Otthon

Tűhegynyi kártevő a hibiszkuszon: csak vegyszerrel írható ki az agresszív kártevő

Gyakran mire észrevesszük, már olyan fejlett ez a kártevő, hogy a tojásait is lerakta. Egyszeri permetezés általában nem elég ellene.

Egy nagy kéréssel fordulok önhöz. A nyáron meglátogatta a hibiszkuszomat egy fajta sosem látott, tűhegynyi, apró, fehér lepkeféle. Állítólag lisztecske a neve. Nos, ez nem válogat, átrepül a muskátlira is, leanderre, bársonykára. Még az őszirózsámra is! Nagy kárt okoz nekünk. Férjem már háromszor permetezte. Én már elkeseredésemben a rovarirtó szert is bevetettem. Egy kevés elpusztult, de a többség megmaradt. Hogyan lehet ezeket örökre kiirtani? Lassan beviszem a virágokat a lakásba, nem szeretném, ha a szobában is élnék az életüket ezek a kártevők – kérdezte korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A liszteske vagy üvegházi molytetű egy agresszív polifág kártevő. Ellene a védekezés még termesztőüzemekben is bonyolult. Ennek oka az, hogy a molytetű tojásokat nem irtja szinte semmilyen növényvédőszer. Márpedig gyakran mire észrevesszük, már olyan fejlett a kártevő, hogy a tojásait is lerakta. Éppen ezért a hatékony védekezés kulcsa a permetezés ismétlése, két, inkább három alkalommal, hetente. Így lehet a frissen kikelő molytetveket elkapni, még tojásrakás előtt. A Mospilan nem volt rossz választás, ám ismételni kellett volna a védekezést. Sikeresen alkalmazható az Admiral nevű növényvédőszer is. Arra különösen figyeljenek a szerek bekeverésénél, hogy a molytetűre más dózis vonatkozik, mint a levéltetűre, és a más kártevőkre. Egy kelleténél hígabb oldat hatástalan is lehet.

Fotó: shuttestock