Otthon Riportok

Mosógép 1×1: olcsóbb és hatékonyabb lesz a mosás, ha ezeket az alapvető dolgokat megismeri a mosógépéről

Ma már sokféle különleges mosógépet vehetünk. Épp ezért nem árt megismernünk a lehetőségeket, és a kiválasztott géppel jól bánni. Többszörösen meghálálja.

Programtáblázat

Valamennyi mosógépnél beállítható a centrifuga fordulatszáma, illetve, hogy milyen hőfokon mosson. Ez egy gyakorlott háziasszonynak nem jelenthet problémát. Ám a programtáblázatok ikonjai időnként fejtörést okozhatnak, főleg, ha egy költözés során eltűnt a táblázat. Ebben az esetben érdemes a mosógép márkájára
a „programtáblázat” szóval rákeresni az interneten, ugyanis a gyártók vagy forgalmazók sok esetben feltöltik ezeket, megkönnyítendő az egykori vásárlók dolgát.

Különleges fejlesztések

Egy pohár vízzel: brit kutatók kifejlesztettek egy mosógépet, amelynek csupán egy pohár vízre van szüksége a működéshez. A technológia alapja, hogy ennyi víz elegendő, hogy gőzt fejlesszenek, és speciális mosógolyókkal tisztára mossák a ruhát.
Ezüstion: az ilyen mosógépek nagy előnye, hogy alacsony hőmérsékleten – 30 Celsius-fokos mosásnál – is fertőtlenítenek.
Halkabban: van, ahol a mosógépben nem alkalmaznak semmilyen áttételt vagy szíjat, így alig mozog, és kevesebb zajt csap, még centrifugázás közben is.
Intelligens mosógépek: az ilyen rendszerrel felszerelt gépek az adott ruha anyagához és a mosott ruha mennyiségéhez adagolják a vizet és a habot.
Vasaláskönnyítő program: a mosás során a ruha kevésbé gyűrődik.

A gép karbantartása, tisztítása

Ha újonnan veszünk gépet, akkor is át kell mosnunk időnként, hiszen különböző zsírok, szennyeződések a dobon maradhatnak.

● A háztartási boltokban vásárolhatunk trisót, nem is túl drága, ezzel átmoshatjuk a rendszert. A mosószer-adagolóba körülbelül feleannyi trisót tegyünk, mint amennyit a mosószerből szoktunk, majd ruha nélkül futtassunk végig egy programot. Utána következzen egy átmosás sima vízzel.

● Ugyanígy átmoshatjuk a rendszert ecettel is. 2 deciliter ecetet öntsünk a mosószer helyére, és ruha nélkül menjen végig egy program, majd egy öblítés tiszta vízzel.

● A mosógép belsejében időnként felbukkanhat egy-egy penészfolt, hiszen a baktériumok megtapadhatnak a műanyag felületen, a meleg, vizes közeg pedig igazi paradicsom számukra. A sötét foltokat ecetes ronggyal dörgöljük át, amely antibakteriális hatású.

● A mosógép csövében időnként keletkezhetnek lerakódások, amelyek elzárhatják a víz útját. Ez ellen időről időre végezzünk el egy 90 fokos, ruha nélküli mosást.

Hogyan válasszunk?

Néhány szempont, amit szem előtt kell tartanunk, amikor mosógépet választunk.
Az ár: 60 ezer forint környékén már találhatunk jó mosógépet, ám ha figyeljük az akciókat, még néhány ezer forintot megspórolhatunk. A modernebb, több újítást felvonultató darabokért viszont 100 ezer forintot vagy annál is többet kell kifizetnünk. A középkategória 80 ezer forint környékén mozog.
Elöl- vagy felültöltős: A felültöltős mosógépek kisebb helyet foglalnak, ugyanakkor, ha csak helyszűke miatt választanánk ezt a változatot, akkor elöltöltősben keressünk kisebb mélységű – 40 centiméteres – változatot. Ha szeretnénk a konyhában beépíteni a mosógépet, és a tetejét munkalapként használni, nos, ebben az esetben is csak az elöltöltős jöhet szóba.
Energiaosztály: A mosógépeket A-tól G-ig sorolják be energiaosztály szerint. Az „A” a legjobb – ezzel használjuk a legkevesebb energiát, a G a legkevésbé takarékos. Az A jelűek kaphatnak + jeleket is, ebben az esetben még jobb az energiafelhasználás. Természetesen ezekért a gépekért többet kell fizetnünk – átlagosan úgy 30 ezer forinttal, ám egy évvel később már biztosan behozta az árát.

Hová kerüljön?

Régen egyértelmű volt, hogy a mosógépnek a fürdőszobában a helye, ma már egyre többen választják azt a megoldást – ami Angliában vagy éppen az Egyesült Államokban igen népszerű –, hogy a konyhába teszik a mosógépet. Úgy tartják, nagyban könnyíti a háziasszony munkáját, ha a mosógép, a teregető és a szennyestartó nincsenek egymástól 6-6 méter távolságnál messzebbre. Ezért ezt a szabályt tartsuk szem előtt az elhelyezésénél.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete