Otthon

Az összes levele lehullott a citromfának: ne mondjon még le a növényről!

Amilyen mesés növény a citrom, annyiféle kártevő leselkedik rá. Szakértőnk segít megmenteni a pusztulásnak indult növényt.

Rendszeres olvasója vagyok a Meglepetésben adott válaszainak. Én is szeretnék kérdezni öntől. Van nekem egy citromfám, ami már vagy húszéves, és eddig termett is szépen, most is van még rajta vagy tíz darab gyümölcs. De sajnos nyáron megtámadta a tetű. Kint szokott lenni a kertben, megpróbáltuk a leveleit egyenként lemosni, akkor úgy tűnt, ez sikerült, de végül sajnos minden levél lehullott róla. Remélhetem-e, hogy életben marad? Kicseréltem a földjét is, és látok még zöld ágakat rajta, locsolni is szoktam – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A citromfája a pajzstetűfertőzés során legyengült. Ilyenkor elfogadható némi levélhullás. Vigye olyan helyre majd télen, ahol 14-16 fok van, és csak havonta egy alkalommal tápoldatozza. Itt, a hűvösben legközelebb nem fog megfertőződni a növény. Most már nyugodtan tegye ki a szabadba, akár a tűző napra (persze két hétig nem árt félárnyékban tartani, nehogy megégjen), és öntözze rendszeresen, tápoldatozza kéthetente. Ne aggódjon, a növény lombosodik akkor is, ha jelenleg egy levél sincs rajta, mindaddig, amíg van zöld vesszeje.

A pajzstetű szívós kártevő, de kitartó mosogatással, illetve permetezéssel, netán vegyszeres beöntözéssel eltávolítható. Fontos, hogy minél előbb védekezzünk ellene, így javaslom, hetente egy alkalommal bogarásszon a levelek között, kártevők után kutatva, mert a citrom hajlamos a tetvesedésre, ha a kondíciója vagy a helye nem megfelelő.

fotó: istock