Otthon

Szárad, hullik, kipusztul alatta minden? Így lehet a tuját fiatalítani

Ha olyan oldalt metszünk vissza, amely árnyékban van, előfordulhat, hogy nem hajt ki.

A Meglepetés olvasójaként és hobbikertészként fordulok önhöz. A kertemben többféle tujafenyőm van, de nevüket megmondani nem tudom. A tuják az évtizedek során jó nagyra nőttek, és sajnálom őket kivágni, mivel koromnál fogva nem tudom, örülhetek-e még nekik. Akkorák, hogy a hétvégi ház már alig látszik tőlük, alattuk pedig nem marad meg a fű, csak sok elszáradt levél. Hallottam már arról, hogy a tujákat is lehet nyírással alakítani. Milyen csodatevéssel lehet az örökzöldeket, elsősorban a tujákat újjávarázsolni? – kérdezte korábban egy rendszeres Meglepetés-olvasó.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A nép sokféle növényt hív tujának. A baj az, hogy ezek között a „tuják” között vannak olyanok, melyek nem regenerálódnak olyan jól, mint a valódi tuják. A Leyland ciprus például jól alakítható, a Thujával együtt. Azonban a Rakétatuja néven emlegetett rakétaboróka már nem olyan jól nyírható, mert a pajzstetű támadja, ha legyengítjük. A szintén tujának nevezett hamisciprusok pedig lassabban fejlődnek.

Ám a kezdetektől rendszeresen alkalmazott nyírással bármelyik formálható. De ha egy idősebb növényt szeretnénk összébb nyomni, akkor már nem biztos, hogy szerencsénk lesz. Az eredmény attól függ, mennyi fényt kap a bokor. Ha olyan oldalt metszünk vissza, amely árnyékban van, előfordulhat, hogy nem hajt ki. Saját tujámat is körülbelül 5-6 év kitartó munkájával vettem vissza a felére, úgy, hogy minden oldaláról éri a nap, és még most sem tökéletes, hiszen a mérete csak óvatosan csökkenthető. Ritkítani nem kell, ha csak nem úgy, hogy ha több van egymás mellett, akkor a gyengébbet, csúnyábbat tőből eltávolítjuk, helyet adva a többinek. A mi gyakorlatunk a tuják növekedésének megállítására, hogy eredeti formájukat tartva, sövénynyíróval, minden tavasszal körbevágjuk. Így sűrűsödik, és nem lesz formátlan sem.

Fotó: pexels