Otthon

Különös lény dézsmálja a paradicsomot! Így védekezzen a foltos, rossz ízű termések ellen

Ez a kártékony lény az elmúlt években a mi figyelmünket is felkeltette, így könnyű a kérdésére válaszolnom. Sokan érdeklődnek utána, mert egyre sűrűbb az előfordulása, és ahol megjelenik, nem kíméli a növényeket.

A tavalyi év folyamán valami bogárféle megtámadta a paradicsomunkat. Volt köztük zöld , fekete, illetve pöttyös mintázatú. Mire az érési idő vége felé jártunk, eléggé rondán néztek ki a termések, foltosak lettek, és a foltok környéke megkeményedett. Egyszóval, a kinézetük nem volt valami bizalomgerjesztő, étvágygerjesztő azonban semmiképp. Kérdésem az, hogy mivel lehet ellenük védekezni? Hozzáteszem, nem nagyüzemi termelést folytatunk, a ház melletti kiskert 25-30 tő maximum, saját és unokáink részére – írta korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles Kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Ez a kártékony lény az elmúlt években a mi figyelmünket is felkeltette, így könnyű a kérdésére válaszolnom. Ez a faj a vándorpoloska vagy tudományos nevén Nezara viridula. Sokan érdeklődnek utána, mert egyre sűrűbb az előfordulása, és ahol megjelenik, nem kíméli a növényeket.

A vándorpoloska egy Etiópiából származó igen polifág, soktápnövényű faj. Az, hogy ilyen buzgón szaporodik, az egyre melegebb nyaraknak köszönhető. Egyesek párhuzamot vonnak a globális felmelegedés és a poloska életterének északra tolódása között, de ez még nem bizonyított. Nem mondhatni, hogy válogatós jószág lenne, a paradicsomon például a hajtáskezdeménytől kezdve egészen a termésig mindenbe belekóstol. Rágásnyomot nem hagy maga után, de szívogatása következtében fakó foltok jelennek meg a termésen, levélen.

Tapasztalataink szerint eddig a bevetett növényvédő szerek közül a Karate vált be a legjobban. Alkalmazható ellene akár Decis is. Arra azonban figyeljünk, hogy a termés csak akkor fogyasztható, ha lejárt a növényvédő szer élelmezésügyi várakozási ideje!

Fotó: shutterstock