Otthon

Környezetbarát spórolás: tízezreket takarékoskodhat havonta ezzel a 30 ötlettel

Ha odafigyelünk arra, hogy háztartásunk környezetbarát legyen, azzal nemcsak a környezetünket, hanem a saját egészségünket is óvjuk. Ráadásként pedig pénzt is spórolhatunk!

Cseppentsünk egy kis festéket (pl. ételfestéket) a vécé víztartályába, majd pár perc múlva nézzünk bele a kagylóba. Ha színes vizet látunk, valahol szivárog a rendszer, ami éves szinten komolyan megterhelheti a vízszámlánkat.

Mossunk a legalacsonyabb hőfokon, amin még kijönnek a foltok a ruháinkból, ezzel spórolhatunk az energián. A reszelt mosószappan pedig ugyanolyan jól mos, mint az „intelligens” mosóporok.

Pár száz forintért vásárolhatunk olyan perlátorokat, amelyeket a csapra szerelve máris sokkal kevesebb vizet használunk fel a mindennapi tevékenységekhez.

Aki egy perccel kevesebb ideig zuhanyozik, 10 liter vizet takarít meg.

Váltsunk biokozmetikumokra! Egy tégely sheavaj annyiba kerül, mint egy doboz nem túl márkás arckrém, és legalább olyan jó ránctalanító. Ráadásul sokoldalúan használható, és nagyon kevés kell belőle egyszerre. Egyetlen titka van: mindig a vizes bőrre kell felkenni.

Vízkőoldó szerek helyett vessük be az ecetet. Öblítő helyett is használhatjuk, a ruháknak egyáltalán nem lesz tőle ecetszaguk, ám kellemes tapintásúvá válnak.

A kertben ne nyírjuk nagyon rövidre a füvet – az 5-6 centiméteres gyep tartja legjobban a vizet, így ritkábban kell locsolni.

Kapcsoljuk le a konyhai, illetve a fürdőszobai elszívókat legkésőbb negyedórával az után, hogy befejeztük a főzést vagy a fürdést.

A fertőtlenítő hatású konyhai felülettisztítókat kiválthatjuk 2 csésze víz, 3 evőkanál folyékony szappan és 20-30 csepp teafaolaj keverékével.

Együnk kevesebb húst: fél kiló marhahús előállítása nagyjából 7000 liter vizet igényel, a szárnyas- és sertéshúsé valamivel kevesebbet.
A legkisebb vízigényű tevékenység a zöldségek és gyümölcsök nevelése.

Jegyzetlapok helyett vegyünk inkább letörölhető táblát, és ezen hagyjunk üzenetet a családtagoknak!

Fedezzük fel a közelünkben működő termelői piacokat, a környékbeli falvak kistermelőit, akiktől garantáltan vegyszermentes élelmet szerezhetünk be, gyakran olcsóbban vagy legalábbis nem magasabb áron, mint a hipermarketekben.

Rendezzünk ruhacserét: remek barátnős program, ha mindenki bedobja régi ruháit a „közösbe”, majd mindenki választ valami újat a dobozból.

A vegyszeres rovarriasztó krémek és sprayk, valamint a rovarcsípésekre kent hűsítők helyett használjunk a háztartásban fellelhető alkoholt – a bárszekrény mélyén rejtőző vodka vagy pálinka tökéletesen megfelel! Ha szórófejes üvegből spriccelünk egy leheletnyit a bőrünkre, a szagát senki nem fogja érezni, a rovarok viszont elkerülnek.

Az autóban, amíg csak lehet, kerüljük a légkondicionáló használatát, inkább autózzunk lehúzott ablakokkal.

A képernyőkímélők „sok kicsi sokra megy” alapon éves szinten rengeteg energiát fogyasztanak. Állítsuk be úgy a monitorunkat, hogy egy-két perc állásidő után automatikusan elsötétüljön, és amikor csak lehet, kapcsoljuk ki a gépet.

Ha számítógépet vásárolunk, szavazzunk a laptopra. Nemcsak kevesebb helyet foglal, energiából is kevesebbet használ, mint az asztali gépek.

Nappal töltsük fel a mobiltelefonunkat – így hamarabb észrevesszük, amikor az akku feltöltődött, és nem fogyasztjuk egész éjszaka az áramot.

Vásároljunk otthon mosható ruhákat. A vegytisztított ruhákkal ugyanis veszélyes kémiai anyagokat is hazaviszünk. Ha nincs más megoldás, mint a vegytisztítás, szabad levegőn szellőztessük ki a ruhát vagy kabátot, mielőtt betennénk a szekrénybe.

A délre néző ablakokon télen minden reggel nyissuk szét a sötétítőfüggönyöket, hogy a nap segítsen felfűteni a lakást. Éjszakára húzzuk be őket, ne szökjön ki a meleg. (Nyáron épp fordítva: nappal sötétítsük be a szobát, hogy kevesebbet kelljen használni a légkondicionálót.)

A rézedények tisztításához vegyszerek helyett remekül beválik a ketchup.

Ne dobjuk el a régi harisnyákat: a lábfejüket töltsük meg portpourrival, kössünk rá csomót, és már mehet is a ruhásszekrénybe!

Ha ajándékot szeretnénk adni valakinek, csomagolópapír helyett használjunk textíliát.

Maga az ajándékba adott tárgy is lehet környezetbarát: fából készült dísztárgy, játék, újrahasznosított papírnapló, biokozmetikum, vagy ami még jobb, egy tepsi saját készítésű reformsüti.

A fából készült bútorok és a bőrgarnitúrák tisztításához és kondicionálásához kiváló szer az olívaolaj. Csepegtessünk néhány cseppet egy vattapamacsra, dörzsöljük át a felületet, majd 30 perc múlva töröljük le a felesleget.

Bevásárlás után rendezzük át a hűtőt, tegyük előre azt, ami hamarabb fog lejárni. Így kevesebb élelmiszer megy veszendőbe.

A hűtő hőmérséklete sem mellékes: a hűtve tárolandó élelmiszerek 1 és 5 Celsius-fok között őrzik meg a legtovább a frissességüket. Ennél hidegebbre állítani a hőmérsékletet energiapazarlás.

Bolti gyurma helyett keverjünk össze kevés lisztet, sót, pici citromsavat, egy kanál étolajat, vizet, és színezzük ételfestékkel. Tegyük a tűzhelyre, és kevergetve várjuk meg, míg megfelelő állagúra szilárdul. Hagyjuk kihűlni, és már játszhatnak is vele a gyerekek.

Egy tálka zabpehely a hűtőben megszünteti a kellemetlen szagokat.

Mesterséges ízesítők, fűszerkeverékek helyett ízesítsük ételeinket saját nevelésű zöldfűszerekkel, amelyek nemcsak finomak, hanem jól is mutatnak a konyhaablakban.

Fotó: shutterstock