Otthon

Potyog a leander levele és virágot sem hoz: pontos utasítások a növény megmentésére

Van állapot, amiből nehéz csak permetezéssel kigyógyítani a növényt.

Mivel a Meglepetést minden héten megveszem, így figyelemmel kísérem az ön rovatát is. Nos, volt egy cikk Beteg a leander címmel. Sajnos az enyém is beteg volt. Szappanos vízzel törölgettem a leveleit, sokszor, hátha jobban lesz, de meguntam. Vettem Tiametoxam rovarirtót. Többször ismételtem az öntözést, és azt vettem észre, hogy szárad, és hullik a levele is. Végül kipusztult. Van egy másik, fehérem is, az nem fertőződött meg. Az elfelejtett virágot hozni. Azelőtt kertes házban laktam, ott mindig volt rajta virág, most mi lehet a baja? Panelban élek. Mit tehetek érte? – írta korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Van állapot, amiből nehéz csak permetezéssel kigyógyítani a növényt. Jobb, ha eltávolítjuk a beteg részeket, kivesszük a cserépből, megfaragjuk a gyökérzetet, és friss földbe ültetjük a leandert. Ha a növény kihajt, az első kártevőknél rögtön permetezzünk. Lehet, hogy a permetszerdózist elszámolta, vagy rossz arányú keveréket használt. Fontos, hogy a tiametoxam hatóanyag csak a pajzstetű és a sárga levéltetű ellen hatásos, az atkafertőzés ellen nem. Ekkor más, pl. hexythyazox hatóanyagú szert kell alkalmazni.

A családi ház kertjét sajnos panelben nem lehet utánozni. Vannak növények, melyek ezt nem szeretik. Ha nem tudja szabadba tenni a leandert, és nem kap napot, akkor nem valószínű, hogy virágozni fog.

Fotó: shutterstock