Otthon

Hogy simítsuk ki a ruhát, ha nincs nálunk vasaló? Tippek és trükkök a makulátlan megjelenéshez

Akármilyen precízen csomagolunk a bőröndbe, mire megérkezünk az úti célunkra, sokszor minden holmink úgy fest, mintha a kutya szájából rángattuk volna ki. Jó hír, hogy emiatt nem kell csúnyán gyűrődött felsőt vagy szoknyát hordanunk. Néhány ügyes ötlettel és egy kis türelemmel bárhol „ránctalaníthatjuk” őket. Mutatjuk hogyan!

Gőzölős szárítás

Ha van a közelünkben szárítógép, akkor csapjunk le rá azonnal! Ingeknél, nadrágoknál tökéletesen működik ez a módszer – különösen a pamutból készülteknél, de a pamutkeverékeknél is beválik, sőt még a bambusz alapanyagú holmik esetében is hatékony lehet. A ruhák közé tegyünk be egy nedves, de nem vizes törülközőt. Ezzel egy kis gőz keletkezik a gép belsejében, ami segít eltüntetni a gyűrődéseket. Amennyiben a készülék eleve rendelkezik gőzfunkcióval, kihagyhatjuk ezt a lépést. Csavarjuk a masinát magas fokozatra, nagyjából 5-10 percig fusson a program, majd ahogy lejár, vegyük ki a holmit a gépből, és azonnal bújjunk bele, vagy akasszuk fel egy vállfára.

Kendővel a simaságért

A drogériákban kapható szárítókendők segíthetnek megelőzni a ráncok kialakulását, és a már meglévő barázdák eltüntetésére is kiválóak. Enyhén nedvesítsünk meg egy szárítólapot, majd 10 percig futtassuk a szárítóban a ruháinkkal együtt.

Nem csak a frizurát teszi rendbe

A hajszárító is csodákra képes. Tegyük a ruhadarabot egy fogasra, és enyhén nedvesítsük meg a gyűrődéseit. A legjobb, ha ehhez palackozott vizet használunk, mert a csapvíz foltokat hagyó ásványi anyagokat tartalmazhat. Ezután kapcsoljuk be a hajszárítót, és fújjuk a meleget a ruha leggyűröttebb részeire. Szükség esetén kézzel is simítgathatjuk a művelet közben az anyagot. Ügyeljünk arra, hogy a gépet ne tartsuk túl közel a textilhez, nehogy megégjen.

Párás fürdőszoba

Zuhanyzás után is kisimulhat a blúzunk. Rakjuk egy vállfára a felsőt, majd miután letusoltunk, akasszuk be a zuhanyfülke hátsó részébe, vagy akár még zuhanyzás előtt a fürdőszoba egyik párás szegletébe. Kissé keverjük el a vízgőzt a levegőben, de vigyázzunk, hogy ne kerüljön víz vagy szappan a holmira. Az is jó módszer, ha forró vizet engedünk a zuhanytálcába vagy a kádba, és megvárjuk, amíg teljesen bepárásodik a helyiség. Hagyjuk a fürdőben 10 percig a ruhát, de ne felejtsünk el minden ablakot és ajtót jól bezárni, hogy sehol ne tudjon kiszökni a gőz.

Forró lábast rá!

A forró edény vagy teáskanna kevésbé hatékony, mint a vasaló, de vészhelyzetben jól jöhet – legalábbis, ha a szóban forgó anyag pamut, gyapjú vagy lenvászon. Soha ne tegyünk viszont forró lábast műanyag díszítésű ruhákra vagy műszálas anyagokra, mert könnyen megolvadhatnak, és persze a saját testi épségünkre is nagyon oda kell figyelnünk a „vasalás” közben. Hogyan csináljuk? Forraljunk vizet egy közepes méretű fazékban, és amikor már kezd gyöngyözni a folyadék, öntsük ki. Takarjuk le a ruhát egy törülközővel, nehogy az edény alja kárt tegyen benne, majd gyorsan „vasaljuk ki” a ruhadarabot egy asztalon vagy más kemény felületen.

Be az ágyba!

Az ágymatrac is beválhat vasalóként. Simítsuk ki a ruhát kézzel, majd tekerjük fel, mint egy palacsintát. Helyezzük a matrac alá, és várjunk 15-20 percet. Ez a ránctalanító módszer akkor működik a legjobban, ha nem rohanunk, ugyanis anyagtól függően akár 30 perces nyomásra is szükségünk lehet. Még hatékonyabbak lehetünk, ha egy egész éjszakán át a matrac alatt pihen a kedvenc szerelésünk.

Hajvasalóval a gyűrődés ellen

Aki mindig magával viszi a hajvasalóját, a ruháit is kisimíthatja vele. Melegítsük fel a gépet, és egy gyors csípéssel tűntessük el a feltűnő ráncot. Ez a trükk kisebb felületek esetén működik a legjobban, például gallérokon vagy a gombok közötti apró helyeken. A hajvasaló bekapcsolása előtt győződjünk meg arról, hogy minden felülete teljesen tiszta-e. Ha nem tűnik szennyezettnek, akkor is jobban járunk, ha a belső részeket áttöröljük egy alkohollal átitatott ronggyal. Finom anyagok esetén kimondottan alacsony hőfokot állítsunk be, míg vastagabb öltözet esetén a magasabb hőmérséklet működik a legjobban.

Plusz tipp:

A gyűrődésekkel kapcsolatban is igaz, hogy a megelőzés a legjobb megoldás. Mossuk kímélő programon a ruháinkat, teregetés előtt húzkodjuk, simítsuk ki őket, ha pedig szárítógéppel szárítjuk, még melegen vegyük ki őket a gépből, és hajtogassuk össze.

Fotó: adobestock