Otthon

Sosem virágzik a lilaakác? Tippek és trükkök az évi akár kétszeri virágözönhöz

A metszéssel valóban segíthető a virágzás. Tavasszal kell átválogatni és visszavágni a kajla hajtásokat, majd nyár végén meg kell ismételni a műveletet.

Kérem, adjon tanácsot, mit csináljak a négyéves lilaakácommal? Az a baja, hogy még soha nem nyílt ki, hiába próbáltam ki már a barátaim tanácsait is a növénnyel kapcsolatban. Volt már visszavágva kisebbre is, nagyobbra is. A lombja dús, de a nagyon várt virágzása mindig elmarad. Mit tehetnék? – írta korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A gond a magról szaporítás tipikus példája lehet. Nagyon sok növénnyel van ez így. A magról szaporított példányoknak egyszerűen hosszabb időre van szükségük a virágzáshoz, mint a vegetatív úton szaporítottaknak. Rendszeresen találkozom azzal a kérdéssel, hogy a magról vetett citrom, narancs, avokádó, mangó és még sorolhatnám, mikor fog virágozni, netán teremni. A válasz mindig lehangoló, mert ez a folyamat akár tíz-tizenöt évig is eltarthat.

A növény ekkorra éri el az ivarérett kort. Az ön lilaakácának is ez a baja: még fiatal. Elméletileg tíz év után nyílnia kell, de ez nem törvényszerű. Ha oltványt vagy bujtással szaporított növényt ültetett volna, az két-három éven belül már virágzana, és érezhetné magát a Lilaakác közben, akár a Született feleségek.

A metszéssel valóban segíthető a virágzás. Tavasszal kell átválogatni és visszavágni a kajla hajtásokat, majd nyár végén meg kell ismételni a műveletet. Augusztusban a hajtásokat 30-40cm-re vágjuk vissza, februárban viszont már válogassuk a hajtásokat, mert ilyenkor látszanak a vaskos virágrügyek. Értelemszerűen ezeket ne metsszük le, csak a vékonyabbakat! A sárga lomb vashiányra utal, vagy arra, hogy a talaj a növény alatt nem megfelelő minőségű. Vastartalmú műtrágya kiszórásával vagy lombra permetezésével enyhíthető a sárgaság.