, amelyik akár az extrém kánikulát is bírja. Ilyenek például a jukkafélék, a télálló kaktuszok, a fügék, a gránátalmák és a kukacvirág.

Vizet csak a hűvösebb napszakokban!

Napközben a felforrósodott növény lombja és a forró talajban lévő gyökérzet sem szereti, ha vizet kap. Ettől ugyanis megéghet, megfőhet. Éppen ezért célszerű a kora reggeli vagy késő esti órákra időzíteni az öntözést. Locsoljunk bőségesen, mert a talaj alapos átnedvesítésével motiváljuk a gyökereket, hogy ne maradjanak a felszínen, hanem a mélyebb régetekbe is hatoljanak le. A túl kevés víz nem hűti le eléggé a földet, és gyorsan el is párolog.

TIPP:

Dézsás növények esetén gyakran megesik, hogy a melegben a cserép és a föld között rés keletkezik, ahol a víz pillanatok alatt leszalad. Érdemes ilyenkor többször megöntözni a növény földjét, hogy a teljes földlabda átnedvesedjen. A kisebb cserepeket, amelyek egy vödörbe beleférnek, 15 percre akár vízbe is állíthatjuk.

A házfal visszaveri a fényt

A balkonon az is fokozza a veszélyt, hogy az erős fény nemcsak a nap felől, hanem a házfalból, a korlát fémfelületeiről és a padlózatról is sugárzik, visszaverődik. Emellett a levegő hőmérséklete is kockázatot hordoz. Rengeteget segít, ha van egy napernyőnk, amivel árnyékolhatunk, és jól jön egy nádfonat is a korlátra, amelyik legalább a növények edényeit védi a közvetlen sugárzástól.

Le a redőnnyel!

A szobanövényeket ilyenkor jobb, ha az ablaktól távolabb helyezzük el, vagy behúzzuk a függönyt, esetleg félig lehúzzuk a redőnyt. Ne aggódjunk amiatt, ha a kánikula három legmelegebb hetében kevesebb fény éri a növényeinket. Ettől még nem fognak tönkremenni. Akkor különösen figyeljünk erre, ha elutazunk!

Ne hagyjuk szenvedni!

Tegyünk alá nagyobb cserépalátétet a szükségesnél. Szórjunk bele kavicsot vagy agyaggolyót, és töltsük fel vízzel. Az elpárolgó nedvesség növeli a környezet páratartalmát, és hűt. Ha azt vesszük észre, hogy valamelyik növényünk lombja lóg, ne hagyjuk szenvedni. Bár a napközbeni öntözés nem ajánlott, ilyenkor mégis locsoljuk meg alaposan, sok vízzel, ne csak egy pohárkával!

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök

Fotó: adobestock